اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

November 26, 2015
12:16 پنجشنبه، 5ام آذرماه 1394
کد خبر: 74693

ارزش ٧/٣ تریلیون دلاری بازار محصولات و خدمات اینترنت اشیا

‌مفهوم اینترنت اشیا (Internet of Things) یا به‌اختصار IOT را اولین‌بار کوین اشتون در سال ١٩٩٩ مطرح و جهانی را توصیف کرد که در آن همه‌چیز هویت دیجیتال دارند و از این طریق سازماندهی می‌شوند.
 
بررسی‌های مؤسسه تحقیقاتی گارتنر نشان می‌دهد تا سال ٢٠٢٠، بیش از ٢۵‌ میلیارد وسیله مختلف در جهان از طریق خدمات مبتنی بر اینترنت اشیا، به شبکه‌های اطلاع‌رسانی متصل خواهند بود. شرکت سیسکو نیز گزارشی دارد مبنی بر اینکه تعداد دستگاه‌های متصل به اینترنت در سال ٢٠١۵، ١٨,٢‌میلیارد به ازای ٧.٢‌ میلیارد نفر جمعیت جهان خواهد شد و اعتقاد دارد تا غلبه‌یافتن پدیده اینترنت اشیا فقط سه سال زمان باقی است.
 
پروفسور روب وان کرنبرگ، ‌رئیس انجمن اینترنت اشیای اروپا، نیز در حاشیه سمینار بین‌المللی اینترنت اشیا در اصفهان بیان کرد: اینترنت اشیا جایگاهش را در اروپا پیدا کرده است، اما در اروپا نیز هنوز در قسمت‌های ابتدایی این بحث هستیم و با توجه به فعالیت مهندسان در ایران، شروع این کار سخت نخواهد بود.
 
براساس بررسی‌های مؤسسه IDC، ارزش بازار محصولات و خدمات اینترنت اشیا تا سال ٢٠١٧ به ٧.٣ تریلیون دلار می‌رسد. درحالی‌که بازار مذکور در سال ٢٠١٢، ۴.٨ فقط تریلیون دلار ارزش داشت. این موضوع اهمیت سودآوری از طریق این فناوری را نشان می‌دهد. ناصرعلی سعادت، رئیس سازمان نظام صنفی رایانه‌ای، معتقد است ضریب نفوذ اینترنت برای دستگاه‌ها تا سال ٢٠٢٠، به بیش از ۵٠‌ میلیارد دستگاه خواهد رسید و اضافه می‌کند: تعداد اینترنت اشیا باید نسبت به جمعیت کره زمین حداقل دو برابر افراد باشد تا بازار مناسبی حاصل شود و اکنون با این تفاسیر، ما به حدود ٢٠٠ ‌میلیون شیء متصل نیاز خواهیم داشت؛ برای نمونه، شرکت سامسونگ یک حسگر خواب به اسم SleepSense دارد که به افراد کمک می‌کند تا خواب خود را مدیریت کنند.
 
این حسگر، شامل یک دیسک تخت است که زیر تشک قرار می‌گیرد و بدون هیچ‌گونه تماس و با کمک اینترنت اشیا، تمام حرکات حین خواب، ضربان قلب و تنفس فرد را زیر نظر می‌گیرد و کیفیت و مدت زمان خواب کاربر را تحلیل می‌کند. همچنین کاربر می‌تواند گزارش روزمره فعالیت این دستگاه را روی گوشی هوشمند خود ببیند. به گفته کارشناسان، اینترنت اشیا مزایای بسیاری دارد که می‌تواند در زمینه فردی، اجتماعی، تجارت و در کارهای روزمره تأثیرگذار باشد. از نظر انفرادی، این مفهوم جدید می‌تواند در فرم‌هایی ازجمله سلامتی، امنیت، مالی و سایر کارهای روزمره به کار بیاید؛ برای مثل، انضمام اینترنت اشیا در سیستم ایمنی بدن می‌تواند هم از نظر شخصی و هم برای جامعه مفید باشد.
 
یک تراشه می‌تواند برای هر فرد نصب شود و به افراد بیمارستانی این امکان را بدهد تا علائم حیاتی بیمار را بررسی کنند. با پیشرفت اینترنت اشیا، دستگاه‌ها می‌توانند بدون هدایت انسان، تصمیم‌گیری کنند و خود را با شرایط انطباق دهند تا انرژی کمتری مصرف کنند. این فناوری، مزایای فراوانی در تجارت، مسائل انفرادی، جلب مشتری، محیط ‌زیست و جامعه دارد، اما همچون سایر فناوری‌ها، عواقبی دارد که متعاقبا ایجاد می‌شود. بااین‌حال سه مشکل اساسی ایده اینترنت اشیا را تهدید می‌کند؛ نقض حریم شخصی، اتکای بیش از اندازه بر فناوری و فقدان شغل. اینها مشکلاتی هستند که همیشه وقتی همه‌چیز بر عهده اینترنت گذاشته می‌شود، وجود دارند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.