گسترش ارتباطات مبنا سال ۸۴ توسط مدیران هفت شرکت فعال و معتبر سرویس دهنده اینترنت به منظور ورود به عرصههای جدید و گستردهتر خدمات اینترنتی تاسیس شد. این شرکت در سال نخست پروانه ISP و در سال ۸۸ پروانه ISDP استان تهران و در ابتدای سال ۹۲ موفق به دریافت پروانه ISDP برای تمامی استانهای کشور شد و با تلاش شبانه روزی همکاران این مجموعه در حال حاضر با بیش از ۱۵ گیگابیت ظرفیت اینترنت و اینترانت در شبکه کشوری خود، به عنوان بزرگترین شرکت ISDP کشور شناخته میشود. در خصوص چشم انداز خدمات ارتباطی و اینترنت در کشور با مدیرعامل شرکت گسترش ارتباطات مبنا به گفت و گو نشستیم. محمد اسمی، همچون بسیاری از مدیران با سابقه این حوزه از حدود پانزده سال پیش در خدمات اینترنت حضور داشته و به عنوان یکی از موسسین شرکت گسترش ارتباطات مبنا از سال ۸۷ مدیرعاملی مجموعه را به عهده دارد. ماحصل این گفتوگو را در ادامه میخوانید.
تمرکز خدمات مبنا بر روی چه نوعی از خدمات است؟
خدمات شرکت مبنا در سالهای اخیر بیشتر در حوزه عمدهفروشی پهنایباند اختصاصی به شرکتهای دولتی و خصوصی، موسسات و دیگر شرکتهای اینترنتی و مخابراتی متمرکز بوده است.
لطفا در مورد برنامه آتی شرکت مبنا توضیح دهید.
مبنا به لحاظ سهم بازار و گستره خدمات، بر اساس اصول حاکم بر پروانه ارتباطات ثابت (FCP)، تنها شرکت ISDP است که به تنهایی صلاحیت اخذ پروانه FCP را کسب و برای دریافت این پروانه اقدام کرده است. با توجه به ظرفیتهای موجود در پروانه FCP، مبنا برنامههای جامع و گستردهای برای ارایه خدمات نوین در سطح کشور و در دو زمینه خدمات سازمانی و کاربران نهایی تدارک دیده است.
در خصوص برنامههای مبنا در زمینههای خدمات فوق بیشتر توضیح دهید.
ارایه خدمات اینترنت پرسرعت در کشور تا قبل از صدور پروانه FCP در دستانداز محدودیت فنآوری و نیز چالشهای ده ساله مخابرات و شرکتهای ندا (PAP) گرفتار بوده، با ارایه پروانه FCP، سازمان تنظیم مقررات، افق اپراتوری را برای شرکتهای اینترنتی ترسیم کرده است، که جا دارد از مسوولان سازمان به لحاظ وسعت دید، رفع تنگناهای پروانهای و به ویژه، لحاظ کردن نقطه نظرات کارشناسی سازمانهای صنفی بخشخصوصی تشکر ویژهای داشته باشم. با برداشته شدن محدودیتهای فنآوری و بخصوص با تاکید پروانه بر ایجاد شبکههای جدید دسترسی و انتقال توسط شرکتهای FCP، امکان ارایه خدمات با استاندارد روز دنیا در کشور میسر شده است. در این راستا همکاران من در مبنا طرحهای فنی و اجرایی برای ارایه خدمات اینترنت با سرعت ۲۴، ۱۰۰ و ۱۰۰۰ مگابیت در ثانیه به کاربران نهایی در سراسر کشور را تدوین کردهاند.
از نظر شما چرا ارتباطات پهنباند با این سرعتها ضروری است؟
در وهله نخست مردم عزیز ما شایسته این هستند که از سرویسهای به روز دنیا به نحو مطلوب بهرهمند شوند، از طرف دیگر قرار نیست ما تا ابد در ارایه خدمات فنآوری اطلاعات فاصله ده ساله و یا بیشتر را با فنآوریهای روز دنیا داشته باشیم و از همه مهمتر توسعه فنآوری اطلاعات در دنیا به عنوان مسیر میانبر توسعه کشورها شناخته میشود، چرا که برگشت سرمایه در این حوزه بسیار سریعتر از دیگر حوزهها بوده و همانطور که میدانید در کشورهای در حال توسعه هر 10درصد رشد حوزه ICT بیش از2درصد رشد تولید ناخالص ملی را در پی خواهد داشت.
با توجه وضعیت موجود ADSL و نیز به لحاظ فنی، آیا ارایه خدمات با سرعتهایی که بیان داشتید، امکانپذیر است؟
همانگونه که اشاره شد، در پروانه FCP، محدودیتهای فنآوری از خدمات ارتباطی برداشته شده و راه برای ورود به عرصه فنآوریهای جدید مهیا شده است و از این رو خدمات منحصر به ADSL نخواهد بود و خدماتی نظیر VDSL، ارتباطات بر بستر فیبر نوری و ارتباطات بیسیم نظیر نسل جدید WiFi (استاندارد 802.11ac) و حتی در آینده نزدیک با تدوین چهارچوبهای ارایه فرکانس به شرکتهای FCP، امکان ارایه خدمات LTE ثابت به کاربران مهیا میشود. با این اوصاف ارتباط کاربران در آینده محدود به یک فنآوری و یک بستر ارتباطی خاص نخواهد بود.
آیا با توجه به این چشم انداز، خرید اینترنت از خارج از کشور به همین نسبت افزایش خواهد داشت؟
خیر، اعتقاد ما بر این است که مشابه تمام کشورهایی که اینترنت با سرعت بسیار بالا ارایه میکنند، نظیر کره جنوبی و ژاپن، در آینده نه چندان دور بیش از 80درصد مصرف کاربران از سرویسها و محتوای تولید داخل کشور خواهد بود، در همین زمینه همکاران من در مبنا با همکاری مراکز علمی و تحقیقاتی معتبر کشور، چند طرح از جمله، طرح شبکه CDN کشوری را در دست تهیه دارند تا پاسخگوی نیاز روزافزون کشور به خدمات محتوا باشند.
به عنوان پرسش پایانی، آیا برای اجرای این حجم از خدمات، مبنا به تنهایی در این زمینه قدم برمیدارد؟
در راستای تحقق برنامهها و با نگاه به گستره کل کشور و نیاز به حجم وسیع سرمایهگذاری، قطعا فضای مناسبی برای مشارکت در این زمینه وجود دارد و مبنا نیز دست همه همکاران و علاقهمندان به سرمایهگذاری در حوزه ارتباطات را صمیمانه میفشارد و امیدواریم در زمان نه چندان دوری شاهد تحولی در صنعت اینترنت کشور باشیم.