مایکروسافت خواستار پیمانی جهانی برای محدودسازی نظارت دولت ها بر داده های کاربران شد.
در پی رسوایی مربوط به جاسوسیهای NSA، مایکروسافت از دولتهای جهان خواسته است که یک چهارچوب قانونی بین المللی برای حفظ حریم خصوصی افراد تهیه کنند.
مایکروسافت، همانند بسیاری دیگر از شرکتهای بزرگ فناوری، از پایگاهی از کاربران برخوردار است که فرای مرزهاست. این ویژگی برای هر شرکتی که بخواهد بین درخواستهای قانونی برای کسب داده های کاربران و حفظ حریم خصوصی کاربران مذکور تعادلی ایجاد کند مشکل ساز است.
براد اسمیت، مشاور و معاون اجرایی واحد امور حقوقی و شرکتی مایکروسافت، از دولتهای دنیا خواسته که پشت میز مذاکره بنشینند و چهارچوبی تهیه کنند تا عدم قطعیتی که گریبان صنعت آی تی را گرفته برطرف سازند. با قرار گرفتنِ موضوع حفظ حریم خصوصی داده ها و اصلاح نظارت دولت در دستورِکار جلسه این هفته مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس، مایکروسافت تلاش می کند تا با استفاده از قدرت و نفوذ خود، این مسائل را در مرکز توجه قرار دهند.
اسمیت در پستی وبلاگی در تاریخ 20 ژانویه نوشت: "ما به یک چهارچوب قانونی بین المللی برای خلق قوانین نظارت و دسترسی به داده ها نیاز داریم."
بنا به گفته اسمیت، همانطور که افشاگریهای اخیر نشان داده است، نظارت دولت و مؤسسات مجری قانون بر تمام داده های کاربران یکسان نیست و حفاظت هایی که قانون اساسی امریکا و قوانین این کشور بر آنها تاکید کرده به ندرت در مورد شهروندان کشورهای دیگر اعمال می شود.
اسمیت خاطرنشان کرد: تمام دولتهای جهان نظارت انجام می دهند و عجیب نیست که دولتها خواستار دسترسی به داده های مشتریاناند. به همین دلیل، ما باید این موضوع را در سطح گسترده مطرح سازیم و دولتها را برای ایجاد یک چهارچوب قانونی بین المللی گرد هم آوریم.
به عقیده اسمیت، حریم خصوصی باید تحت چنین چهارچوبی حفظ شود. سنگ بنای این قرارداد بین المللی باید احترام به حقوق بشر و حریم خصوصی افراد باشد. هر توافقی که میان دولتها حاصل شود باید متضمن این نکته باشد که دولتها تنها در صورتی می توانند در مورد شهروندان کشورهای عضو توافق اطلاعات گردآوری کنند که این اقدام مبتنی بر مقررات و فرایندهای قانونی باشد.
طبق اعلام سازمان فناوری اطلاعات ایران، مایکروسافت همراه با سایر غولهای فناوری، از جمله گوگل و اپل، در معرض این اتهام قرار گرفته اند که ساز و کار نظارتی NSA به سیستمهای آنان دسترسی داشته و ترافیک اینترنتی کدگذاری نشده ای را برای اعمال نظارت در اختیار موسسه مذکور قرار داده اند و به این ترتیب، دولت ایالات متحده بدون محدودیت به داده های کاربران دسترسی یافته است. این اطلاعات را ادوارد اسنودن، از پیمانکاران سابق NSA افشا کرده بود.
پس از ماهها درگیری بر سر این موضوع، سرانجام اوباما در 17 ژانویه اعمال تغییراتی را در ساختار NSA اعلام کرد.؛ به این ترتیب، قرار بر این است که بر عملیات گردآوری اطلاعات در NSA نظارت بیشتری صورت گیرد و چگونگی مدیریت متاداده های تلفنی نیز دچار تغییراتی شود.
اسمیت می گوید که این اقدامی درست است اما شرکت مایکروسافت در این زمینه همچنان هوشیاری خود را حفظ می کند.
به گفته وی، مایکروسافت از اقدام مذکور قدردانی می کند زیرا موید پیشرفتی مثبت در زمینه های کلیدی، از جمله حفظ حریم خصوصی شهروندانی غیر از شهروندان ایالات متحده است. اما کارهای بیشتری باید صورت گیرد. از این رو، شرکت مذکور با قوه مجریه و کنگره همچنان تعامل خواهد داشت تا تغییرات مبتنی بر اصولی که در ماه دسامبر برای این صنعت تدوین شده حاصل شود.
در ماه دسامبر، مایکروسافت به همراه گوگل، اپل، فیسبوک، لینکدین و یاهو نامه سرگشاده ای در وبلاگ موسوم به "اصلاحات در نظارت دولتی" منتشر کردند و در آن خواستار تغییر روش دولتها در گردآوری داده های کاربران شدند.