رییس سازمان پدافند غیر عامل گفت: بر اساس سیاستهای کلی نظام، سازمان پدافند غیر عامل مکلف شد طرح جامع ساماندهی در برابر تهدیدات را آماده کند که بر این اساس 4 قرارگاه تخصصی در سطح ملی از جمله قرارگاه پدافند سایبری تشکیل شد.
غلامرضا جلالی رییس سازمان پدافند غیر عامل کشور در همایش سامانههای حفاظت جمعی مدرن گفت: در ابلاغهای سیاستهای کلی نظام توسط رهبر معظم انقلاب، در بند پنجم تهیه طرح جامع پدافند غیر عامل در برابر سلاحهای غیر متعارف نظیر هستهای، شیمیایی و میکروبی جزو تکالیفی بود که به سازمان پدافند غیر عامل و بقیه دستگاهها ابلاغ شد، در دوران جنگ و بعد از آن در حوزههای جدید بلاتکلیف بودیم و تقسیم وظیفه انجام نشده بود، بعد از ابلاغ سیاستها تلاش زیادی انجام گرفت تا بتوانیم این حوزه را سازماندهی کرده، تهدیدات را به لحاظ سطح و موضوع در حوزههای مختلف دسته بندی کنیم.
جلالی گفت: یک دسته از تهدیدات، تهدیدات تروریستی است که به اشتباه موضوع تروریسم را با یک تعریف غلط به همه حوزهها تعمیم میدهند. وی ادامه داد: در حوزههای سایبری خیلی از کشورهای در حال تشکیل ارتش سایبری هستند. مثل ارتش سایبری آفندی آلمان که در روزهای گذشته خبر تشکیل آن مطرح بوده است و بنابراین خیلی از حملات، از جمله حمله استاکسنت به ایران به نوعی حمله جنگی سایبری تلقی میشود نه یک گروه تروریستی.
رییس سازمان پدافند غیر عامل با بیان این که تهدیدات به چند دسته تقسیم میشود گفت: تهدیدات سایبری، اساسیترین فناوریای که امروزه در دنیا در حال رشد و توسعه است. این فناوری در کنار بهره برداری از فرصتها، لایههای مختلفی از تهدید را ایجاد کرده است، مساله فناوری سایبری ترکیبی ایجاد کرده است که در همه حوزهها، مفاهیم جدیدی از جنگ و صلح و تهدید و فرصت را در کنار خود ایجاد کرده است.
وی ادامه داد: همچنین ما تهدیدات الکترومغناطیس را داریم که در واقع نوعی از تهدید است که همه سامانههای الکترونیکی را دربر میگیرد و به شدت توسعه یافته است.
وی گفت: بر اساس بند 5 سیاستهای کلی نظام، سازمان پدافند غیر عامل مکلف شده طرح جامع ساماندهی در برابر تهدیدات را آماده کند که بر این اساس 4 قرارگاه تخصصی در سطح ملی شامل قرارگاه پدافند زیستی قرارگاه پدافند شیمیایی، قرارگاه پدافند پرتویی و قرارگاه پدافند سایبری تشکیل شد.
جلالی در مورد قرارگاه پدافند سایبری توضیح داد: این قرارگاه وظیفه پدافند در مقابل حملات و تهدیدات کشورهای مهاجم در حوزه سایبری به زیرساختها و سرمایههای ملی سایبری کشور را برعهده دارد.
وی در خصوص مسوولیت قرارگاهها تصریح کرد: مسوولیتی که برای قرارگاهها پیشبینی شده است سیاستگذاری، طرحریزی، برنامهریزی، هدایت، فرماندهی و مصون سازی زیر ساختی، ایجاد آمادگی برای مقابله با تهدیدات و حوادث حوزه تهدیدات نوین است که در واقع هم حوادث را در بر میگیرد و هم تهدیدات را.
جلالی موضوعات مطرح در رابطه با تهدیدات در قرارگاهها را پایش و رصد و تشخیص، ارتقای آمادگیها و آگاهیهای مردم نسبت به تهدیدات، انجام تمرینات و رزمایش هم در حوزههای دستگاهی و مردم، فرهنگ سازی و هدایت افکار عمومی، امداد و نجات و درمان، هدایت و راهبری عملیات پاسخ یا مقابله در سطح ملی و استانی و آموزش عمومی و تخصصی ذکر کرد.
وی گفت: برای هر 4 قرارگاه در وزارت دفاع با هماهنگی و ابلاغ ستاد کل مراکز راهبردی عمل کلی پیش بینی شده و سازماندهی شده است که سازماندهی قرارگاههای ملی و استانی برای پاسخ به حوادث و تهدیدات، فرماندهی و هدایت واحد، توسعه و سازماندهی صنعت بومی و تخصصی جزو ماموریتهای این قرارگاههای 4 گانه است.
رییس سازمان پدافند غیر عامل گفت: مرکز عمل کلی پدافند سایبری در صاایران سازماندهی و راهاندازی شد.