امنیت

July 26, 2014
22:45 شنبه، 4ام مردادماه 1393
کد خبر: 63478

خطر جاسوسی علمی با استفاده از نرم افزارهای تقلب یاب خارجی

سرپرست دفتر سیستم‌های رایانه‌ای پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران با اشاره به معایب و مزایایی که نرم افزارهای تشابه یاب پایان نامه ها و مقالات علمی دارند، گفت: هم اکنون این نرم افزارها فقط چکیده پایان نامه ها را بررسی می کند و باید در کوتاه مدت متن پایان نامه نیز به این نرم افزار اضافه شود،
امیر پارسی اصفهانی در گفتگو با مهر با اشاره به لزوم بکارگیری نرم افزارهای تشابه یاب علمی تاکید کرد و گفت: تشابه یابی به فرآیند کشف و نمایش بخش های سرقت شده یک کار اطلاق می شود که برای تشخیص تشابه های متنی دو روش شناخته شده وجود دارد. در روش اول متن مورد نظر را با ستون مرجع مقایسه می کنند و در روش دوم با تحلیل متن و بدون مقایسه این کار انجام می شود.
 
وی با بیان اینکه در روش های مشابه یابی در متن با روش مقایسه ای سه تکنیک کپی دقیق، بازنویسی و ترجمه مورد استفاده قرار می گیرد، افزود: در این روش از منابع مرجع شامل پایگاههای اطلاعات داخلی، اینترنت، پایگاه اطلاعاتی ساماندهی شده خارج از کشور مانند الزویر،اسکوپوس استفاده می شود.
 
سرپرست دفتر سیستم‌های رایانه‌ای پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران با اشاره به مزایای نرم افزارهای خارجی تشابه یاب علمی گفت: از مزایای نرم افزارهای خارجی، کیفیت سرویس دهی، بی نیاز کردن ما از هزینه های طراحی و دسترسی به منابع خارجی است اما این نرم افزارها از ایراداتی و معایبی نیز برخوردار است که از جمله آن می توان به عدم دسترسی به منابع داخلی، متون اصطلاحنامه ها و سایر ابزارهای تحلیل در زبان شناسی فارسی اشاره کرد؛ در همین حال می توان گفت نادیده گرفتن ویژگی های زبان فارسی، عدم اطمینان به این نرم افزارها در سرقت مطالب و ایده های نو، عدم اطمینان به آنها در شرکت در تحریم ها علیه ایران، فراهم شدن زمینه های جاسوسی علمی و نبود امکانات توسعه با گسترش نیازهای کشور را از دیگر معایب این نرم افزارها برشمرد.
 
پارسی اصفهانی درباره استفاده از نرم افزارهای تشابه یاب علمی داخلی و وضعیت بکارگیری آن گفت: آن چه معایب سیستم های خارجی محسوب می شود، محاسن نرم افزارهای داخلی است اما این نرم افزارها به طور جدی راه اندازی نشده اند و از بلوغ کافی برخوردار نیستند؛ در همین حال این نرم افزارها برای دسترسی به برخی منابع خارجی، با قدری مشکل مواجه اند و تعداد آنها نیز چندان قابل توجه نیست بنابراین گزینه های چندانی پیش رو نیست و همچنین در دسترسی به منابع با انواع مختلف فیلترینگ رو به رو هستند.
 
وی به محدودیت هایی که هم گروه خارجی و هم گروه داخلی با آن مواجه اند اشاره کرد و گفت: منابع داخلی سازمان یافته نیستند، به دلیل کاربرد کد پیچ های متنوع فارسی جستجو در برخی منابع مثل فایل های پی دی اف که مورد استفاده اند با دشواری رو به رو هستند. بخشی از منابع به صورت اسکن شده هستند که تبدیل آن ها به متن و نهایتا تحلیل آن ها به سادگی میسر نیست.
 
سرپرست دفتر سیستم‌های رایانه‌ای پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران در مورد اقدامات صورت گرفته در این پژوهشگاه گفت: در نرم افزار ایرانداک، تشابه یابی در متن به صورت دقیق در اینترنت و پایگاه داخلی ایرانداک، امکان استفاده از پایگاه های اطلاعاتی دیگر در سراسر کشور و نصب سیستم بر روی شبکه وب به صورت آزمایشی دیده شده است؛ البته با این نرم افزار فعلا فقط چکیده ها و البته در مواردی متن کامل پایان نامه هایی که به شکل فایل ورد ارسال شده اند، و مقالات خارجی داوری شده مورد بررسی قرار گرفته اند.
 
وی تاکید کرد: آن چه باید در کوتاه مدت انجام شود افزودن متن پایان نامه، استفاده از اصطلاحنامه های طراحی شده در ایرانداک و توسعه روز افزون منبع به شکل رایگان به این نرم افزار داخلی است.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.