رئیس پلیس فتا ناجا گفت: براساس آخرین آمارها در هر 12 ثانیه یک نفر قربانی جرایم سایبری میشود که این آمار رو به افزایش است.
سردار سیدکمال هادیانفر در نشست جهانی "جرایم سایبری در جهان به هم پیوسته"،با اشاره به اینکه فناوری اطلاعات و ارتباطات جامعه جهانی را به طور بنیادین دستخوش تغییر و تحولات کرده و در پرتو آن، شیوه و سبک زندگی انسانها و روابط اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی جوامع را تحت تأثیر خود قرار داده است، گفت: رشد اینترنت طی سالهای اخیر چشمگیر بوده بطوری که در حال حاضر براساس گزارش ها بیش از 2 میلیارد و 700 میلیون نفر از جمعیت جهان آنلاین هستند و بر اساس بررسیها تا سال 2018 نیز حدود 3 میلیارد و 600 نفر در جهان کاربر اینترنت وجود خواهد داشت و این بدان معناست که 48 درصد از جمعیت جهان میتوانند آنلاین و یکی از قربانیان جرایم اینترنتی باشند و به شبکه جهانی اینترنت دسترسی خواهند داشت و نیمی دیگر در طرحهای توسعه، برای دسترسی آنلاین قرار می گیرند.
وی ادامه داد: آمار جهانی بیانگر آن است که در سال 2018 ترافیک جهانی اینترنت تقریباً بطور مساوی بین کامپیوترهای شخصی، تبلتها، دوربین و حتی لوازم خانگی هوشمند تقسیم می شود، این در حالی است که ارتباط اینترنتی و شبکهای بین همه چیز درحال شتاب است و تا سال 2018 تقریباً به اندازه همه انسانها ارتباط بیندستگاهی وجود دارد.
این مقام ارشد انتظامی افزود: پیشبینیهای دهه قبل حاکی از آن بود که سونامی اطلاعات و افزایش دیتا در راه است، بطوری که آدرس های آیتی، کل دنیای فناوری را در برمیگیرد و امروز شاهد درست بودن این پیشبینیها هستیم.
هادیانفر گفت: براساس پیشبینی های سازمان معتبر جهانی در سال 2019 جرایم و حملات سایبری و سرقت اطلاعات ضرر مالی برابر 2 تریلیون دلار به اقتصاد جهانی وارد می کند، این در حالی است که دستگاههای هوشمند و خدماتی آن نیز سهم گستردهای را به عنوان عضوی از شاکله فنی اطلاعات به خود اختصاص می دهند.
رئیس پلیس فتا ناجا با اشاره به اینکه هر تکنولوژی همزمان با فرصت های فراوانی که میتواند در بلندمدت داشته باشد، تهدیدات فراوان و خسارتهای جبرانناپذیری را نیز به دنبال دارد، اظهار داشت: باید گفت که بدون شک فناوری اطلاعات و تکنولوژیهای مدرن، سرچشمه همه جرایم هستند و در این رهگذر، استفاده شتابان انسان از تکنولوژیهای تکاملنیافته باعث سوءاستفاده مجرمین در جهان شده است، چرا که طبق نظر دانشمندان، هر تکنولوژی برای تکامل خود به یک دوره 10 تا 15 ساله نیاز دارد.
وی با بیان اینکه آنچه باید به آن اذعان کرد، آن است که تفکر بشر در طول 2 هزار سال تغییر نکرده بلکه ابزار مجرمانه تغییر کرده و مجرمین در گذشته با جثههای بزرگ، مغزهای کوچک و سلاحهای خشن به بزه مبادرت میکردند، گفت: اما امروز مجرمین، با جثههای کوچک، مغزهای بزرگ و سلاحهایی که تبدیل به اپلیکیشینها و دیتابیسهای گوناگون شده حتی خطرناکتر از انسان های گذشته جلوه میکنند.
هادیانفر به آخرین آمارهای منتشرشده از سازمان اینترپل اشاره کرد و گفت: براساس این آمارها در هر 12 ثانیه یک نفر قربانی جرایم سایبری میشود که این آمارها رو به افزایش است و در همین سال، کشورها و سازمانها به طور میانگین 122 حمله سایبری موفق را تجربه کردند.
رئیس پلیس فتا ناجا افزود: در گزارش اکثر سازمانهای پلیسی جهان، بیشترین انگیزه مجرمان سایبری در سراسر جهان کسب درآمد نامشروع بوده و گزارشات حاکی از آن است که در سال 2013 مجرمین توانستهاند بیش از 388 میلیارد دلار درآمد برای خودشان در جهان کسب کنند.
