سخت‌افزار

فناوری اطلاعات

April 6, 2015
13:11 دوشنبه، 17ام فروردینماه 1394
کد خبر: 68692

آی‌پد پنج ساله شد

پنج سال پیش در چنین روزهایی مردم جهان شگفت‏زده از معرفی و حضور یک محصول جدید در دنیای فناوری بودند. نخستین نسل آی‏پد روز سوم آوریل سال ۲۰۱۰ به فروش رفت و از این زمان یکی از بزرگ‌ترین و انقلابی‏ترین محصولات تکنولوژی وارد بازار شد. 
در صبح این روز تعداد زیادی از مردم در صف خرید آی‌پد ایستاده بودند و انتظار در دست گرفتن این محصول را می‏کشیدند. مهم‌ترین سوالی که در آن روزها پرسیده می‏شد این بود: آیا مردم به محصولی احتیاج دارند که نه تلفن هوشمند است و نه لپ‌تاپ و جایی در وسط این دو محصول قرار می‏گیرد؟ 
از آن زمان تاکنون ۲۲۵ میلیون آی‌پد فروخته شده و در سال‏های اخیر فروش آی‏پد از کامپیوترهای شخصی هم جلو زده است. 
از پنج سال قبل تاکنون دارندگان آی‏پد در هنگام صبحانه ایمیل‏های خود را روی آن می‏خوانند، شب‏ها روی آن فیلم می‏بینند و کتاب می‏خوانند و بسیاری در طول روز از آن برای بازی و سرگرمی استفاده می‏کنند. آی‏پد خیلی زود جای خود را به عنوان یک محصول مهم در بازار تکنولوژی باز کرد و باعث ایجاد یک رده محصولی جدید در دنیای کامپیوتر شد. در آن زمان منتقدان بسیاری آن را یک محصول شکست خورده می‏دانستند و حتی نام آن را مسخره کردند اما خیلی زود بسیاری از برندهای سازنده موبایل متوجه شدند که آنها هم باید یک تبلت شبیه آی‏پد داشته باشند. این آغاز جهان تبلت‏ها بود. 
 
آی‌فون و آی‏پد مهم‌ترین محصولات 
معرفی شده توسط استیو جابز بودند. او در جریان معرفی آی‏پد نسل نخست گفت: استراتژی اپل بسیار ساده است. ما می‏خواهیم یک کامپیوتر عالی را در چیزی به اندازه کتاب قرار دهیم تا بتوانید آن را با خود حمل کنید. آی‌پد چیزی است که در کمتر از ۲۰ دقیقه می‏توانید کار کردن با آن را یاد بگیرید. با وجود همه تعریف و تمجیدها و بازاریابی مشهوری که استیو جابز روی آی‌پد داشت خود او اجازه استفاده از آی‌پد را به فرزندانش نمی‏داد. جابز در پاسخ به پرسش خبرنگار نیویورک تایمز در این باره گفته بود: آنها (از آی‏پد) استفاده نکرده‏اند. ما آنها را در استفاده از تکنولوژی در منزل محدود کرده‏ایم.
 با این حال صحبت‏های منتشر شده با استیو جابز در سال ۱۹۸۳ نشان‌دهنده این است که مدیرعامل سابق اپل از آن زمان تاکنون در پی ساخت تبلت بوده و این محصول حاصل یک اتفاق سریع ولحظه‌ای نبوده است. استیو جابز اما در گفت و گو با والتر ایسکسون که در کتاب خاطراتش منتشر شد، به او گفت که در شبی که آی‌پد معرفی شد دچار افسردگی شدید شد چراکه به گفته او بیش از هشتصد ایمیل اعتراضی به مدیرعامل اپل ارسال شده بود. بسیاری از آنها به گفته جابز به نداشتن USB اعتراض کرده بودند یا حتی از نام آن ایراد گرفته بودند و جابز هم البته تا جایی که توانسته بود جواب آنها را داده بود. 
 
پافشاری روی سایز 
نخستین آی‏پد با سایز 7/ 9 اینچی وارد بازار شد و پس از مدتی این موضوع باعث انتقاد شد. آی‏پد نه به اندازه کافی کوچک بود که در جیب جای بگیرد ونه به اندازه کافی بزرگ که بتوان از آن برای کارهای اداری استفاده کرد. از طرفی وزن نخستین آی‌پد نیز بسیار سنگین بود. مدت‌ها طول کشید تا اپل قانع شود که دوستداران آی‏پد می‏توانند آی‏پد کوچک‌تری هم در اختیار داشته باشند و این باعث ایجاد آی‏پد مینی شد.
 این موضوع را که چرا اپل با وجود انتقادها و کنایه‏های رقبا حاضر به کاهش سایز صفحه نمایش آی‏پد نمی‏شد به استیو جابز نسبت می‏دهند. جابز از آی‏پد هفت اینچی متنفر بود و در سخنرانی‌ها و مصاحبه‏های خود مرتبا می‏گفت که بهترین سایز برای یک تبلت 7/ 9 اینچ است. سایزی که هم بتوان روی آن فیلم مشاهده کرد و هم کتاب خواند و هم صفحات وب را مرور کرد. 
 
