فناوری

لبه تکنولوژی

September 16, 2014
18:03 سه شنبه، 25ام شهریورماه 1393
کد خبر: 64343

صفحه نمایش لمسی که نمی‌شکند

یکی از نقاط ضعف ابزارهای سیار نظیر تلفن همراه و تبلت، صفحات نمایش لمسی شیشه‌ای است که به راحتی خراش برداشته یا می‌شکنند. حالا محققان توانسته‌اند راه‌حل مناسبی برای آن بیابند.
 
 
 
عصرایران نوشت: یکی از نقاط ضعف ابزارهای سیار (تلفن همراه، تبلت، ساعت و…)، صفحات نمایش لمسی شیشه‌ای است که به راحتی خراش برداشته یا می‌شکنند. با رواج استفاده از یاقوت (که ترکیبی شیشه‌مانند از سیلیکات آلومینیوم و منیزیم است) در ساخت ابزارهای مذکور، رفته‌رفته خراشیدگی و شکستگی صفحات نمایش را از یاد خواهیم برد.
 
یاقوت از نظر درجه سختی بعد از الماس قرار می‌گیرد و در حال حاضر تعداد اندکی از تلفن‌های هوشمند لوکس، قسمت‌هایی از 5S iPhone مثل پوشش دوربین و حسگر اثر انگشت و همچنین ساعت‌های هوشمند اپل از یاقوت استفاده می‌کنند. چندی پیش نیز اپل سرمایه‌گذاری 700 میلیون دلاری به منظور ساخت کارخانه‌ تولید شیشه‌هایی از جنس یاقوت برای محصولات خود کرد.
 
 
هزینه تولید شیشه از جنس یاقوت 5 تا 10 برابر بیشتر از هزینه ساخت شیشه‌های مقاوم تعبیه شده در تلفن‌های هوشمند است و در نتیجه استفاده از آن محدود به صفحات نمایش بسیار کوچک یا ابزارهای خاص می‌شود. اما مهندسان شرکت GT Advanced Technologies با پیدا کردن راهی جدید، مشکل هزینه سنگین تولید آن را مرتفع و موفق به تولید ورقه‌های فوق‌العاده نازک (که ضخامتی معادل یک چهارم ضخامت برگه‌های معمولی دارند) با قیمتی بسیار پایین شده‌اند.
 
 
ورقه‌های یاقوت به صورت لایه ‌لایه روی صفحات شیشه‌ای قرار گرفته و از آنها در برابر صدمات احتمالی محافظت می‌کنند. وجود لایه‌ای بسیار نازک از یاقوت برای جلوگیری از خراش برداشتن و شکستگی صفحات نمایش در زمان سقوط ابزارها، کفایت می‌کند.
 
در روش جدید، از مقدار یکسانی یاقوت که در گذشته برای محافظت از تنها یک صفحه‌نمایش مورد نیاز بود، 10 ورقه ساخته می‌شود؛ از این رو می‌توان همه قسمت‌های تلفن همراه و نه تنها بخش‌های کوچکی از آن را با یاقوت محافظت کرد. حتی ابزارهای سیار بزرگ‌تر مثل تبلت‌ها هم امکان استفاده از این پوشش‌ محافظ را خواهند داشت. این کار هزینه‌ای بسیار ناچیز چند دلاری به خط تولید اضافه کرده و تاثیر خاصی روی افزایش قیمت تمام شده تلفن همراه یا سایر ابزارهای سیار نخواهد داشت.
 
شرکت GT Advanced Technologies یکی از تامین‌کنندگان اصلی یاقوت بوده و در حال حاضر مشغول ساخت بخش تولید یاقوت شرکت اپل است. این شرکت برای تولید شیشه‌های یاقوت از دستگاهی به نام شتاب‌دهنده یون که حجمی به اندازه میکسر سیمان دارد استفاده می‌کند. این دستگاه با تولید دو میلیون ولت الکتریسیته، یون‌های هیدروژن را به صورت عمقی و بسیار دقیق روی ویفرهای کریستالی یاقوت پخش می‌کند؛ سپس ماده حاصل شده در یک کوره‌ قرار داده می‌گیرد تا حباب‌های هیدروژنی در آن تشکیل و نهایتا لایه‌ محافظ ساخته ‌شود. این لایه بعد از صیقل خوردن شفاف می‌شود.
 
 
از شتاب دهنده‌های یونی برای تغییر ویژگی‌های مواد نیمه‌رسانا هم استفاده می‌شود اما شرکت GT Advanced Technologies برای جاسازی عمیق و دقیق یون‌ها مجبور به ساخت نمونه‌ای از دستگاه شد که 10 برابر قوی‌تر است. این روش جدید در مقایسه با روش‌های مرسوم که در آنها ابتدا قطعات بزرگ یاقوت تبدیل به ویفر و سپس صیقل داده می‌شدند، دستاوردی بزرگ محسوب می‌شود. هزینه استفاده از روش‌های قدیمی بسیار گران است و به خاطر ناقص بودن پروسه، ورقه‌های یاقوتی تولیدی فاقد مقاومت کافی بودند و در نتیجه راحت‌تر خراش بر می‌داشتند یا می‌شکستند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.