توازن قوای مخابرات در برابر دولت
شرکت توسعه اعتماد مبین که بلوک سهام مدیریتی 50 درصد به علاوه یک سهم شرکت مخابرات ایران را در اختیار دارد، سه نفر از اعضای هیئتمدیره خود را که همزمان در هیئتمدیره شرکت مخابرات ایران حضور دارند، تغییر داد.
به گزارش عصر ارتباط، آغاز به کار دولت یازدهم و تمرکز محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات بر روند کارکرد و فعالیت شرکت مخابرات ایران، سهامداران آن را برای برقراری توازن در قوا ملزم به جابهجایی مدیران کرد.
اسفندماه سال 90، سیدمصطفی سیدهاشمی از سوی شرکت گسترش الکترونیک مبین ایران بهعنوان رییس هیئتمدیره، مسعود مهردادی بهعنوان نایبرییس هیئتمدیره از سوی شرکت شهریار مهستان، علی حاجیباقر از شرکت سرمایهگذاری توسعه اعتماد بهعنوان عضو هیئتمدیره، حسین فرزاناصل از سوی بانک سینا به سمت عضو هیئتمدیره، سیدمحمدرضا پسندیده از سوی شرکت سرمایهگذاری گنجینه شایستگان به عضویت هیئتمدیره، مظفر پوررنجبر از بانک پارسیان بهعنوان عضو هیئتمدیره، محمدرضا مدرس خیابانی از گروه اعتماد مهرپارس بهعنوان عضو هیئتمدیره و صابر فیضی خارج از اعضای هیئتمدیره بهعنوان مدیرعامل منصوب شدند.
میان اعضای هیئتمدیره شرکت توسعه اعتماد مبین، سیدمصطفی سیدهاشمی و مسعود مهردادی بهطور همزمان در هیئتمدیره شرکت مخابرات ایران حضور دارند و مظفر پوررنجبر نیز مدیرعاملی این شرکت را بر عهده دارد.
از سوی دیگر، سیدمصطفی سیدهاشمی مسئولیت معاونت برنامهریزی و توسعه اقتصادی ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) را نیز برعهده دارد که شرکت گسترش الکترونیک مبین ایران در ذیل آن قرار دارد و سهامدار شرکت توسعه اعتماد مبین نیز هست.
اکنون تقابلهای جدی میان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بر سر افزایش تعرفه تلفنهای همراه و ثابت و شکل فعالیت ضدرقابتی شرکت مخابرات ایران در بازار خدمات داده، موجب شده تا انتقادهایی از درون شرکت مخابرات و شرکت سهامدار آن به تیم مدیریتی آن وارد شود.
بر همین اساس هم شرکت سهامدار مخابرات برای تعدیل قوا از درون خود تصمیمهای جدیتری گرفته است و از آنجا که سیدهاشمی، مهردادی و پوررنجبر خود مسئولیت تهیه گزارشهای عملکرد شرکت مخابرات را برعهده دارند و از سوی دیگر نیز خود دریافتکننده و بررسیکننده این گزارشها در هیئتمدیره توسعه اعتماد مبین هستند، از عضویت در هیئتمدیره شرکت توسعه اعتماد مبین کنار گذاشته شدهاند تا جابهجاییهای ایجادشده بتواند هم رضایت وزارت ارتباطات را جلب کند و هم جبهههای فشار و رایزنی برای تحقق اهداف مخابرات را افزایش دهد.
این فشارها بر تیم مدیریتی شرکت مخابرات ایران پیش از این نیز در زمان مدیرعاملی صابر فیضی در این شرکت رخ داد که فشارهای وارده به مخابرات و شخص فیضی از سوی رضا تقیپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، سهامداران این شرکت را ملزم به تغییر تیم مدیریتی کرد.
سابقه دولتی مخابرات و تغییرات دولتی
شرکت مخابرات ایران سابقه دیرینه دولتی دارد و هنوز هم رفتارها و برخوردهای دولتی در فعالیتهای کنونی آن بهرغم واگذاری به بخش خصوصی که در واقعیت شبهدولتی محسوب میشود، محسوس است.
شرکتهای دولتی، بهویژه بنگاههای دولتی با درآمدهای بالا بهطور عموم در زمان تغییر دولت نسبت به تغییرات مدیریتی نیز اقدام میکنند و بهنظر میرسد نگاه تهاجمی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به روند فعالیتهای انحصاری و ضدرقابتی این شرکت و تلاش برای اصلاح نظام اداری و قانونمند کردن حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور، مدیران ارشد این شرکت را به تغییر ترکیب مدیران ترغیب کرده است.
تغییرات در گسترش الکترونیک مبین ایران
تغییرات در تیم مدیریتی تنها به شرکت مخابرات ایران خلاصه نمیشود، بلکه شرکت سهامدار آن یعنی گسترش الکترونیک مبین ایران نیز در حال اعمال برخی تغییرات مدیریتی است، بهطوریکه محمدجعفر ذبیحی از مدیرعاملی این شرکت کنار رفته و بهعنوان مشاور مدیرعامل شرکت ایرانیاننت، اپراتور چهارم و مجری اتصال منازل به فیبر نوری، منصوب شده است. با رفتن او و خروج محمدصادق مفتح که پیش از این قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت و معاون فناوری اطلاعات این وزارتخانه بود، گمانهزنیها برای مدیرعاملی او در گسترش الکترونیک مبین ایران شدت یافته است. مفتح پس از حذف طرح شبنم و ایرانکد با ارسال نامهای به وزیر صنعت، استعفا داد. در حالیکه علت استعفای او حذف ایده بارکدهای شبنم روی کالاها عنوان میشود، اما برخی علت استعفای او را پایان دوره ماموریت او از صداوسیما در وزارت صنعت، معدن و تجارت عنوان میکنند و به همین دلیل در پایان دوره ماموریت خود با ارسال نامهای از این وزارتخانه خارج شده و ستاد اجرایی امام (ره) که فعالیت گستردهای را در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور آغاز کرده، او را به خدمت گرفته تا از تخصص او در این بخش استفاده کند.