سیمکارت های دانش آموزی همراه اول; سیمکارتی برای هیچ
مرجان محمدی – جهان صنعت : ارایه سیمکارت به دانشآموزان طرحی بود که تحت عنوان سیمکارتهای دانش در مدارس از سوی وزارت آموزش و پرورش و همراه اول ماههای اول سال مطرح شد، طرحی که بعد از مطرح شدن آن واکنشهای بسیاری به همراه داشت و کار را به جایی رساند که وزیر آموزش و پرورش توزیع سیمکارتهای دانش در مدارس را کار درستی ندانست (هرچند که بعد از مدتی وزیر آموزشوپرورش این گفته را تکذیب کرد).
در هر صورت چراغ سبز ورود موبایل دانشآموزی به مدارس در حالی چشمک میزند که پیش از این چراغ آن به علت ممنوعیتهای قانونی و ضوابط و آییننامههای انظباطی قرمز شده بود این در حالی است که توزیع سیمکارت دانشآموزی همچنان در کشوقوس گفتههای مسوولان دستگاههای ذیربط همچون مخابرات و آموزش و پرورش گاهی تایید و گاهی تکذیب میشود اما واقعیت آن است که هماکنون دفاتر خدمات ارتباطی همراه اول بدون دریافت هزینه سیمکارت و تنها با دریافت دو هزار تومان به عنوان شارژ، سیمکارتهای همراه اول را با پیش شماره 910 به دانشآموزان واگذار میکنند. حال در شرایطی که هنوز وضعیت این سیمکارتها مشخص نیست، رییس مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال نیز هشتم مهرماه از بررسی طرح موبایل دانشآموزی خبر داده و گفته بود که استفاده از موبایل در سن زیر 18 سال آثار غیربهداشتی، اجتماعی و فرهنگی دارد اما موبایل دانشآموزی فقط امکان اتصال دانشآموزان با والدین را دارد و مسیر رفتوآمد دانشآموز نیز با استفاده از تکنولوژیهای جدید برای والدین مشخص میشود. به گفته یکی از متصدیان دفاتر خدمات ارتباطی، این سیمکارتها که رایگان هستند تنها به دانشآموزان زیر 18 سال فروخته میشود و مبلغ دو هزار تومان یادشده مربوط به شارژ اولیه آن است.
وی اظهار کرد: توزیع این سیمکارتها از اردیبهشتماه امسال آغاز شده و اکنون به صورت محدود ادامه دارد.
گرچه تلفن همراه یکی از ابزارهای ارتباطی در دنیای امروز محسوب میشود و شاید دسترسی کودکان و نوجوانان محصل تنها در ساعات آموزش و حضور در مدرسه به آن میسر نیست اما آیا میتوان آن را به دست دانشآموزان و کودکان زیر 18 سال آن هم بدون وجود امکانات کنترلی سپرد؟ از سوی دیگر با توجه به اینکه نمیتوان جلوی دسترسی دانشآموزان را در عصر تکنولوژی به این وسیله را گرفت، باید مسوولان امر از طرق نرمافزاری راهکارهایی را برای کنترل استفاده از این وسیله در مدارس بیندیشند.
حال با گذشت ماهها دوباره خبر از اجرای این طرح میرسد. وزیر آموزشوپرورش از بررسی کارشناسی طرح موبایل دانشآموزی خبر داد که پیش از این پیشنهاد شده بود و در همین حال وزیر ارتباطات نیز گفت: سیاست این وزارتخانه در ارایه سیمکارت دانشآموزی همان سیاست آموزشوپرورش است.
وزرای دو وزارتخانه آموزشوپرورش و ارتباطات و فناوری اطلاعات به عنوان متولیان بخش فرهنگسازی و ارتباطات کشور در جمع خبرنگاران در مورد توزیع رایگان سیمکارتهای یکی از اپراتورهای موبایل کشور در مدارس و انتقادات صورت گرفته در این زمینه از اجرای طرح موبایل دانشآموزی در کشور خبر دادند و اظهار امیدواری کردند که با اجرای این طرح مخاطرات داشتن موبایل توسط دانشآموزان به حداقل برسد.
رضا تقیپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه تاکنون از سوی این وزارتخانه پیشنهادی در زمینه اجرای طرح موبایل دانشآموزی و توزیع سیمکارت در میان دانشآموزان مطرح نشده است، اظهار داشت: وزارت ارتباطات تنها تامینکننده ارتباط است و این موضوع که دانش آموزان سیمکارت داشته باشند یا نه به سیاستهای وزارتخانههای آموزشوپرورش و ارشاد مربوط میشود.
وی درباره توزیع حدود 12 میلیون سیمکارت در مدارس که با عنوان سیمکارت دانش و صورت رایگان در اختیار دانشآموزان قرار گرفت، تاکید کرد: این اقدام اپراتور توافقی بوده که با وزارت آموزشوپرورش داشته و ارتباطی با وزارت ارتباطات ندارد.
حمیدرضا حاجیبابایی، وزیر آموزشوپرورش نیز در مورد توزیع سیمکارتهای دانش در مدارس و انتقادات مطرح شده در این زمینه تاکید کرد: آنچه میان وزارت ارتباطات و آموزشوپرورش توافق شده بود، ارایه سیدیهای قرآنی در مدارس بود که به دلیل آنکه بخشخصوصی اجراییکننده این طرح به دنبال درآمدزایی بود همراه با جوایز این سیدیها نسبت به ارایه سیمکارت میان دانشآموزان نیز اقدام کرد که این اقدام به صورت تفاهم شده نبود.
وی با بیان اینکه آموزشوپرورش برنامهریزی برای توزیع سیمکارت در مدارس نداشت، گفت: در راستای اجرای این طرح و مخالفتهای صورت گرفته، تلاش کردیم که در سراسر کشور این سیمکارتها در حاشیه مدارس توزیع نشود و با رضایت اولیای دانشآموزان از دفاتر خدمات امور مشترکان تحویل گرفته شود. حاجیبابایی با اشاره به پیشنهاد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر توزیع موبایل دانشآموزی که تنها قابلیت تماسهای اضطراری را داشته باشد، اظهار داشت: این پیشنهاد توسط کارشناسان آموزشوپرورش در حال بررسی است و چنانچه مشکلات قبلی را نداشته باشد و از هر حیث مورد موافقت قرار گیرد، زمان اجرای آن اعلام خواهد شد.