رویترز گزارش داده بود آمریکا و بریتانیا بزرگترین شرکت سازنده سیمکارتهای تلفنهمراه را در جهان هک کرده و بهصورت بالقوه توان دستیابی به تماسهای صوتی و متنی، همچنین ایمیلهای میلیاردهاکاربر تلفنهمراه در جهان از جمله ایران را داشتهاند.
گزارش این خبرگزاری حاکی از آن بود سیمکارتهای تولیدشده توسط شرکت فرانسوی- هلندی «ژمالتو» هک شدهاند. شرکت ژمالتو سالانه بیش از دومیلیارد سیمکارت تولید میکند. سیمکارتهای تولیدی این شرکت در کشورهای مختلف استفاده میشود.
شبکههای بیسیم کشورهایی مانند ایران، افغانستان و یمن بهعنوان شبکههایی با ارزش اطلاعاتی بالا ارزیابی میشوند. برخی از بزرگترین شرکتهای خدماتدهنده تلفنهمراه مانند «ایتیاندتی»، «تی موبایل»، «ورایزن» و «اسپرینت» در میان مشتریهای این شرکت تولیدکننده سیمکارت هستند. اما مساله به همینجا ختم نمیشود؛ چراکه رسانهها گزارش دادهاند علاوهبر هکشدن سیمکارتها، هارددیسکها نیز ابزاری برای جاسوسی و کنترل کاربران توسط آمریکا بوده است.
مایکل راجرز رییس آژانس امنیتملی آمریکا از اظهارنظر در اینباره خودداری کرده و در واکنش به انتشار اخبار و اسناد متعددی در مورد قانونشکنیهای آژانس امنیتملی آمریکا و نقض حریم شخصی کاربران رایانهها و گوشیهای همراه مدعی شد این سازمان به طور کامل از قوانین تبعیت میکند.
طبق سندی که هفته گذشته توسط ادوارد اسنودن در سایت اینترسپت منتشر شد، آژانس امنیتملی آمریکا با همکاری ستاد ارتباطات دولت انگلیس برنامههای جاسوسی غیرقابل کشفی را روی هارددیسکهای میلیونهارایانه نصب کرده و با هککردن بزرگترین شرکت سازنده سیمکارت در جهان، مکالمات میلیونهانفر را در سراسر جهان شنود میکند.
پس از افشاگریهای گسترده ادوارد اسنودن از سال2013 به بعد در مورد جاسوسی بیقیدوبند آژانس امنیتملی آمریکا از ارتباطات سایبری و تلفنی مردم آمریکا و دیگر کشورهای جهان، این سازمان اطلاعاتی با انتقادهای تندی مواجه شده است. در همینحال، پژوهشگران امنیت الکترونیک بر این باورند که سازمان امنیتملی آمریکا با پنهانکردن برنامههای جاسوسی در سختافزار (هارددیسک) تولیدی شرکتهای «وسترندیجیتال»، «سیگیت»، «توشیبا» و… زمینه جاسوسی از اکثر دستگاههای رایانه در سراسر جهان را فراهم میکند.
شرکت امنیترایانه «کسپراسکیلب» کشف کرد رایانههای شخصی 30کشور جهان، حداقل به یکی از برنامههای جاسوسی آلوده است. بیشترین رایانههای آلوده به این ابزار جاسوسی در کشورهای ایران، روسیه، پاکستان، افغانستان، چین، مالی، سوریه، یمن و الجزایر بودهاند و این ابزار جاسوسی، بیش از همه، رایانههای دولتی، نظامی، شرکتهای ارتباطات، بانکها، شرکتهای انرژی، پژوهشگران هستهای، رسانهها و فعالان را آلوده کردهاند.
شرکت کسپراسکی حاضر نشد نام کشوری که عامل این برنامههای جاسوسی بوده است را فاش کند، اما با این حال اعلام کرد: این موضوع، به سلاح الکترونیک «استاکسنت» ارتباطی عمیق دارد.
استاکسنت، برنامهای بود که سازمان امنیتملی آمریکا آن را برای حمله به تاسیسات هستهای ایران به کار گرفت. در اینمیان، یک کارمند سابق سازمان امنیتملی آمریکا، به خبرگزاری رویترز گفت: تحلیل شرکت کسپراسکیلب، درست است و سازمان امنیتملی آمریکا، همچنان برای اینگونه برنامههای جاسوسی، به اندازه استاکسنت، ارزش قایل است. یک افسر سابق سازمان اطلاعات آمریکا نیز با تاکید بر اینکه سازمان امنیتملی آمریکا فناوری لازم برای پنهانسازی برنامههای جاسوسی در سیستمعامل را توسعه داده است، در عینحال خاطرنشان کرد: من نمیدانم آنها برای بهکارگیری این شیوه تجسس، به چه صورت عمل میکنند. گفتنی است «فانی فاینز» سخنگوی سازمان امنیتملی آمریکا، از هرگونه اظهارنظر در این خصوص خودداری کرده است.