سعید طباطبایی – روزنامه خراسان : قصه این روزهای ICT و اینترنت کشور، قصه عجیب و البته بیسر و تهی است که شباهت زیادی به سریالهای آبکی پیدا کرده است. سریالهایی که فضایی درام دارند اما بیننده انتظار دارد مثل همیشه به عروسی ختم شود!
بر اساس برنامه پنجم توسعه، چشم انداز ما برای پایان این برنامه، اول بودن در بحث ارتباطات در کشورهای منطقه است؛ اول بودنی که با ادامه سیری که در پیش گرفتهایم به احتمال قریب به یقین، محقق نمیشود.
تمام کشورهای حاشیه جنوب خلیج فارس، ترکیه و کشورهای آسیای میانه و شمالی ایران در حال حاضر از فناوری LTE که نسل چهارم تلفن همراه است، برخوردار شدهاند. قطر و امارات از اولین کشورهای جهان بودند که دو سال پیش راهاندازی LTE را آغاز کردند و رسما 3G را کنار گذاشتند.
در واقع دیگر هیچ کشوری در اطراف ما نیست که هنوز از خدمات Dial Up استفاده کند و عموما فناوریهای مدرنتری را جایگزین روشهای قدیمی نمودهاند. این در حالی است که مرکز آمار کشور در گزارش سالیانه خود اعلام کرده است که بیشترین تعداد کاربران اینترنت در ایران هنوز از Dial Up استفاده میکنند که بیش از یک میلیون کاربر هستند.
چند سال پیش که پروانه وایمکس به چند شرکت خصوصی ارائه شد، خیلیها امیدوار بودند که تحولی در اینترنت بیسیم کشور رخ دهد اما در عمل، قانونها به شکلی تعیین شد که خریداری وایمکس به هیچ وجه به صرفه نبود. قیمتهای بالا، خدمات ضعیف و پهنای باند 128 کیلوبیتی برای کاربران خانگی وایمکس را در ردیف ضعیفترین نوع ADSL و چه بسا گاهی Dial Up قرار میداد. در واقع وایمکس با هزینههای راهاندازی بسیار سنگین آمده بود اما این طور به نظر میرسید که قرار نیست از حداکثر توانمندیهای آن برای افزایش کیفیت خدمات رسانی اینترنت بهرهبرداری شود. اپراتورهای وایمکس نیز خیلی زود به اشتباه خود در ورود به این فناوری پی بردند.
در واقع کمکم LTE و 3G جای وایمکس را در همه جای جهان میگرفتند و وایمکس به یک فناوری از رده خارج که بسیار هم پرهزینه بود، تبدیل میشد. وقتی 3G به طور رسمی و البته تنها روی کاغذ وارد ایران شد، در عمل توسعه وایمکس نیز بسیار کندتر و گاهی متوقف شد. گواه این ادعا اعتراف مدیرعامل شرکت ایرانسل است که چند روز پیش در مراسم سالگرد آغاز به کار این اپراتور در توجیه کیفیت کم خدمات وایمکس ایرانسل عنوان کرد که این فناوری از رده خارج است و ما قصد نداریم روی آن سرمایهگذاری کنیم و چه بسا در همه جای جهان، کسی دیگر روی آن سرمایهگذاری نمیکند.
البته وی توضیح نـداد که چـرا بدون توضیـح این موضـوع برای مشتـری، دائما در حال حراج مودمهای وایمکـس و جذب مشتـرکان بیشتر برای این فناوری از رده خارج هستند.
باید گفت که سیاستهای متناقض باعث شده است که شرکتهای خصوصی دچار سردرگمی شوند و نه سرویسدهنده و نه مردم، درست نمیدانند که باید به سراغ کدام فناوری بروند.
در واقع قصه خیلی بی سر و ته شده است. در هیچ جای جهان این اتفاق رخ نداده است که مردم از فناوری Dial Up به فناوری LTE یا 3G جهش کنند. این دقیقا مثل این است که از عصر حجر به عصر فضا جهش کنیم. شاید این همان سریال درامی است که منتظریم به عروسی ختم شود.