مدیر طرح جامع مالیاتی و رییس مرکز فناوری اطلاعات سازمان مالیات در نشست خبری سازمان امور مالیاتی گفت: با الکترونیکی شدن اظهارنامههای مالیاتی شاهد شفافسازی و افزایش درجه عدالت مالیاتی هستیم و سهولت، توسعه روزافزون خوداظهاری از دیگر اثرات این سامانه بوده که با اجرای طرح جامع مالیاتی سازمان به دنبال آن است.
نادر آریا با بیان اینکه مالیات الکترونیکی در قالب طرح جامع مالیاتی انجام میشود و مودی با تکالیف و خدمات الکترونیکی خود آشنا شده و از آن استفاده میکند، افزود: از این پس مراکز حضوری جای خود را به واحدهای الکترونیکی مالیات میدهد و وضعیت کار همکاران نیز متفاوت میشود. همچنین درگاه اینترنتی ارایه خدمات برای مودیان tax.gov.ir است که میتواند با تشکیل پرونده الکترونیکی در مرحله اول اقدامات خود را تکمیل کند.
ارایه اظهارنامه صددرصد الکترونیکی
آریا با بیان اینکه در حال حاضر 100 درصد مراحل اظهارنامههای مالیاتی به صورت الکترونیکی است گفت: فرایند ثبتنام و نیز تکمیل آن کاملا به صورت الکترونیکی انجام میشود و پس از آن مودی میتواند نسبت به تکمیل و تسلیم الکترونیکی اظهارنامه اقدام کند و هیچ کاغذی در این بین وجود ندارد.
رییس مرکز فناوری اطلاعات سازمان مالیاتی همچنین با اینکه استعلام بدهی مالیاتی مودیان به صورت الکترونیکی است، تصریح کرد: فهرست مالیات حقوق کارکنان آخرین وضعیت پرونده مالیاتی، ثبت بهرهبرداری از سامانهها و نرمافزارهای فروش، مالیات مشاغل خودرویی به صورت الکترونیک انجام خواهد شد و تا اینجا 9 خدمت از سوی سازمان به صورت الکترونیکی ارایه شده است.
وی گفت: سازمان حرکت خود را به سمت نظام خود اظهاری پیش میبرد و این موضوع الزاماتی دارد که هنوز کامل نشده، ولی تحولاتی که در روش مالیاتستانی و حذف روش تشخیص غیرمتکی بر اطلاعات است که مودیان این موارد را پیشبینی کردهاند، اما؛ رسیدن جامعه به آن زمان بر است.
وی ادامه داد: پروندههای ثبت نامی در خرداد ماه تکمیل میشود تا مودی بتواند اظهارنامه خود را در تیرماه ارایه دهد.
روشهای پرداخت مالیات الکترونیکی
مدیر طرح جامع مالیاتی در مورد روشهای پرداخت مالیات الکترونیکی نیز گفت: چند روش در این موضوع وجود دارد، پرداخت مستقیم الکترونیکی اینترنتی، دفاتر پیشخوان مجاز دولت، دفاتر پست، و دفاتر مجاز کافینتها پیشبینی شده است و در این زمینه واحدهای گواهینامه مربوط را داشته باشند، میتوانند این خدمات را ارایه دهند.
آریا ادامه داد: برای مشارکت اشخاص حقیقی یک اظهارنامه به صورت مشارکتی ارایه خواهد شد و بعد از تسلیم اظهارنامه میتوانند با دریافت کد رهگیری پرداخت الکترونیکی را انجام دهند، همچنین سامانه پیامکی در باره بخشی از تکالیف قانونی و خدمات پیش بینی شده است.
آریا در مورد نحوه اعتبارسنجی مالیاتها گفت: اقلام اطلاعات مودی و شرکا اطلاعات محلهای فعالیت، نوع مشارکت در شرکتها هر کدام پایگاه اطلاعاتی دارد و روشهایی برای آن پیش بینی شده و در کنار فرایند ثبت نام الکترونیکی، فرایند بررسی اعتبار سنجی میدانی نیز برای تایید این اطلاعات انجام میشود. همچنین جهت بررسی صحت اطلاعات، اطلاعات افراد در سازمان ثبت احوال و اطلاعات شرکتها در سازمان ثبت شرکتها وجود دارد.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که چه نوع اطلاعات از مودیان در سامانه طرح جامع مالیاتی برای تشخیص بهتر مالیات وجود دارد، گفت: نظام خود اظهاری در سازمان وجود داشته و این موضوع الزاماتی دارد که هنوز تکمیل نشده، ولی تغییر در روش مالیاترسانی و حذف روش تشخیص علیالراس متکی بر اصلاحات است و صورت معاملات فصلی کارکنان از طریق اطلاعات وارد شده و معاملات فصلی و دیگر اطلاحات انجام میشود.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه طرح جامع مالیاتی چقدر میتواند به جلوگیری از فرار مالیاتی کمک کند و الزامات آن چیست، گفت: نظام مالیاتی به دنبال گسترش خوداظهاری است؛ یعنی ما با روشی سهل و با کمترین مشکل بتوانیم با مودیان تعامل داشته باشیم و بتوانیم اطلاعاتی که خود مودیان ارایه میکنند را مبنای تشخیص قرار دهیم.