در شرایطی که به اذعان کارشناسان هزینههای اینترنت در کشور ما نسبت به بسیاری از کشورهای جهان قیمت بالایی دارد، در هفتههای گذشته مصوبهای در زمینه افزایش 50 تا 70 درصدی تعرفه پهنای باند اینترنت منتشر شد، مصوبهای که گفته میشود به دنبال اعتراضات شرکتهای اینترنتی اجرایی نشده و در دست بررسی های مجدد قرار دارد.
اواخر آذرماه بود که سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی برروی سایت خود از اعمال تعرفههای جدید اینترنتی خبر داد و اینگونه اعلام کرد که این سازمان در قالب مصوبهای، قیمتهای جدیدی را در زمینهی پهنای باند تعریف کرده و این مصوبه را به شرکت ارتباطات زیرساخت ابلاغ کرده است.
در آن دوره مسوولان شرکت ارتباطات زیرساخت عدم اختصاص ارز مرجع برای خرید پهنای باند و خرید آن با ارز مبادلاتی را دلیلی برای این افزایش تعرفه برشمردند و در عین حال خاطرنشان کردند که از این افزایش در نهایت 10 تا 15 درصد متوجه کاربر نهایی خواهد بود.
با این وجود مسوولان این شرکت این نکته که تاکنون ابلاغیهای در این زمینه دریافت نکردهاند را نیز مورد تاکید قرار دادند. این در حالی بود که مسوولان سازمان تنظیم مقررات ارتباطات بر لازمالاجرا بودن تعرفههای جدید تاکید داشتند.
اما در پی انتشار این اخبار بسیاری از شرکتهای فعال در زمینهی اینترنت به انتقاد پرداخته و درنهایت این گلایهها کار را به جایی رساند که شورای رقابت مصوبهی سازمان تنظیم مقررات را غیرقانونی دانسته و اینگونه اعلام کرد که در صورت اعتراض شرکتهای PAP این موضوع را پیگیری خواهد کرد.
چند روز بعد، سازمان تنظیم مقررات هم تعرفههای جدید را از روی سایت خود برداشت و از همان زمان این سوال ایجاد شد که ممکن است حذف این مصوبه از روی سایت این سازمان به معنای اجرایی نشدن آن باشد.
در نهایت این موضوع طی روزهای تعطیل هفتهی گذشته به واقعیت پیوست و برخی از مسوولان این سازمان در گفتوگو با رسانهها از بحث و بررسی بیشتر بر روی این موضوع خبر دادند.
حسن رضوانی – معاون نظارت و اعمال مقررات سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی – در این باره به ایسنا گفت: مصوبهی قبلی ما ابلاغ نشده بود و اکنون هم قرار است اصلاحاتی برروی این مصوبه صورت بگیرد که در این زمینه هنوز جزییات قابل انتشاری وجود ندارد.
وی در پاسخ به این سوال که پیشبینی میکنید تا چه زمانی نتایج بررسیها برروی این موضوع مشخص شود، توضیح داد: فردا هم کمیسیون جلسهای خواهد داشت و این مساله مورد بررسی قرار خواهد گرفت، اما اینکه تصمیم قطعی چه زمانی گرفته میشود، هنوز مشخص نیست و تا آن زمان همان تعرفههای قبلی لحاظ خواهند شد.
البته پیش از این هم مسوولان این سازمان بر این نکته تاکید کرده بودند که درنهایت در مصوبه جدید سقف مبلغی که شرکتها مجاز هستند اعمال کنند اعلام شده و شرکتها میتوانند تعرفههای خود را پایینتر از این رقم در نظر بگیرند.
لطفالله سبوحی – معاون بررسیهای فنی و صدور پروانه سازمان تنظیم مقررات ارتباطات رادیویی – در گفتوگویی با ایسنا درباره صحبتهایی مبنی بر حذف تعرفههای جدید اینترنتی گفته بود: تعرفههای جدید، مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات است و باید اجرا شود اما اینکه شرکت ارتباطات زیرساخت تا چه اندازه این تعرفهها را اعمال کند، بحث دیگری است چراکه ما سقف تعرفهها را اعلام کردهایم.
وی در عین حال یادآور شده بود: به هر حال شرکت زیرساخت زمانی با ارز مرجع پهنای باند خود را تامین میکرده و اکنون باید پهنای باند بینالملل را با ارز مبادلاتی تامین کند و مشخص است که با این شیوه قیمتها به مراتب بیشتر از گذشته تمام خواهد شد.
آزاده داننده – رییس سازمان نظام صنفی رایانهیی کشور- نیز در ارتباط با این افزایشها گفته است: چنانچه افزایش 50 درصدی هزینه اینترنت در کشور محقق شود، توسعه کشور و توسعه فناوری ارتباطات با مشکل مواجه شده و بسیاری از شرکتهای بخش خصوصی در آستانه ضررهای بزرگ اقتصادی قرار خواهند گرفت.
او تشکیل نشدن کمیسیون تنظیم مقررات بخش خصوصی را مشکل بزرگی در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور خواند و تأکید کرد: این امر مسایلی را به همراه دارد که هزینه و نیروی زیادی برای برطرف کردن آن ها لازم است.