ابررایانه مشهور IBM، واتسون،پس از غلبه بر هوش انسانی در مسابقه تلویزیونی به عنوان دستاوردی بزرگ در زمینه هوش مصنوعی معرفی شد.
براساس گزارش گیزمگ، اکنون در راستای بسط دادن کاربردهای عملی هوشمندترین رایانههای جهان، محققان IBM برنامهای دو ساله را براساس تواناییهای ابررایانه واتسون برای جامعه پزشکی آمریکا چیدهاند.
این پروژه جدید که حاصل همکاری مشترک میان کالج کلیولند کلینیک لنر و IBM است، WatsonPaths و Watson EMR نام دارد و به دنبال راهی است تا براساس آن این ابررایانه بتواند به بهبود آموزش پزشکان و تشخیصهای بالینی کمک کند. طی سه دهه گذشته پیشرفتهای قابل توجهی در علم پزشکی حاصل شدهاست اما این معجزههای پزشکی درصورتی که پزشکی کارآزموده برای عملی کردن آنها حضور نداشته باشد، چندان کاربردی نخواهند بود. براساس گزارش انجمن کالجهای پزشکی آمریکا، میزان تقاضا برای نیروی پزشک در سال 2025 در آمریکا بیش از 90 هزار نفر خواهد بود و این رقم نشاندهنده نیاز مبرم به آموزش کارامد نیروهای جدید پزشکی است و پروژه IBM بر این باور است ابررایانه واتسون میتواند بخشی از این نیاز مبرم به آموزش نیروهای جدید پزشکی باشد.
واتسون با ارزشی بیش از یک میلیون دلار بسیار بیشتر از یک رایانه معمولی است، این ابررایانه مجموعهای از 90 سرور IBM Power 750 است که حاوی هستههای پردازشگر Power7 2880 و 16 ترابایت حافظه رم است. این ابررایانه بیشترین بخش شهرت خود را پس از غلبه بر هوش انسانی در مسابقه تلویزیونی مشهوری به نام ژئوپاردی به دست آورد. پس از آن مسابقه به IBM رفته و در تحقیقات سرطان مورد استفاده قرار گرفت و حتی در بخش خدمات مشتریان نیز به کار گرفته شد.
ابررایانه
با اینهمه در پروژه جدید قرار نیست واتسون با پزشکان رقابت کند، بلکه قرار است با آنها همکاری کند تا پاسخ مسائل مختلف کشف شوند و پاسخها به شکل منطقی و واضح ارائه شوند. در این پروژه قرار است قدرت پردازشگر و قیاسی واتسون با نیازها و تواناییهای شیوههای تشخیص بالینی تلفیق شوند. پزشکان افرادی تحصیلکرده هستند،اما نه در زمینه رایانهها و همین تناقض مشکلساز خواهد شد زیرا این دو دسته اگرچه از تحصیلات و اطلاعات بالایی برخوردارند، اما هریک به تنهایی در زمینههایی خاص ناآگاهند و همین موضوع مشکلساز خواهد شد؛ زیرا پزشکان برخلاف عملکردی که واتسون در مسابقه تلویزیونی از خود نشان میداد، در تحقیقات پزشکی میخواهند بدانند واتسون بر اساس چه منبع، منطق و استنباطی به چنین نتایجی دست پیدا کردهاست.
به همین منظور محققان IBM بهبودهای تکنیکی زیادی را در ساختار این ابررایانه ایجاد کردهاند تا بتواند حل مسائل پیچیدهتری را در زمان حقیقی به عهده بگیرد و در عین حال پزشکان بتوانند به سادگی به منبع دادهها و نحوه استنتاج دادهها توسط واتسون دسترسی پیدا کنند. WatsonPaths سیستمی تخصصی است که از آن برای انطباق دادن تشخیصهای بالینی به شیوهای مشابه شیوه پزشکان استفاده میشود. در این برنامه واتسون با مطرح کردن تعدادی سوال به جمعآوری اطلاعات و حذف کردن گزینههای غیرمحتمل میپردازد. این اطلاعات با مقالات پزشکی و آنچه واتسون از واکنش پزشکان به یافتههایش دریافت کرده ترکیب شده و نتیجه آن به شکلی قابل فهم و شفاف در قالب نمودارهای گرافیکی نمایش داده میشوند.
این سیستم به گونهای طراحی شده که کار با آن بسیار ساده باشد و منبع اطلاعات و نحوه کاربرد آنها روشن و واضح باشند، موضوعی که نه تنها در تشخیص بیماریها، بلکه در آموزش دادن دانشجویان پزشکی از اهمیت زیادی برخوردار است. یکی از مهمترین ویژگیهای WatsonPaths این است که این ابررایانه یک سیستم آماری در انتظار به روز رسانی نیست، بلکه برنامهای آموزشی است که از واکنش پزشکان برای تولید و ارزیابی زنجیرههایی جدید از استنتاج هوشمند استفاده میکند. این سیستم علاوه بر اینکه به بهبود مهارتهای تشخیصی، توانایی حل مسائل و تفکر انتقادی دانشجویان پزشکی کمک خواهد کرد، بلکه درک بهتری از مفاهیم و مطالب پزشکی موجود ایجاد خواهد کرد.
برنامه دیگر، Watson EMR میتواند یکی از مهمترین ابزارهای تشخیصی پزشکی را در اختیار پزشکان قرار دهد. سابقه بیماری یکی از اصلیترین ابزارهای تشخیص و درمان در دست پزشکان است که گردآوری مجموعهای کامل از تمامی بیماریها، تشخیصها و درمانهایی که بیمار در طول زندگی خود داشته میتواند حجم بسیار زیادی را اشغال کند. این همان خلائی است که واتسون میتواند آن را پر کند. هدف از استفاده از این سیستم پردازش سوابق پزشکی و تجزیه و تحلیل برای یافتن هر نوع تفاوت، تشابه و درک محتوای دادههای سازماننیافته و ترسیم روابط محتمل میان این دادهها که میتواند برای پزشکان بسیار کاربردی باشد خواهد بود. درصورتی که عملکرد این سیستم موفقیت آمیز باشد میتواند لیستی از مشکلات بالینی را فراهم آورده و توجه پزشک را به نتایج آزمایشگاهی مهم و داروهایی که با این لیست در ارتباطند جلب کند و جدول زمانبندی برای بیمار ترسیم کند و به این شکل مسیر پزشک را برای رفع بیماری هموارتر سازد.