اجلاس سران درباره جامعه اطلاعات- از ٢۵ می ۲۰۱۵ با شعار «نوآوری مشارکتی: توانمندسازی سازمانهای ارتباطات و فناوری اطلاعات برای توسعه پایدار» در ژنو سوئیس آغاز به کار کرد. این اجلاس بزرگترین گردهمایی جهانی سالانه جامعه فناوریهای ارتباطی و اطلاعرسان برای توسعه WSIS است. وزرا، سفرا، سران رگولاتوری، نمایندگان سازمانهای منطقهای و بینالمللی، جوامع مدنی، دانشگاهی و بخشهای خصوصی مشارکتکنندگان در این اجلاس هستند.
روایت نمایندگان کشورها از اینترنت چیزها؛ «IOT» و شهر هوشمند پایدار
شرکتکنندگان در کارگاه موضوعی «اینترنت چیزها؛ راه رسیدن به شهر هوشمند پایدار» به روایتهایی از موفقیت کشورهای مختلف جهان در زمینه استفاده از IOT در شهرها برای پیشبرد اهداف توسعه پایدار اشاره کردند. نصرالله جهانگرد، رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران، دکتر یونس شکرخواه، رئیس انجمن ایرانی مطالعات جامعه اطلاعاتی، هادی شهریار شاهحسینی، دبیر کمیته ملی جامعه اطلاعاتی، متخصصان حوزه فناوریهای دیجیتال از اتحادیه بینالمللی ارتباطات دوربرد، استادانی از شبکه برنامهریزی و ارتباطات موبایل دانشگاه کانتابریای اسپانیا و همچنین سفیر و نماینده دائم جمهوری سنگاپور در سازمان مللمتحد در این نشست حضور داشتند. (IOT) با اتصال تعداد زیادی از ماشینآلات، دستگاهها، سنسورها، رلهها و اشیای دیگر به یکدیگر و تبدیل آنها به سیستمهایی با سطح بالاتر و بههمپیوسته، منجر به تغییر فرهنگی گسترده شده است. با گستردگی انواع دستگاههای قابلاتصال و دادههای جمعآوریشده، امکان ایجاد خدمات و ویژگیهای جدید به طور خودکار به وجود آمده است که همین اتفاق به مفهوم «شهر هوشمند پایدار» دامن میزند.
مواضع ایران در حوزه جامعه اطلاعاتی
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در بزرگترین گردهمایی جهانی سالانه جامعه «فناوریهای ارتباطی و اطلاعرسان برای توسعه» سخنرانی و مواضع رسمی ایران در حوزه جامعه اطلاعاتی و اقدامات و پیشرفتهای کشور در این حوزه را در جمع سران کشورها و شرکتکنندگان این اجلاس بیان کرد. سخنرانی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات جمهوری اسلامی ایران در سومین بخش Policy Statements «فروم ٢٠١۵ WSIS» صورت گرفت که در این بخش وزرای ارتباطات قبرس، کنگو و پاکستان و مقامات ارشد ارتباطات و فناوری اطلاعات ایتالیا، موریتانی، آلبانی، کوبا و کامبوج نیز مواضع کشور خود را ارائه کردند. در این کارگاه موضوعی، مدیران ارشد فناوری اطلاعات دستگاههای اجرائی کشور اعم از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزارت امور اقتصادی و دارایی و شورایعالی اطلاعرسانی به ارائه گزارش درباره پروژههای کلانی که در حوزه جامعه اطلاعاتی در ایران اجرا شده است، پرداختند. همچنین هادی شهریارشاهحسینی، دبیر کمیته ملی جامعه اطلاعاتی در این نشست علاوه بر تشریح تشکیلات کمیته ملی جامعه اطلاعاتی و اقدامات این کمیته در یکسال گذشته، گزارشی نیز درباره پیشرفتهای ایران در حوزه خطوط عمل و رسیدن به اهداف تعریفشده در سندهای جامعه اطلاعاتی ارائه کرد. ارائه سه گزارش جداگانه درباره «طرح ملی توسعه پهنای باند در ایران»، «پروژه پایش شاخصهای فناوری اطلاعات» و «سکوی یکپارچه مبادلات اقتصادی» از دیگر بخشهای این کارگاه موضوعی بود که از سوی نمایندگان دستگاههای اجرائی جمهوری اسلامی ایران در فروم ٢٠١۵ WSIS ارائه شد.