به گفته هادیانفر سازمانها پیشبینی میکنند که در سال 2016 بیش از 80 درصد جرایم سایبری از یک عمل سازماندهی شده سرچشمه بگیرند و بازارهای سیاه جرایم در چرخه خلق بدافزار، نفوذ کامپیوترها، مدیریت بادنتها و درو کردن دادههای شخصی، مالی و بهرهبرداری از اطلاعات انجام گیرند.
هادیانفر در ادامه گفت: مرتکبان به جرایم سایبری دیگر نیازی به مهارتها و تکنیکهای پیچیده ندارند به ویژه در عرصه کشورهای در حال توسعه زیرفرهنگهایی از جوانانی که در کلاهبرداریهای مالی کامپیوتر درگیر هستند ظهور یافته که بسیاری از آنها در سالهای آخر نوجوانی درگیر جرایم سایبری شدهاند.
وی افزود: براساس همین گزارش در کشورهای توسعه یافته یا بعضی کشورهای در حال توسعه قربانی شدن فردی جرم سایبری به میزان چشمگیری از قربانی شدن شکلهای عادی یا جرایم قدیمی جرم بیشتر است.
رئیس پلیس فتا با اشاره به اینکه نرخ قربانی برای کلاهبرداریهای آنلاین، کارتهای اعتباری، دسترسی غیرمجاز به اطلاعات شخصی افراد یا دسترسی به حفاظ یک ایمیل و سرقت هویت بین 1 تا 17 درصد جمعیت آنلاین برای 21 کشور در نقاط مختلف دنیا متغیر است، گفت: این در حالی است که نرخ سرقت از منازل، دزدی و سرقت اتومبیل برای همین کشورها 5 درصد است البته این آمارها در کشورهای کمتر توسعه یافته بالاتر است.
هادیانفر افزود: این تغییر شکل جرایم یک حرکت تکاملی نیست بلکه یک حرکت انتقالی است؛ بشر در عصر کنونی با رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات با پدیده جرایم نوظهور در جهان مواجه است.
این مقام ارشد انتظامی گفت: امروز 3 عامل اصلی و محرک در ارتکاب جرایم سایبری یعنی رادارهای پنهان، شرایط سودآور و اینکه جرم به عنوان یک سرویس یا خدمات ارائه میگردد و همین عوامل سبب شده که اقبال مجرمین به جرایم افزایش بیشتری یابد به گونهای که روزانه 100 هزار سایت در دنیا متولد میشود و هفتهای 80 هزار سایت با انگیزه مجرمانه ساخته میشود و اینکه تولد 476 سایت مجرمانه در هر ساعت در دنیا مجرمان را بر آن داشته که از این سهولت و دسترسی نهایت استفاده را برده و خود را در پشت دیگران پنهان کنند و به همین سبب امروز پنهان ماندن هویت به عنوان یکی از چالشهای اصلی فضای سایبری مطرح است.
به گفته وی نهان ماندن هویت با استفاده از ابزارهای گوناگون و جرایم سازمان یافته در لایههای پنهان دارکنت و استفاده کاربران گوشیهای هوشمند از 1.76 میلیارد در جهان به 2.73 میلیارد نفر در سال 2018 به عنوان فرصتی برای مجرمان، گروههای سازمان یافته و تروریستها تلقی میشود.
هادیانفر با اشاره به تهدیدات آینده جهان که موجب نگرانی جامعه جهانی می شود، گفت: گذشته از پنهان ماندن هویت، افزایش فعالیت گروههای تروریستی در فضای مجازی با هدف جذب، آموزش و به کارگیری افراد در عملیاتهای تروریستی در سراسر جهان صورت می گیرد.
هادیانفر فعالیت مجرمین و گروههای سازمان یافته و تروریستی با انگیزههای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، دینی و فرهنگی را در دارکنت حمله به سیستمهای پرداخت الکترونیک، نفوذ به شبکههای بانکی، نفوذ هکرها به خانههای کاربران برای سرقت اطلاعات شخصی با توسعه اینترنت اشیاء و همچنین توسعه بیرویه پیامرسان موبایلی OTTها عنوان کرد و اظهار داشت: از سوی دیگر اپراتوری باتنتها که مجرمان بیش از یک تا چند میلیون آدرس منحصر به فرد آیتی به عنوان سرورهای فرماندهی و کنترل در جهان به کار میگیرند تا پازل تهدیدات را در دنیا کامل و مضمون اینترنت و فضای سایبری را به یکی از نگرانیها و تهدیدات عمده برای مردم و دولتها تبدیل کنند.
