مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی درباره عقبماندگی ایران از بهکارگیری فناوریهای ارتباطات سیار در کشور در مقایسه با اهداف سند چشمانداز کشور هشدار داد.
به گزارش عصر ارتباط، عقبماندگی ایران از عملیاتیشدن نسل چهارم تلفن همراه در کشورهای منطقه موجب میشود فاصله فناورانه بسیار زیادی در حوزه ارتباطات میان ایران و کشورهای حوزه سند چشمانداز ایجاد شود. این درحالی است که با وجود فقدان توسعه فناوری نسل سوم تلفن همراه، وزارت ارتباطات همچنان سیاست حفظ دوره انحصار برای اپراتور سوم تلفن همراه کشور برای عرضه 3G را مقدم میشمارد و دیگر اپراتورها با وجود اعلام آمادگی برای عرضه سرویسهای نسل چهارم، پشت سیاستهای بسته دولت ماندهاند.
بر اساس این گزارش، سند چشمانداز جایگاه اول علم و فناوری را در منطقه پیش روی کشور ایران ترسیم کرده و در ماده 46 قانون برنامه پنجم توسعه، رسیدن به رتبه دوم شاخص دولت الکترونیکی هدفگذاری شده است. توجه نکردن مناسب و بهموقع به بهبود زیرساختهای شبکه ارتباطی در کشور موجب نزول رتبه ایران در شاخصهای فناوری اطلاعات همچون شاخص دولت الکترونیکی و آمادگی شبکه و بهرهمند نشدن کاربران تلفن همراه از خدمات جدید و باکیفیت خواهد شد.
درحال حاضر بیش از 100 میلیون نفر در جهان از شبکه مخابراتی LTE استفاده میکنند و درحال حاضر 172 اپراتور مخابراتی در 70 کشور جهان شبکه LTE را راهاندازی کردهاند و پیشبینی میشود تا پایان سال جاری میلادی بیش از 250 شبکه مخابراتی تجاری LTE در جهان راهاندازی شود.
بین سالهای 2011 تا 2012، رشد سالیانه اقبال به این فناوری 629 درصد بوده است و در سال 2012، منطقه خاورمیانه 05/0 درصد از کل مشترکان LTE دنیا را در خود جای داده بود.
بررسیها نشان میدهد که بسیاری از کشورهای منطقه در حال حرکت به سمت نسل چهارم تلفن همراه میباشند و بیشتر کشورهای منطقه حداقل در حال بهرهبرداری رسمی از نسل سوم تلفن همراه هستند.
باید توجه داشت که اگرچه نسل چهارم تلفن همراه سرعتهای بسیار بالایی را به ارمغان میآورد، مطالعات انجامشده حین بررسی نسل چهارم تلفن همراه نشان میدهند که سرمایهگذاری برای اتصال منازل به کابلهای فیبر نوری در بسیاری از کشورهای پیشروی منطقه در جریان است.
در سال 2001 یعنی زمانی که پشتیبانی از چند رسانهایها، مانند ارتباط تصویری در شبکه تلفن همراه ممکن شد، نسل سوم تلفن همراه به بازار آمد. در بین این نسلها هم نسلهای بینابینی تلفن همراه بهوجود آمده که از جمله آنها میتوان به نسلهای 5/2 یا 5/3 اشاره کرد. انتظار میرود طی سالهای پس از 2011، نسل چهارم واقعی تلفن همراه که پروتکل شبکه آن اساسا مبتنی بر اینترنت خواهد بود، به امکان بهرهمندی از اتصال پهنباند چندگیگابایتی منجر شود؛ سرعتی که بیش از 400 برابر سرعت تعریفشده برای اینترنت پهنباند در کشور ایران خواهد بود.
بر اساس ویژگیهای تدوینشده از سوی اتحادیه بینالمللی مخابرات برای فناوری نسل چهارم تلفن همراه، این شبکه باید کاملا مبتنی بر پروتکل اینترنت باشد. کاربر باید هنگام تحرک بالا در ماشین و قطارهای تندرو حداقل به اینترنتی با سرعت 100 مگابیت بر ثانیه و هنگام تحرک پایین حین پیادهروی و در منزل بهسرعتی معادل یک گیگابیت بر ثانیه دسترسی داشته باشد.
این شبکه باید بهصورت پویا قادر باشد از منابع شبکه به گونهای استفاده کند که بهطور همزمان به تعداد بیشتری کاربر دسترسی بدهد.
استانداردهای LTE پیشرفته و وایمکس2 الزامات نسل چهارم را محقق خواهند کرد. LTE فناوریای است که با استفاده از امواج رادیویی امکان ارتباطات با سرعت بالا، تاخیر کم و ثبات بالا را میدهد. استاندارد وایمکس2 نیز قادر است سرعت بالغ بر یک گیگابیت بر ثانیه را در اختیار کاربران قرار دهد.
البته اتحادیه جهانی مخابرات در ششم دسامبر سال 2010 اعلام کرد که نسلهای اولیه LTE، وایمکس و حتی استانداردهای پیشرفته نسل سوم مانند HSPA+ که در نحوه ارائه خدمت و قابلیتهای خود بهبودهای بنیادی دادهاند نیز میتوانند نسل چهارم قلمداد شوند، اما نسل چهارم واقعی باید به وایمکس2 و LTE پیشرفته اطلاق شود.
نکته مهم در جوامع توسعهدهنده این دو استاندارد این است که استانداردهای وایمکس توسط شرکتهایی همچون اینتل، سیسکو و گوگل حمایت میشوند، درحالیکه استانداردLTE توسط شرکتهای بزرگ مخابراتی و تولیدکنندگان تلفن همراه در حال اشاعه است.
بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، درحال حاضر کشورهای ارمنستان، بحرین، مصر، عربستان سعودی و امارات، بهکارگیری تجاری نسل چهارم ارتباطات سیار را تجربه کردهاند، اما ایران همچنان اندرخم توسعه و بهکارگیری نسل سوم تلفن همراه مانده است.