پروژه ایرانی «شبکه علم الکترونیکی» در ژنو
نشست «پژوهش و علم الکترونیکی در جامعه اطلاعاتی؛ به مثابه عوامل کلیدی توسعه پایدار» همزمان با فروم ٢٠١۵ WSIS ، بهمنظور بازخوانی اهداف مشخصشده در اعلامیه اصول و تکمیل طرح اقدام WSIS در حوزه علم الکترونیکی و برای بحث و بررسی زیرساختهای الکترونیکی علم در ژنو برگزار شد. هادی شهریار شاهحسینی، مدیر همکاریهای علمی و صنعتی دانشگاه علم و صنعت ایران، دکتر علی معینی، دکتر یونس شکرخواه و دکتر محمد خوانساری، استادان دانشگاه تهران، دکتر غلامعلی منتظر، استاد دانشگاه تربیتمدرس، دکتر مجید نادری، استاد دانشگاه علم و صنعت و دکتر حسین غریبی استاد دانشگاه آزاد اسلامی مقالات خود را در این نشست ارائه کردند. بنا بر چشمانداز WSIS+١٠، علم الکترونیکی با تغییر در مسیر هدایت یک پژوهش، تغییر در چگونگی تعریف دستور کار علمی، تغییر افراد شرکتکننده در آن، تغییر چگونگی تسهیم اطلاعات و نتایج آن، تغییر در سرعت دسترسی سیاستگذاران، دانشمندان و تغییر در اینکه چه کسی در پیگیری خطمشیهای نتایج تحقیق شرکت میکند، انقلابی را در علم به وجود میآورد. به این منظور، مرکز مطالعات راهبردی بینالمللی فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه علم و صنعت به مدیریت دکتر هادی شهریار شاهحسینی، برای پیادهسازی اهداف مشخصشده در اعلامیه اصول و تکمیل طرح اقدام WSIS، اقدام به طراحی پروژه «شبکه علم الکترونیکی» به مثابه شبکه پژوهشی بیندانشگاهی برای توسعه علم و فناوری در جامعه اطلاعاتی کرده است. شاهحسینی در نشست «پژوهش و علم الکترونیکی در جامعه اطلاعاتی؛ به مثابه عوامل کلیدی توسعه پایدار» علاوه بر معرفی پروژه «شبکه علم الکترونیکی» که توسط مرکز مطالعات راهبردی بینالمللی فاوای دانشگاه علم و صنعت طراحی شده است، به اهتمام وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت فناوری اطلاعات و ارتباطات و معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری برای حمایت از پروژه اشاره کرد. این پروژه به منظور ایجاد شبکهای از پژوهشگران، استادان دانشگاهها و دانشجویان برای حمایت از تبادل ایدهها و اطلاعات علمی میان آنها تعریف شده و سعی دارد هماندیشیهای خبرگانی را در چندین زمینه از علم الکترونیکی با توجه به نقش تحقیق، علم و فناوری در توسعه پایدار جوامع دانشی و اطلاعاتی در موضوعهای علمی گوناگون انجام دهد. خروجیهای این پروژه در کنفرانسها و کارگاههای موضوعی ارائه خواهد شد و نتایج آن میتواند در توسعه نقشه راه برای گسترش علم الکترونیکی در کشور استفاده شود. برخی اهداف اصلی پروژه و نتایج مورد انتظار از پروژه «شبکه علم الکترونیکی» بررسی چالشها در روند تصمیمسازی برای توسعه علم الکترونیکی در ایران، پیداکردن فعالیتهای مورد نیاز و توصیف دستاوردهای ملی در زمینه علم، پژوهش و فناوری در جامعه اطلاعاتی، بررسی موارد ثبتشده و گزارشهای فعالیتهای دانشگاهی با توجه به شاخصهای توسعه جامعه اطلاعاتی و دانشبنیان و همچنین ایجاد همافزایی ملی جهت توسعه دانشبنیان و پایدار با استفاده از امکانات فراهمشده توسط جامعه اطلاعاتی و فرصتسازی و ارتقای تواناییهای حرفهای پژوهشگران برای انجام پژوهش در حوزه جامعه اطلاعاتی بیان شده است.