رئیس مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال با بیان اینکه 14 هزار مورد شکایت از دریافت پیامک انبوه و تبلیغاتی به ما ارسال شده است، گفت: طبق قانون هیچ یک از اپراتورهای تلفن همراه نباید پیامک های حجم انبوه بیش از هزار پیامک به بالا را انتشار دهند مگر اینکه این پیامک ها در سامانه وزارت ارشاد ثبت و بارگذاری شود تا امکان کنترل آن وجود داشته باشد.
حسن نجفی سولاری در نشست خبری با اشاره به برنامه های مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال در حوزه رصد محتواهای دیجیتال اظهار داشت: برخی محتواهایی که از طریق تکنولوژی شبکه اجتماعی و پیامک ها رد و بدل می شود موجب گلایه و نگرانی است از این رو ما با توجه به وظیفه نظارتی خود به اپراتورهای موبایل ابلاغ کرده ایم که طبق قانون هیچ یک از آنها نباید پیامک های حجم انبوه بیش از هزار پیامک را انتشار دهند مگر اینکه این پیامک ها قبل از انتشار در سامانه مرکز رسانه های دیجیتال ثبت و بارگذاری شوند تا امکان کنترل آن وجود داشته باشد در همین حال اپراتورها باید با افرادی که با موبایل خود پیامک انبوه و تبلیغاتی ارسال می کنند، برخورد کنند.
وی با بیان اینکه برای جلوگیری از انتشار محتوای مجرمانه از طریق تلفن همراه برنامه های نظارتی، اجرایی می شود، گفت: برخی تخلفات محدود در این زمینه که خلاف فرهنگ اجتماعی و اسلامی کشور ما بوده، دادگاهی شده است.
نجفی سولاری با اشاره به فراگیر شدن استفاده از موبایل های هوشمند در کشور، گفت: بر اساس تحقیقات یکی از مراکز مطالعاتی در یکی از دانشگاههای کشور حدود 80 درصد دانشجویان دارای موبایل هوشمند هستند در همین حال بر اساس آمار وزارت بازرگانی، حدود 50 درصد گوشی های وارداتی به کشور هوشمند است. در این راستا مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال ارائه مجوز و الزام برای اخذ آن را در حوزه اپلیکیشن های موبایل در دستور کار قرار داده است به این معنی که تمام کسانی که در حوزه محتوا و نرم افزارهای کاربردی موبایل کار می کنند باید از این مرکز مجوز دریافت کنند. در همین راستا این مرکز مکانیزم های حمایتی را نیز برای این بخش در نظر گرفته است.
وی گفت: در پیوست فرهنگی محصولات دیجیتال که در شورای عالی فضای مجازی در حال تصویب است مجوز برای اپلیکیشن های موبایل داخلی به عنوان یکی از تکالیف فرهنگی مد نظر قرار گرفته است.
رصد محتوایی شبکه های اجتماعی و حمایت از شبکه های بومی
رئیس مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال با اشاره به عملکرد شبکه های اجتماعی داخلی و خارجی در کشور، گفت: این شبکه ها در سه سطح امنیتی، حمایتی و محتوایی مورد بررسی و نظارت قرار می گیرند که در حوزه امنیتی این وظیفه نهادهای امنیتی است که نسبت به عملکرد این شبکه ها پیگیری های لازم را به عمل آورند. در سطح حمایتی و ایجابی مرکز رسانه های دیجیتال با حمایت شورای عالی فضای مجازی در حال ساماندهی و بومی کردن شبکه های اجتماعی داخلی که با مکانیزم های حمایتی می توان این بخش را تقویت کرد. در همین حال رصد محتوایی شبکه های اجتماعی نیز مد نظر قرار دارد تا به برخی افرادی که عضو شبکه های اجتماعی داخلی می شوند، کمک و هدایت شود و از سویی دیگر تقویت آنچه که در حال حاضر وجود دارد در دستور کار قرار گرفته است.
