نخستین ویترین هوشمند ساخته شده با استفاده از واقعیت افزوده در کشور که امکان تشخیص موقعیت کاربر و قابلیت برقراری ارتباط با او را دارد در دانشکده مکانیک دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی رونمایی شد.
به گزارش ایسنا، سید نوید حیدری صبی، طراح و سازنده این ویترین در مراسم رونمایی درباره این ویترین توضیح داد: ویتا (ویترین واقعیت افزوده) یک ویترین هوشمند است که میتواند موقعیت کاربر را تعیین و با آن ارتباط برقرار کند و در فروشگاهها، موزهها و گالریها قابلیت استفاده دارد.
به گفته این پژوهشگر، هنگام عبور خریدار از محدوده ویترین، سیستم موقعیتیاب این ویترین هوشمند، موقعیت خریدار را تشخیص میدهد و نمایش اطلاعات محصولات را بر روی شیشه آغاز میکند و در صورتی که کاربر محصول خاصی را از روی شیشه انتخاب کند اطلاعات دیگر محصولات پاک میشود و نور ویترین کاهش مییابد.
حیدری که این پروژه را به عنوان پروژه کارشناسی ارشد خود با راهنمایی دکتر نحوی در رشته مهندسی مکاترونیک انجام داده است، ادامه داد: پس از انتخاب محصول از سوی خریدار به کمک یک ربات دو درجه آزادی در داخل ویترین نوری متمرکز به جسمی که کاربر انتخاب کرده، تابانده شده و در ادامه اطلاعات کاملتری از آن محصول بر روی شیشه نمایش داده میشود.
طراح ویتا خاطرنشان کرد: در تمام مدتی که کاربر در محدوده ویترین قرار دارد تصویر نشان داده شده بر روی شیشه به تناسب جابجایی موقعیت او جابجا میشود که کاربر اطلاعات ساخته شده توسط رایانه را در کنار تصویر محصول واقعی ببیند. کاربر با لمس آن قسمت از شیشه که جسم را در آن مشاهده میکند امکان انتخاب اجناس مختلف داخل ویترین را دارد.
به گفته این دانشجوی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، ویتا قابلیت تشخیص چپ دست یا راست دست بودن مشتری را دارد و میتواند تمام منوها را در سمت راست و یا چپ شیشه نمایش دهد.
وی با اشاره به این که هم اکنون این سیستم تنها برای یک کاربر (خریدار) در نظر گرفته شده، اظهار کرد: زیرساختهای برنامهنویسی لازم برای استفاده همزمان چند کاربر نیز فراهم است هر چند که این زیرساختها با صرف مدت زمان زیاد و آزمایشهای متعدد فراهم شده است به طوری که یکی از برنامههای سیستم تا مرحلهی نهایی شدن 250 مرتبه ویرایش شده است.
حیدری با بیان این که هم اکنون با پرداخت نزدیک به 10 میلیون تومان هزینه میتوان نمونهای از این ویترین هوشمند ایرانی را خریداری کرد، ادامه داد: این سیستم بدون نیاز به تغییر ویترین و بر روی یک شیشه معمولی قابل پیاده سازی است که جذابیت آن باعث توجه بیشتر مشتریان به این ویترین و خرید از فروشگاه میشود.
به گفته این طراح تمامی کارهای این پروژه از ایدهی اولیهی آن، آزمایشات، طراحی سازه، نوشتن برنامه تا ساخت، بهینهسازی و تصحیح الگوریتم با نظارت مستقیم دکتر علی نحوی استاد راهنمای وی انجام شده است.
حیدری دربارهی جهش تکنولوژیک این سیستم نسبت به دیگر سیستمهای واقعیت افزوده توضیح داد: تا کنون در کاربردهای واقعیت افزوده نیازمند قرار دادن یک ردیاب بر روی سر بودیم که کاهش قدرت مانور کاربر، قیمت بالا و بالا بودن احتمال صدمه دیدن ردیاب از نکات منفی آن بود اما در این سیستم، ردیاب در یک موقعیت مناسب و تا حدودی دور از دسترس ثابت شده است.
وی درباره این ردیاب توضیح داد: ردیاب به کار رفته در ویتا یک ردیاب سه بعدی است و با کمک پردازش اطلاعات آن میتوان موقعیت فرد در دنیای واقعی را محاسبه کرد. که هر چند دقت پایینتری در مقایسه با یک ردیاب معمولی متصل به بدن دارد اما در بسیاری از موارد همین دقت نیز برای پیاده سازی واقعیت افزوده کاملا مناسب است.