مراسم رونمایی از سامانه معاملات برخط بازار مشتقه کالایی بورس کالای ایران با حضور رییس سازمان بورس و اوراق بهادار و اعضای هیأت مدیره رییس بورس کالای ایران و مقامات و مدیران بازار سرمایه برگزار شد.
رییس سازمان بورس در مراسم رونمایی از این سامانه که دیروز انجام شد، اقدام بورس کالا را پاسخ به مطالبات بازار سرمایه دانست و افزود: راه اندازی سامانه معاملات برخط مشتقات در بورس کالا، اقدامی مناسب در جهت تأمین انتظارات فعالان بازار سرمایه مبنی بر تنوع بخشی به پرتفوی سرمایهگذاری و دسترسی به ابزارهای متنوع در این زمینه است.
فطانت گفت: یکی از موضوعاتی که همواره مورد تقاضای فعالان بازار سرمایه بوده، این است که چگونه میتوان پرتفویی تشکیل داد که متنوع بوده و تنها مختص اوراق بهادار و سهام نباشد تا به این ترتیب، علاوه بر اینکه در پوشش ریسک و تنوع در سرمایهگذاری، بتواند پتانسیل مناسبی را برای افزایش بازدهی و ریسک فراهم کند، لذا اقدام بورس کالا در راستای تسهیل دسترسی به معاملات در بازار مشتقه از طریق راه اندازی سامانه معاملات برخط این بازار، میتواند در این زمینه مؤثر باشد.
سخنگوی سازمان بورس به موضوع راه اندازی صندوق مشترک سکه طلا نیز اشاره کرد و گفت: درحال بررسی امکان راه اندازی صندوق سرمایه گذاری مشترک سکه طلا در بازار سرمایه هستیم، تا بدین وسیله، اوراق مشتقه سکه طلا و معاملات فیزیکی این کالا در این صندوق به عنوان درصدی از پرتفوی سهامداران قرار گیرد.
مزایای استفاده از معاملات آنلاین
سرمایهگذار در این نوع معاملات مطمئن است که سفارش او دقیقا در زمان مورد نظر وارد سیستم معاملات میشود. نقل و انتقال وجوه بدون نیاز به مراجعه است و در کسری از ثانیه انجام میشود.
سرمایهگذار مطمئن است اطلاعاتی که دریافت میکند، لحظهای است و هیچ تأخیری ندارد و افرادی زودتر از او به این اطلاعات دسترسی ندارد و این باعث بهبود فضای رقابتی میشود. سرمایهگذاران میتوانند اطلاعات صورتحساب خود را در لحظه مشاهده کنند.
از آنجایی که مسوولیت ارسال سفارش با خود مشتریان است، اختلافات احتمالی میان کارگزاری و مشتریان در خصوص زمان ورود سفارش حذف میشود.
به سبب اینکه مشتریان سفارشها را وارد میکنند، اولاً تعداد نقاط ورود سفارش به شدت نسبت به وضعیت فعلی (حدود 600 ایستگاه معاملاتی) افزایش مییابد.
تصمیمگیری خریدار و فروشنده متاثر از اطلاعات و تحلیل خود آنهاست نه افراد معاملهگر کارگزاری.
چون تمام امور الکترونیکی است، میتوان سفارشهای برنامه ریزی شده (خودکار) تعریف کرد که در آن صورت تعداد معاملات، به شدت افزایش خواهد یافت.
بکارگیری ابزارهای مدیریت ریسک آسانتر خواهد شد.
چون تمام کنترلهای لازم قبل از ارسال سفارش به سیستم معاملات انجام میشود، ریسک انجام نشدن معامله در سیستم معاملات، بسیار کم میشود.
به سبب دسترسی بهتر مشتریان به سیستم معاملات، سرمایهگذاری تسهیل شده و به همین دلیل فعالان جدید به بازار خواهند آمد و روز به روز توسعه بازار سرمایه کشور بهتر خواهد شد. در برخی موارد، مشاهده میشود که بین مشتری و کارگزار، اختلاف ایجاد میشود، به عنوان مثال، مشتری میگوید که کارگزار درخواست وی را بهموقع وارد سامانه معاملات نکرده و لذا، به خاطر این تأخیر، متحمل زیان شده است، درحالی که کارگزار، چنین ادعایـی را قبول ندارد. با استفاده از روش معاملات برخط، اینگونه اختلافات بین کارگزاری و مشتری از بین میرود، زیرا مشتری، خود مستقیما درخواست خرید یا فروش خود سهام را وارد سامانه معاملات میکند و شرکت کارگزاری، در ثبت این درخواست دخیل نیست.