سخت‌افزار

فناوری اطلاعات

December 4, 2015
14:11 جمعه، 13ام آذرماه 1394
کد خبر: 74817

سهم خواهی از ساماندهی بازار گارانتی

ساماندهی بازار خدمات پس از فروش و گارانتی باعث شده تا کارشناسان دو سازمان نظام صنفی رایانه‌ای و اتحادیه رایانه تهران نیز برای سامان بخشی به این موضوع وارد بحث شوند.
 
اخیرا رئیس اتحادیه رایانه تهران اعلام کرد که اعضای صنف رایانه تهران تا آخر آذر ماه جاری مهلت دارند تا نسبت به دریافت مجوز از مسیرهای قانونی اقدام کنند و برای تعیین صلاحیت و دریافت معرفی نامه به سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان باید مقررات مورد نظر این اتحادیه را رعایت کرده باشند. همچنین بر اساس اعلام این اتحادیه در صورت عدم مراجعه اعضای صنف یا شرکت‌های فعال در زمینه خدمات پس از فروش و گارانتی برای دریافت مجوز این اقدام به منزله فعالیت غیرقانونی قلمداد شده و با برخوردهای قانونی مواجه خواهند شد.
 
یک عضو سازمان نظام صنفی رایانه‏ای تهران اما معتقد است که ورود اتحادیه برای برخوردهای قانونی با شرکت‌ها در حیطه وظایف آنها نیست و مشخص کردن مهلت مقرر برای دریافت معرفی‏نامه مجوز از سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان نیز نمی‌تواند مبنای قانونی داشته باشد.علیرضا پورنقشبند در گفت و گو با «دنیای اقتصاد» در این‌باره می‌گوید: «رسیدگی به صلاحیت و اقدام برای مجوز اعضای صنف رایانه یک پروسه مفصل و طولانی است که با تعیین زمانی مشخص امکان‌پذیر نیست. 
 
همچنین در جلسه مشترکی که بین سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان با حضور اعضای اتحادیه برگزار شد بارها تاکید شد که صدور مجوز خدمات پس از فروش صرفا در حیطه کاری سازمان حمایت است و اعمال فشاراز سوی اتحادیه به اعضای صنف اقدامی غیرقانونی است، چراکه در اساسنامه وظایف این دست از تشکیلات به‌طور صریح مشخص شده هردو سازمان نظام صنفی رایانه‌ای و اتحادیه بازوی کمکی سازمان حمایت هستند تا نسبت به معرفی اعضا و ارزیابی وضعیت عملکرد آنها گزارش‌ها خود را به سازمان حمایت ارسال کنند، بنابراین تمام اختیارات واگذار شده تنها در اجرای این موضوع است و هیچ‌یک از این نهادها نمی‌توانند اعضای صنف را به‌دلیل چگونگی ارائه خدمات پس از فروش تحت فشار قرار دهند و نسبت به بگیر و ببندد غیر قانونی اعضا اقدام کنند. این کار صرفا در حیطه وظایف سازمان حمایت است تا با بررسی پرونده اعضا نسبت به تمدید مجوز یا ارائه مجوز تصمیم‌گیری کند.»
 
به گفته پورنقشبند سازمان نظام صنفی و اتحادیه تنها نقش بازوهای کمکی را برای سازمان حمایت دارند و انجام عملیات اجرایی بازرسی و امکان تصمیم‌گیری با سازمان حمایت است اما اینکه اتحادیه با بررسی برخی شرکت‌ها صلاحیت آنها را تایید یا رد کند به هیچ وجه قانونی و در اختیار این مرجع نیست.  او تاکید می‌کند: «در صورت نیاز سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان می‌تواند برای تایید و رد صلاحیت شرکت‌ها در زمان بازرسی‏ها از کمک این نهادها استفاده کند تا در جهت تسریع موضوع اعتبار این واحدها تصمیم‌گیری کنند و با این کار عملا باعث کاهش حجم کار سازمان حمایت شده و به‌عنوان مثال به جای 500 پرونده تعداد محدودی به این سازمان ارجاع شود.»
 
به گفته این عضو سازمان نظام صنفی زمان بررسی این پرونده‏ها قابل پیش‌بینی نیست و نمی‌توان مشخص کرد که چقدر طول می‌کشد، شاید امکان معرفی اعضا در یک زمان بندی چند ماه به سازمان حمایت وجود داشته باشد.پورنقشبند می‌گوید: «بحثی که به عنوان مهلت قانونی و رد یا تایید صلاحیت اعلام شده، کاملا غیرقانونی است و اعضای صنف می‌توانند در این‌باره به شورای اصناف یا سازمان‌های بالادستی شکایت کنند. اتحادیه زیر مجموعه نهادهای بالا دستی همچون شورای اصناف است که نهادهای مربوطه باید نسبت به وضعیت این‌گونه مداخلات تصمیم‌گیری کند. »
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.