اگرچه بازار خرید و فروش کامپیوتر روزهای سرد و بیرونقی را سپری میکند و حجم خرید و فروش در آن به شدت کاهش یافته است اما این به معنی کسادی بازار کار تمام کسبه نیست.
میتوان گفت کسادی بازار کامپیوتر به رونق در بخشهای دیگر منجر شده است.
رونق در بازار خدمات، رونق بازار فروشندگان تجهیزات جانبی بهویژه تجهیزات محافظتی و در کنار اینها رونق در بازار فروشندگان دستگاههای دست دوم و تعمیری نمونهای از بخشهایی هستند که تحت تاثیر بیرونقی
بازار نوتبوک، تبلت و تجهیزات کامپیوتری بازاری پرمخاطب یافتهاند. اما آیا بروز این اتفاق خطری برای بازار محسوب نمیشود؟ آیا رویآوری به خرید تجهیزات کارکرده یا تعمیر و ارتقای دستگاههای قدیمی که معمولا عمر مفید آنها به پایان رسیده است اقدامی درست است؟
برای یافتن پاسخ این سوالها گزارش زیر را بخوانید:
تجهیزاتی که عمر کامپیوترها را زیاد میکند
طی یکی دو سال اخیر که قیمتها در بازار روندی صعودی در پیش گرفته و تجهیزات حرفهای وارد بازار شدند کالاهایی که نقش محافظتی داشته و برای ایمنی و سلامت دستگاههایی نظیر تبلت، گوشیهای موبایل و لپتاپها کاربرد موثری دارد بازار پررونقتری یافتند.
کالاهایی نظیر قابهای محافظ، پایههای خنککننده لپتاپ، برچسبهای ضدخش و…
به گفته کارشناسان برخی از این تجهیزات واقعا به طولانی شدن عمر دستگاه کمک میکنند. تجهیزاتی مانند قابهای یدکی که از ایمنی دستگاه را تضمین کرده و پایههای خنککننده نوتبوک که نقش موثری در کاهش دمای دستگاه ایفا میکنند.
به گفته کارشناسان اما کاربرد برخی از تجهیزات نظیر برچسبهای ضدخش روی برخی از کالاهای جدید چندان الزامی ندارد. زیرا صفحه نمایشهای جدید ضدخش بوده (گوریلا گلس) و نصب این برچسبها روی این صفحهنمایشها الزامی ندارد.
در هر حال بازار این کالاها گرم است و خریداران از ترس در خرج افتادن از این تجهیزات استفاده میکنند.
علی کشوری یکی از فعالان بازار هم با اشاره به رونق بازار پایههای خنککننده لپتاپ میگوید این روزها بازار خرید و فروش دستگاههای مکمل لپتاپ یا دستگاههایی که استفاده ساده و راحتتری برای کاربران لپتاپ فراهم میآورد گرم است. به گفته فعالان بازار انواع پایههای خنککننده لپتاپ، میزهای لپتاپ در ابعاد و اندازههای گوناگون و… از کالاهایی هستند که این روزها مخاطب زیادی یافتهاند.
محمد دوست، یکی از فعالان بازار در این باره میگوید: اگرچه افزایش تعداد کاربران لپتاپ منجر به رشد تقاضا برای کالاهایی نظیر پایههای خنککننده و… شده است، اما رشد تنوع در برند و مدلهای این کالاها و همچنین معرفی بهتر و بیشتر این محصولات باعث شده است تا میزان تقاضا برای این کالاها افزایش یابد.
به گفته فعالان بازار در حال حاضر برندهای مختلفی در بازار این کالا حضور دارند که دیپ کول، لاجیتک و… از شناخته شدههای بازار این کالا هستند. به گفته آنها قیمت این دستگاهها باتوجه به برند و نوع دستگاه بین 30 تا 180 هزار تومان متغیر است.
رونق بازار تعمیرکاران
طی ماههای اخیر بیرونقی بازار نوتبوک و تبلت به رونق بازار تعمیرکاران این کالاها منجر شد.
به گفته یکی از فعالان بازار لپتاپ، اگرچه قیمت قطعات تعمیری هم افزایش یافته است؛ اما این را هم در نظر داشته باشید که در مورد بسیاری از مدلهای لپتاپ ما با کاهش موجودی قطعات تعمیری مواجه هستیم و این یعنی رشد قیمت خدمات تعمیری برای کالاهای حوزه کامپیوتر. یکی دیگر از فعالان بازار هم با تایید این مطلب میگوید این پیشبینی درستی است که همگام با رشد شدید قیمتها در بازار، مردم ترجیح میدهند به تعمیر و رفع عیب و ایرادهای لپتاپهای خود بپردازند و قید خرید لپتاپ جدید را بزنند؛ چرا که سابق بر این، اگر هزینه تعمیر یک لپتاپ 100 یا نهایتا در بدترین حالت 300 هزار تومان میشد، این امکان وجود داشت که با صرف یک مبلغ 400 هزار تومانی یک مینی لپتاپ یا با صرف مبلغ 500 تا 800 هزار تومان یک لپتاپ معمولی خریداری کرد، اما در زمان کنونی حتی اگر هزینه یک لپتاپ 300 یا 400 هزار تومان شود تعمیر آن بهصرفهتر است تا خرید یک لپتاپ با قابلیتهای پایین، چراکه بابت خرید همین لپتاپ نه چندان با قابلیت باید مبلغی بیش از 900 هزار تومان هزینه شود. مسوول یکی از واحدهای تعمیر لپتاپ هم با تایید این مطلب گفت: از زمانی که قیمتها در بازار روند صعودی در پیش گرفت کسبوکار تعمیرکاران لپتاپ رونق گرفت و این موضوع در کنار کاهش واردات قطعات تعمیری باعث شده است موجودی قطعه هم در بازار در حد قابل توجهی کاهش یابد. به گفته فعالان بازار و کارشناسان به نظر میرسد در سالی که پیشرو است بازار تعمیرکاران رونق بیشتری گیرد.
سود بالا برای دست دوم فروشان
رونق بازار دست دوم فروشان از اتفاقات دیگری است که معمولا بازار خرید و فروش کامپیوتر در زمان رشد قیمتها با آن مواجه میشود.
طی ماههای اخیر هم نوتبوک، تبلت و گوشیهای کارکرده بازار پررونقی داشتند.
براساس اعلام فعالان بازار؛ اما خرید این نوع دستگاهها به هیچ عنوان توصیه نمیشود. زیرا معمولا این نوع خریدها پردردسر هستند.
یکی از فعالان بازار کامپیوتر در این باره گفت: از لحاظ اقتصادی هم خرید این نوع دستگاهها به صرفه نیست و فقط موجب سرازیر شدن سود بالا به جیب فروشنده میشود، چرا که یک تعمیرکار دستگاه تعمیری دستدوم را با سودی بیش از 30 درصد به فروش میرساند.