نخستین آی‏پد و نسل‏های بعدی
آی پد نسل نخست محدودیت‏های زیادی داشت. به جز وزن زیاد و کیفیت صفحه نمایش نسبتا پایین و سرعت پردازنده کم (در مقایسه با آی‏پدهای امروزی) دوربین هم نداشت. آی‌پد نسل اول با وجود اینکه توجه بسیاری را به سمت خود جلب کرد، اما در نسل بعدی دچار تحولات گسترده‏ای در طراحی خود شد. در آی‌پد ۲ از پردازنده دوهسته‏ای A5 استفاده شد و دوربین VGA جلو و دوربین 720 پیکسل پشتی مورد استفاده قرار گرفت.
 در نسل سوم آی‌پد صفحه نمایش رتینا کیفیت بهتری را از نظر تصویر به همراه آورد و پردازنده چهارهسته‏ای هم سرعت آی‏پد را به نحو قابل توجهی افزایش داد. همچنین امکان پشتیبانی از شبکه LTE و دوربین پنج مگاپیکسلی در این نسل به آی‏پد اضافه شد که امکان اتصال با سرعت بالاتر به شبکه‏های مخابراتی ایجاد شد. در نسل چهارم آی‏پد پردازنده A6X سرعت را باز هم افزایش داد. آی‏پد ایر از پردازنده A7 استفاده کرد و در کنار آن پردازنده M7 برای پردازش حرکتی در آن قرار گرفت. 
آی‌پد ایر ۲ به پردازنده A8X مجهز شد و پردازنده حرکتی آن نیز M8 در آن قرار گرفت و دوربین هشت مگاپیکسلی کیفیت عکاسی و فیلمبرداری آن را ارتقا داد. همچنین در این نسل تاچ ای دی یا سنسور ثبت اثر انگشت به آن اضافه شد و البته در کنار اینها دیزاین آن نیز باریک‏تر و سبک‏تر شد. آی‌پد مینی هم دارای سه نسل است. نسل نخست آن 9/ 7 اینچ است و بسیار شبیه آی‌پد ایر ۲ است. آی‌پد مینی ۲ به صفحه نمایش رتینا مجهز شد و پردازنده A7 روی آن قرار گرفت. آی‌پد مینی ۳ با پردازنده بهتر به سیستم اثر انگشت و دوربین ۸ مگاپیکسلی مجهز شد. مروری بر نسل‌های مختلف آی‌پد نشان‌دهنده بهبود کیفیت و سرعت این محصول در هر سال است. 
 
خداحافظی با فلش 
تا چند سال قبل تکنولوژی فلش (FlASH) برای دیدن فیلم روی وب استفاده می‏شد. بسیاری از کاربران مجبور به نصب نرم‏افزار مخصوص برای دیدن فیلم‏ها یا سایت‏هایی بودند که با فلش درست شده بودند. آی‏پد اما همانند آی‌فون فلش را پشتیبانی نمی‏کرد. بسیاری به اپل خرده می‏گرفتند که در این محصول فلش را نادیده گرفته و این باعث نقص در این محصول و دیگر محصولات اپل شده است. اما اپل کاری انجام نداد و یکسال بعد شرکت ادبی (سازنده فلش) خود را از بازار موبایل کنار کشید و جا را برای HTML5 باز کرد که به مراتب بهتر بود. امروزه دیگر فلش بسیار کم در سایت‏ها به‌کار می‏رود. چرا؟ استیو جابز زمانی در یک وبلاگ در این زمینه صحبت کرد. او گفت که فلش در دوره PC ساخته شده و برای آن دوران است و نه دوره موبایل. به گفته جابز در دوره موبایل نیاز به دستگاه‏هایی با انرژی کم، لمسی و مبتنی بر استانداردهای وب است، جایی که فلش در آن جایی ندارد. 
 
تغییر جهان تبلت‏ها 
آی‌پد توانسته دنیای تبلت‏ها را دگرگون کند، هر چند این محصول یک نوآوری در زمینه تبلت‏ها به شمار نمی‏رفت و پیش از این نیز مایکروسافت و برخی برندهای دیگر به ساخت تبلت روی آورده بودند، اما تکنولوژی لمسی مورد استفاده در آی‌پد باعث شد یک شکل جدید در دنیای تبلت‌ها ایجاد شود. طی این سال‌ها هم آی‌پد و هم تبلت‌ها دچار تغییرات گسترده‏ای شده‏اند و هرچند با افزایش اندازه صفحه نمایش تلفن‏های همراه تقاضا برای تبلت‏ها هم کاهش یافته و همین باعث کاهش فروش آی‌پد هم شده اما مدیران اپل معتقدند که دوره استفاده از آی‌پد باعث این کاهش فروش شده و تقاضا برای این محصول همچنان وجود خواهد داشت. به گفته آنها آی‌پد آنقدر محصول خوبی است که کسی بعد از خرید آن یکسال بعد آن را ارتقا نمی‏دهد و حداقل برای چند سال از این محصول استفاده می‏کند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.