اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

January 17, 2013
12:35 پنجشنبه، 28ام دیماه 1391
کد خبر: 52795

راه‌اندازی مرکز IX شبکه ملی اطلاعات

 

مرکز به اشتراک‌گذاری و تبادل اطلاعات میان دستگاه‌های دولتی با نامInternational Exchange در زیرمجموعه شبکه ملی اطلاعات راه‌اندازی می‌شود.
به گزارش عصر ارتباط، این مرکز در راستای تصویب و ابلاغ آیین‌نامه بند ب ماده 46 قانون برنامه پنجم توسعه درخصوص اتصال دستگاه‌ها و سازمان‌های اجرایی به یکدیگر و به اشتراک‌گذاری اطلاعات میان آن‌ها راه‌اندازی خواهد شد.
 
علی حکیم‌جوادی، رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران درباره این مرکز که مشابه شبکه شتاب بین بانکی است، گفت: «این مرکز برای اشتراک‌گذاری اطلاعات بین مجموعه‌های مختلف ایجاد می‌شود.»
 
او افزود: «چند مجموعه اعلام آمادگی کرده‌اند که اطلاعات خود را از طریق این مرکز به اشتراک بگذارند و بدین ترتیب فاز جدیدی از شبکه ملی اطلاعات ایجاد خواهد شد.»
 
به گفته حکیم‌جوادی، موضوع راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات طبق ماده 46 قانون برنامه پنجم توسعه طبق برنامه زمان‌بندی پیگیری می‌شود و در راستای آن نیز اخیرا آیین‌نامه استانداردها و الزامات فنی پورتال‌های دستگاه‌های دولتی تصویب شده است.
 
راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات، اولویت شماره یک وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات طبق قانون برنامه پنجم توسعه تا پایان سال 94 به شمار می رود و علی نیکزاد، سرپرست فعلی این وزارتخانه نیز می‌داند که باید برنامه‌های قبلی را با سرعت دنبال کند.
 
طبق بند ب ماده 46 این قانون، تمامی دستگاه‌های اجرایی مکلف هستند؛ ضمن اتصال به شبکه ملی اطلاعات و توسعه و تکمیل پایگاه‌های اطلاعاتی خود حداکثر تا پایان سال دوم برنامه براساس فصل پنجم قانون مدیریت خدمات کشوری، اطلاعات خود را در مراکز داده داخلی با رعایت مقررات امنیتی و استانداردهای لازم نگهداری و به‌روزرسانی کنند و براساس آیین‎نامه اجرایی که در شش‌ماهه اول برنامه توسط وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و وزارت اطلاعات و معاونت، تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید، نسبت به تبادل و به اشتراک‎گذاری رایگان اطلاعات به منظور ایجاد سامانه‎های اطلاعاتی و کاهش تولید و نگهداری اطلاعات تکراری در این شبکه با تامین و حفظ امنیت تولید، پردازش و نگهداری اطلاعات اقدام کنند.
 
براساس این آیین‌نامه اجرایی که توسط وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تهیه شد و به تصویب هیئت‌وزیران رسید، ‌وظایف وزارتخانه‌های ارتباطات و فناوری اطلاعات، ‌صنعت، معدن و تجارت، ‌امور اقتصاد و دارایی و سایر دستگاه‌های تاثیرگذار در این بخش مشخص شده تا زمینه تحقق اهداف پیش‌بینی شده در تولید ناخالص داخلی فراهم شود.
 
حکیم‌جوادی گفت: «دستورالعمل‌های آیین‌نامه بند ب ماده 46 نیز تهیه شده که باید وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات آن‌ها را ابلاغ کند.»
 
او افزود: «برای پیاده‌سازی مرکز IX و به اشتراک‌گذاری اطلاعات میان دستگاه‌ها، سرورها و نرم‌افزارهای لازم نصب شده است و ارتباط چند نقطه از طریق آن برقرار شده و به‌زودی دستگاه‌های متصل به آن نیز افزایش خواهند یافت تا اطلاعات از طریق آن به اشتراک گذاشته شوند.»
 
به گفته حکیم‌جوادی، این مرکز مشابه شبکه شتاب بانکی خواهد بود، اما میان دستگاه‌های دولتی اطلاعات آن به اشتراک گذاشته می‌شود و دستگاه‌های دولتی می‌توانند از طریق آن به اطلاعات مورد نیاز دسترسی داشته باشند.
 
او افزود: «مثلا کمرگ با ده‌ها اداره دولتی ارتباط دارد که از طریق مرکز به اشتراک‌گذاری اطلاعات می‌تواند به‌راحتی تبادل اطلاعات کرده و نیازهای اطلاعاتی خود را نیز آسان‌تر تامین کند.
 
حکیم‌جوادی گفت: «این مرکز در واقع یک سوئیچ است که ارتباطات را بر اساس نیاز دستگاه‌ها در دسترس قرار می‌دهد و با توجه به این‌که فاز نخست آن درحال راه‌اندازی است، به‌صورت گسترش خواهد یافت.»
 
به گفته رئیس سازمان فناوری اطلاعات، در فاز نخست راه‌اندازی این مرکز 7 دستگاه که بیشترین تعامل را با یکدیگر دارند، شامل شرکت پست، سازمان ثبت احوال، سازمان تامین اجتماعی و مرکز آمار به یکدیگر متصل خواهند شد و در فاز دوم نیز تعداد دستگاه‌های متصل به این مرکز به 14 دستگاه افزایش خواهد یافت.
 
او گفت: «در راستای تکمیل شبکه ملی اطلاعات اخیرا آیین‌نامه استانداردها و الزامات فنی پورتال‌های دستگاه‌های دولتی نیز تصویب شد و سازمان فناوری اطلاعات ایران به‌عنوان بازوی اجرایی معاونت توسعه سرمایه انسانی ریاست‌جمهوری خدمات الکترونیکی را پیاده‌سازی خواهد کرد.»
 
حکیم جوادی افزود: «با پیاده‌سازی خدمات دولت الکترونیکی، خدماتی که دستگاه‌ها در لایه سرویس‌دهی ایجاد می‌کنند، بر بستر شبکه ملی اطلاعات عرضه و در دسترس قرار خواهد گرفت و تمامی دستگاه‌ها باید به آن متصل شوند.»
 
او همچنین از راه‌اندازی چند مرکز داده استانی تا پایان سال جاری خبر داد و گفت: «دیتاسنتر استان‌هایی همچون استان خوزستان در مرحله بهره برداری است که در راستای تکمیل شبکه ملی اطلاعات تا پایان امسال به بهره‌برداری خواهند رسید.»
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.