فناوران : در حالی که اعتراضات مردم چین روز به روز بیشتر میشود، چین درتلاش است تا مانع از کشیده شدن هرگونه بحثی درباره اعتراضات طرفداران دموکراسی در هنگکنگ که در روزهای اخیر در این منطقه شدت یافته، در شبکههای اجتماعی شود.
رسانههای دولتی این کشور با پوششی اندک از اعتراضات اخیر در هنگکنگ، معترضان را فعالانی تندرو توصیف کرده و هشدار دادهاند که جنبش آنها راه به جایی نخواهد برد. در همین حال براساس گزارشهای دریافتی هزاران نفر از معترضان طرفدار دموکراسی با مسدود کردن خیابانها در منطقه مرکزی تجاری باعث بسته شدن، بسیاری از بانکها، مدارس و فروشگاهها شدهاند.این در حالی است که معترضان در هنگکنگ، عکسها و فیلمهای تاثیرگذاری از اعتراضات خود در اینترنت میگذارند.
اما براساس گزارشها، پس از اعتراضات آخر هفته طرافداران دموکراسی در هنگ کنگ، شبکه اجتماعی اینستاگرام در چین فیلتر شده است. همچنین تصاویر منتشر شده در ویبو نیز که شبکهای اجتماعی نظیر توییتر است، در صورتی که حاوی کلیدواژههای خاصی باشد، قابل دیدن نیستند. دفتر BBC در پکن گزارش میدهد عباراتی مثل “اشغال مرکز” و “دانشجویان هنگ کنگ” نیز فیلتر شدهاند. جنبش اشغال مرکز و دانشجویان، معترضان را در هنگکنگ رهبری میکنند. سخنگوی اینستاگرم به BBC گفت که از گزارشها متوجه این موضوع شدهاند و در حال بررسی شرایط هستند. این امری بسیار عادی است که سانسور ایتنرنت در چین در اتفاقات خاص سیاسی فعالانه عمل کند.او افزود: اما به نظر میرسد تصمیم فیلتر کردن اینستاگرام، به عنوان یک شبکه نسبتا معروف همخوان کردن عکس، تلاش بیشتری در راستای مدیریت کردن ارتباطات در مورد اعتراضات هنگ کنگ باشد. ضمن اینکه میتواند نگرانی پکن را از تاثیرگذاری این ناآرامیها بر سایر نقاط چین نشان دهد.سایت تکنولوژی در آسیا گزارش میدهد: پس از آنکه جوشا ونگ، رهبر دانشجویان معترض از مردم خواست برنامه فایرچت را که متعلق به شرکت اپن گاردن است دانلود کنند، بیش از ۱۰۰ هزار نفر این کار را انجام دادند. فایرچت که از طریق بلوتوث کار میکند به کاربران اجازه میدهد در گفتوگوهای عمومی دو تا ۱۰۰ هزار نفره بدون نیاز به اینترنت شرکت کنند.با استفاده از فناوری شبکه توری، کاربران میتوانند پیامهای خود را تنها با داشتن اپلیکیشن مناسب و مجاورت در کنار یکدیگر منتقل کنند. هر چند این مکالمات خصوصی و امن نیست و افراد دیگر در همان منطقه امکان دیدن آن را دارند.معترضان که ترکیبی از دانشجویان و حامیان جنبش دموکراسی موسوم به “اشغال مرکز” را شامل میشوند، خواستار برگزاری انتخاباتی کاملا آزاد در سال ۲۰۱۷ میلادی هستند. آنها از طرحهای دولت چین برای تایید صلاحیت نامزدها در انتخابات سال ۲۰۱۷ هنگکنگ خشمگین هستند. هنگ کنگ تا سال ۱۹۹۷ مستعمره بریتانیا بود و در آن سال پس از پایان یافتن پیمان قبلی به جمهوری خلق چین پیوست. براساس توافقی که بین بریتانیا و چین در سال ۱۹۸۴ به دست آمد، قرار شد که هنگکنگ به جز در امور خارجی و دفاعی تا سال ۲۰۴۷ از سطح خودمختاری بالایی برخوردار شود. در سال ۲۰۰۴ میلادی چین اعلام کرد که تغییراتی در قوانین انتخاباتی هنگکنگ اعمال خواهد شد. در سال ۲۰۰۸ میلادی چین گفت که اجازه برگزاری انتخاباتی مستقیم را در سال ۲۰۱۷ در هنگکنگ در نظر میگیرد. در اوت سال ۲۰۱۴ میلادی چین از برگزاری انتخابات در سال ۲۰۱۷ میلادی خبر داد، اما در عین حال اعلام کرد که رای دهندگان تنها میتوانند کاندیداهای مورد نظر خود را از فهرستی که قبلا تصویب شده، انتخاب کنند. این تصمیم با اعتراض فعالان مخالف روبهرو شد.