یک عضو سازمان نظام صنفی رایانهای تهران یکی از دلایل عدم استقبال کاربران از نرمافزارهای تولید داخل را تعداد پایین این برنامهها دانست و گفت: تضمین بازگشت سرمایه و ایجاد حقوق مالکیت معنوی میتواند سرمایهگذاران بیشتری را به حوزه نرمافزارنویسی جلب کنند.
رضا کرمی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: درباره نرمافزارهایی که برای سازمانهای دولتی نوشته میشود با توجه به اینکه در این زمینه سازمانهای دولتی برای خرید نرمافزار ارتباط زیادی با بازار خارجی ندارند مجبورند از برنامهها و نرمافزارهای ساخت داخل استفاده کنند.
وی افزود: در حال حاضر نزدیک صددرصد از برنامههایی که از سوی سازمانها و ادارات دولتی استفاده میکنند نرمافزارهای ساخت داخل هستند که به هرحال تا به امروز پاسخگوی نیاز این سازمانها بودهاند.
این عضو سازمان نظام صنفی رایانهای تهران تصریح کرد: نرمافزارهای داخلی که برای استفادههای سازمانی طراحی شدهاند میتوانند نیازهای اولیه این سازمان را پاسخگو باشند اما برای نیازهای سطح بالاتر و پیچیدهتر لازم است سطح برنامهریزی نیز ارتقاء پیدا کند.
کرمی در ادامه دربارهی جایگاه اپلیکیشنها برای تلفنهای هوشمند و استفاده کاربران عمومی طراحی میشوند، گفت: با توجه به اینکه حجم برنامهها و نرمافزارهای خارجی بیش از نرمافزارهای ساخت داخل است و در اکثر این نرمافزارها نیز زبان و محتوا مدنظر قرار نمیگیرد، کاربران تلفنهای همراه بیشتر از نرمافزارهای غیرفارسی و ساخت خارج استفاده میکند.
عضو سازمان نظام صنفی رایانهای تهران افزود: اما در مورد برنامههایی که با محتوا ارتباط دارد بدیهی است که استقبال مردم از نرمافزارهای فارسیزبان و ساخت داخل بیشتر از نرمافزارهای خارجی است.
اپلیکیشنهای سرویسی با استقبال بیشتری مواجهاند
وی مهمترین مساله را برای افزایش استقبال از اپلیکیشنهای موبایلی ایرانی، ارائهی سرویسهای تلفنی و اینترنتی از طریق این اپلیکیشنها دانست و اظهار کرد: در صورتی که اپلیکیشنهای داخلی برای ارائهی سرویس خاصی به مشترک طراحی شوند میتوانند جایگاه محکمی بین مشترکان پیدا کنند.
این عضو سازمان نظام صنفی رایانهای تهران خاطر نشان کرد: برای مثال تمام اپلیکیشنهای موفق مانند وایبر، سرویسی را از طریق نرمافزار به مشترکان ارائه میدهند.
برنامهنویسان شامل هیچ معافیتی نشدهاند
کرمی همچنین دربارهی نقش حمایتهای دولتی در افزایش انگیزه برنامهنویسان برای فعالیت اظهار کرد: قاعدتا در هر بنگاه اقتصادی مسالهی پرداخت مالیات به دولت امری پذیرفتهشده است، اما در دولتها برای حمایت از بخشی از صنایعی که به تکنولوژی مربوط میشود تشویقهایی را قائل میشوند که یکی از آنها اعمال معافیتهای مالیاتی است.
وی افزود: اما اعمال معافیتهای مالیاتی امری نیست که در اختیار وزیر ارتباطات باشد، بلکه اعمال این معافیتها به دولت و تصمیمگیرندگان در حوزه مالیات بستگی دارد تا الان شاهد اعمال چنین معافیتهایی در حوزه برنامهنویسی نبودهایم.
جذب سرمایه مستلزم تظمین بازگشت سرمایه است
این عضو سازمان نظام صنفی رایانهای تهران همچنین دربارهی نحوه سرمایهگذاری بر حوزه اپلیکیشن و برنامهنویسی گفت: صنعت برنامهنویسی نسبت به صنایعی که نیازمند منابع مادی و تجهیزات هستند نیازمند حجم کمتری سرمایهگذاری است و درعین حال بازده سرمایه در این حوزه بیشتر است.
کرمی جذب سرمایه بر حوزه نرمافزار مستلزم تضمین بازگشت سوخت به سرمایهگذار دانست و اظهار کرد: این امر نیازمند وجود زیرساختهای مناسب مانند پهنای باند است و از سوی دیگر نیز لازم است حقوق مالکیت معنوی برای حفظ مالکیت برنامهنویسان اعمال شود.
وی همچنین در بخش دیگری از این گفتوگو درباره طراحی سیستم عامل ملی گفت: در حال حاضر ظرفیت برنامهنویسی کشور در حدی است که بتوان سیستم عامل ملی ارائه کرد. با این حال اینکه این سیستم عامل در رقابت با سیستم عاملهای خارجی که از حجم سرمایهگذاری بالایی سود میبرند موفق باشد امر دیگری است.
عضو سازمان نظام صنفی رایانهای تهران افزود: در حال حاضر سیستم عاملها رقیب زیادی در بازار فعالیت میکنند و بنابراین ممکن است سیستم عامل طراحی داخلی موفقیت چندانی در این بازار نداشته باشند.
کرمی تصریح کرد: اگر منظور از طراحی سیستم عامل ملی طراحی سیستم عاملی باشد برای بخش دولتی و بخشهای حاکمیتی حساس استفاده میشود در این صورت چنین سیستم عاملی میتواند موفق باشد.