استخدامهای بخش خصوصی در نیمه اول سال 92 در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، 65 درصد رشد داشته است. بر اساس آمار انتشار یافته از سوی وبسایت ایران تلنت، امسال تعداد آگهیهای جذب نیرو به طور چشمگیری افزایش یافته است. در این میان گروههای مهندسی، فروش و بازاریابی، حسابداری و مالی در صدر فهرست استخدامها قرار دارند. همچنین طبق این تحقیق، رقابت کارفرمایان برای جذب افراد با تجربه کاری بالای چهار سال، قابل توجه است.
به گزارش آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا)، وبسایت ایران تلنت (www.irantalent.com) بزرگترین سایت استخدامی کشور، با بررسی آگهیهای تخصصی استخدام در شش ماه اول سال 92، اعلام کرده است استخدامهای شرکتهای خصوصی و نیمه خصوصی نسبت به نیمه اول سال گذشته، 65 درصد افزایش داشته است. بیشترین رشد استخدام در شش ماه نخست 92 به ترتیب مربوط به شرکتهای نفت و گاز (79%)، تولیدی (74%) و کالاهای مصرفی (72%) عنوان شده است. جالب این که با وجود رشد استخدامهای نفت و گاز، شرکتهای فعال در زمینه کالاهای مصرفی، همچنان بیشترین حجم استخدام در نیمه اول امسال را به خود اختصاص دادهاند. لازم به ذکر است آمار فوق بر اساس کل نیازهای استخدامی یک شرکت به دست آمده که از فرصتهای جدید شغلی برای شرکت های در حال توسعه، به اضافه استخدام های لازم جهت جایگزینی کارکنانی که شرکت را به دلایل مختلف ترک کرده اند، تشکیل میشود.
در این تحقیق علاوه بر بررسی نیاز استخدامی کارفرمایان، رفتار نیروی کار نیز از زوایای مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. در بررسیهای انجام شده بیشترین جستجوی آنلاین برای موقعیتهای شغلی توسط علاقمندان به حوزه منابع انسانی، فارغ التحصیلان امبیای (MBA)، متخصصان بازاریابی، حسابداری، فروش، مدیریت و منشیگری اعلام شده است. همچنین در مقایسه متخصصان شهرهای مختلف، کارجویان شهر شیراز بعد از تهران، بیشترین جستجوی اینترنتی برای یافتن شغل مورد نظر خود را داشتهاند. نکته دیگر این که در میان شرکتهای فعال در ایران، ایرانسل، مپنا، نستله، هواوی و سامسونگ پر طرفدارترین شرکتهایی گزارش شدهاند که متخصصان برای پیدا کردن موقعیتهای شغلی، آنها را جستجو مینمایند.
در تحلیل و بررسی دلایل افزایش آمار استخدامهای کشور، نقطه نظرات متفاوتی ارائه شده است. گروهی این تغییرات را نتیجه آماده شدن شرکتها برای رشد احتمالی پروژهها طی ماههای آینده میدانند. معاونت فنی- مهندسی یکی از بزرگترین سازندگان کارخانجات فولادسازی در کشور در این باره میگوید: «طی سالهای گذشته تعدیل نیروی زیادی داشتهایم و علت اصلی استخدامهای اخیر ما، پیشبینی مثبتی است که از فعال شدن پروژههای فولادی انتظار میرود.»
این موضوع در صنعت نفت و گاز نیز دیده میشود. محمدرضا شناسنده مشاور مدیرعامل شرکت تامکار گاز در این رابطه میگوید: «یکی از علل فعال شدن شرکتها در زمینه استخدام پرسنل متخصص در یکی دوماه اخیر، کسب آمادگی برای ورود به اجرای پروژههایی است که پیشبینی میشود با دیدگاههای وزیر نفت جدید به زودی فعال شوند.»
اما به گفته برخی از مدیران منابع انسانی، رونق گرفتن بازار استخدام کشور دلایل دیگری علاوه بر پیشبینی افزایش حجم پروژهها و فعال شدن صنایع نیز دارد. این مدیران معتقدند بخش عمدهای از نیازهای استخدامی شرکت ها در ماه های اخیر جهت جایگزینی نیروی کاری بوده است که شرکت را به دلایل مختلفی ترک کردهاند. حسین محمدی ریاست منابع انسانی شرکت سپاهان میگوید: «یکی از علل استخدامها در ماههای اخیر، بالا رفتن نرخ خروج کارکنان سازمانها است. به این معنی که همسان نبودن سطح درآمد کارکنان با تورم، جابجاییهای زیادی را به شرکتها تحمیل کرده است و منجر به خروج تعداد زیادی از کارکنان و تلاش دوباره برای جذب نیرو شده است»
فرهاد سریعالسیری مدیر منابع انسانی گروه صنعتی فومن شیمی نیز در این باره میگوید: «حجم زیادی از استخدامهای اخیر شرکتها، جایگزینی افرادی است که سازمان را به دلایل مختلف مثل مهاجرت و یا افزایش سطح درآمدی خود ترک کردهاند.»
گفتنی است گزارش فوق بر اساس آمار نیم میلیون عضو ایران تلنت و مجموعه استخدامهای هزار شرکت معتبر حاصل شده است که فرصتهای شغلی خود را از طریق این سایت به بازار کار عرضه میکنند.