حجم 400 میلیون دلاری برای صادرات نرم افزار
نجفی سولاری در مورد حجم صادرات نرم افزار در سال 92 نیز گفت: بر اساس آمار رسمی اتاق بازرگانی میزان صادرات نرم افزار از ایران به سایر کشورها، 400 میلیون دلار برآورد می شود اما به صورت غیررسمی این عدد بیشتر از این حجم است چرا که بسیاری از نرم افزارهای دارای مجوز بدون ثبت و ارائه رقم های ارزیابی به خارج از کشور صادر می شوند که این قابل کنترل نیست چرا که هم اکنون سامانه ای برای ثبت و کنترل صادرات دانش وجود ندارد.
صدور کارت ملی فرهنگ دیجیتال
رئیس مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال از ارائه پیشنهادی به وزارت کشور برای صدور کارت ملی فرهنگ دیجیتال به منظور ارائه سبد فرهنگی دیجیتال به خانوارها خبر داد و گفت: این پیشنهاد در بستر شبکه ملی فرهنگ می تواند اجرایی شود.
وی با بیان اینکه تا پایان برنامه پنجم توسعه باید سه هزار و 500 پایگاه دیجیتال مبتنی بر شبکه ملی فرهنگ ایجاد شود، افزود: تاکنون حدود 10 درصد از این تعهد انجام شده و توانسته ایم به ایجاد 350 پایگاه دست یابیم اما با توجه به تغییر تکنولوژی نیازمند ارائه بسته فرهنگی دیجیتال تولید داخل هستیم که از نظر فنی به راحتی قابل انجام است و حتی برخی تولیدکنندگان محصولات دیجیتال موافقت کرده اند که این سبد فرهنگی را تکمیل و در اختیار مردم قرار دهند.
نجفی سولاری اضافه کرد: بر این اساس این پیشنهاد را به وزارت کشور داده ایم که با استفاده از منابع موجود استانی و درون سازمانی کارت ملی فرهنگ دیجیتال مبتنی بر بستههای فرهنگی به مردم عرضه شود. در این زمینه شورای عالی فضای مجازی موافقت خود را با این موضوع اعلام کرده است.
فعالیت های مرکز رسانه های دیجیتال در سال 92
رئیس مرکز رسانه های دیجیتال از بررسی 6 هزار و 671 نرم افزار از نظر محتوایی، 1868 نرم افزار به لحاظ حقوقی و صدور 415 گواهی ثبت نرم افزار و 2 هزار و 33 پروانه انتشار در حوزه نشر دیجیتال در سال 92 خبر داد و گفت: در مجموع 278 مرکز فرهنگی دیجیتال در استانهای مختلف راه اندازی شده و قرار است در سال جاری نیز 47 مرکز دیگر به این تعداد افزوده شود.
وی نظارت محتوایی بر 6هزار و 500 فروشگاه اینترنتی و ثبت 18 هزار و 556 پایگاه اینترنتی در سایت ساماندهی را از دیگر اقدامات انجام شده در این مرکز در سال 92 عنوان کرد و گفت: بالغ بر 4 هزار سایت اینترنتی به دلیل مشکلات محتوایی و نیز انصراف ادارهکننده سایت، لغو ثبت شده اند و در همین حال 432 درخواست ثبت دامنه با نام های خاص در این مرکز مورد بررسی قرار گرفته است.
نجفی سولاری از ایجاد سامانه ای جایگزین همانند باشگاه سرآمد در ورژن موبایل با توجه به فیلترینگ نرم افزارهای هوشمند مانند وی چت به عنوان یکی از طرح های مطالعاتی و در دست برنامه ریزی این مرکز برای سال 93 خبر داد و گفت: در همین حال سامانه دریافت گزارشات مردمی در حوزه پیامکهای تبلیغاتی و انبوه 10001314 از طریق رسانه های همراه و هوشمند تقویت خواهد شد.