به گفته وی مسئله این است که تأمین امنیت در فضای مجازی بسیار دشوار است چرا که این فضا ناملموس، بدون مرز و ناشناخته است، بنابراین برای مجرمان و افراد ناشناس این امکان را فراهم میکند که در هر نقطه از دنیا بدون داشتن محدودیت دست به ارتکاب جرم و کار خلاف بزنند.
رئیس پلیس فتا ناجا تأکید کرد: نباید فراموش کرد که فضای سایبری، امروز در دنیا تبدیل به بخشی جداناپذیر از زندگی جامعه جهانی شده و هیچ چارهای جز برداشتن گامهای بنیادی برای تضمین امنیت وجود ندارد.
به گفته هادیانفر تأمین امنیت فضای مجازی و مبارزه با جرایم نیازمند فرایندی تعاملی و همکاری بخشی و فرابخشی، ملی، فراملی و بینالمللی است و نه یک محصول که تصور شود که با خرید آن کشوری قادر است امنیت فضای مجازی خود را تأمین نماید.
وی به ویژگی این فضا و ذات فرامرزی بودن جرایم پرداخت و گفت: ذات فرامرزی بودن جرایم همه کشورها را ناگزیر به همکاری با یکدیگر در عرصه بینالمللی میکند؛ در دهه گذشته شاهد فعالیت چشمگیری در انتشار اسناد ملی و بینالمللی با هدف مقابله با جرایم سایبری در دنیا بودهایم که تلاشها برای همه کشورهای فعال ستودنی است ولی کافی نیست.
رئیس پلیس فتا به فعالیت پلیس سایبری کشورها نیز اشاره کرد و گفت: امروز پلیس سایبری کشورها گذشته از توافقات و همکاریهای رسمی باید با استفاده از شیوههای غیر رسمی که برای حدود دو سوم کشورها ممکن است در جهت پیشگیری و مقابله با جرایم سایبری گام بردارد.
هادیانفر گفت: سازمان اینترپل به عنوان بزرگترین سازمان جهانی بعد از سازمان ملل از حیث اعضا در سال 2011 با درک صحیح از شرایط موجود در فضای سایبر جهان اقدام به تأسیس مجتمع جدیدی برای مبارزه با جرایم سایبری در کشور سنگاپور نموده است.
به گفته این مقام ارشد انتظامی کشور توجه به ابعاد فراملی و بینالمللی جرایم سایبری در تبادل و اشتراک اطلاعات جرایم، مجرمین و تجربیات فنی و تأمین دسترسیهای پلیسی و تعامل و همکاری پلیس سایبری کشورها ظرفیتسازی و دستیابی با استانداردهای جهانی با محوریت ITCI میتواند عرصه را بر مجرمین در سراسر جهان تنگ کرده و شرایط فعالیت آنها را سخت نماید.
هادیانفر به فعالیت پلیس سایبری ایران پرداخت و گفت: پلیس سایبری ایران (فتا) براساس سند راهبردی خود در محورهایی همچون صیانت از حقوق شهروندان و حفظ سرمایههای مادی و معنوی، اسرار کسب و کار، مالکیت خصوصی، حریم خصوصی و آزادیهای مشروع و مشارکت مؤثر در تعامل و همکاریهای منطقهای و بینالمللی تأکید دارد و تاکنون توانسته با مشارکت همه جانبه در راستای پیشگیری و مقابله با جرایم سایبری و همکاری تنگاتنگ با سازمان اینترپل در زمینه تأمین امنیت فضای سایبری دستاوردهایی همچون ارتقای امنیت توأم با احساس امنیت کاربران، خانوادهها، توسعه کسب و کار آنلاین، افزایش قدرت کشف به وقوع، افزایش خطرپذیری ارتکاب برای مجرمین و توسعه ارتباطات و همکاریهای بینالمللی را در ایران فراهم سازد.
این مقام ارشد انتظامی کشور خاطرنشان کرد: پلیس سایبری ایران دارای مراکز استاندارد و توانمندی مناسب علمی، فنی و پلیسی با توان کشف جرایم با قدرت بیش از 80 درصدی جرایمی سایبری و دارای تجربیات آموزشی مناسب آمادگی کمک به سایر کشورها را برای ایجاد و راهاندازی پلیس سایبری و همچنین کشف پروندههای مهم دارد و میتواند تجربیات خود را در اختیار سایر کشورها قرار دهد.
وی تأکید کرد: همچنین با توجه به فراملی بودن جرایم توانستهایم در راستای اهداف سازمانهای بینالمللی و قوانین و معاهدات بینالمللی اقدامات بسیار گستردهای را برای همکاری و تعامل سازماندهی نماییم و افزایش این همکاریها را در اولویتهای اساسی پلیس سایبری کشورمان پیشبینی نماییم.