فناوری اطلاعات

December 15, 2015
10:32 سه شنبه، 24ام آذرماه 1394
کد خبر: 75003

توسعه نسبی ICT در جهان

ایران توانسته با ارتقای شاخص توسعه ICT خود در پنج سال گذشته هشت پله صعود کند.
10 سال پیش یعنی در سال 2010، کشورهای مختلف در اجلاس جهانی جامعه اطلاعاتی (WSIS) به دیدگاه مشترکی رسیدند که بر مبنای آن 10 هدف برای توسعه جامعه اطلاعاتی با محور مردم، ارتباطات ICT و افزایش سطح دسترسی در نظر گرفته شد. در نهایت زمان تخمین زده شده برای رسیدن به این اهداف سال 2015 تعیین شد. با این اوصاف در ماه دسامبر سال جاری میلادی مجمع عمومی سازمان ملل متحد مرور 10 ساله نتایج به دست آمده از اجرای اهداف تعیین شده در اجلاس جامعه اطلاعاتی را کامل کرد. این کار با استفاده از اطلاعات و آمارهای ارائه شده توسط اتحادیه جهانی مخابرات (ITU) و آژانس‌های سازمان ملل متحد انجام شد. 
 
در واقع اتحادیه جهانی مخابرات از سال 2007 اقدام به انتشار گزارش‌های سالانه برای بررسی جامعه اطلاعاتی، کرده است. با این اوصاف گزارش جدید این اتحادیه مربوط به وضعیت جامعه اطلاعاتی در سال 2015 به تازگی منتشر شده که بیشتر در مباحث توسعه ICT و میزان دسترسی و هزینه‌های مربوط به آن متمرکز شده است. در این میان شاخص توسعه ICT یا IDI مهم‌ترین شاخص و عامل برای نشان دادن روند رشد کشورهای مختلف جهان در این زمینه است. شاخص توسعه ICT در واقع اطلاعات مربوط به میزان دسترسی به ICT، استفاده از آن و مهارت‌های مرتبط با آن را در یک ارزیابی کلی از اکوسیستم ICT هر کشور ترکیب کرده و نشان می‌دهد. 
 
به طور کلی بررسی‌ها نشان می‌دهد که در طول 10 سال گذشته رشد ICT در کشورهای جهان روندی صعودی و نسبتا سریع داشته است؛ به خصوص افزایش میزان استفاده از گوشی‌های موبایل و اینترنت در طول پنج سال گذشته نقش مهمی در ارتقای سطح دسترسی افراد و استفاده آنها از شبکه‌های اینترنت پرسرعت و خدمات آنها داشته‌اند. تغییرات جهانی در وضعیت پوشش شبکه‌های موبایل، تعداد کاربران موبایل، تعداد کاربران اینترنت موبایل، تعداد کاربران اینترنت و میزان دسترسی خانوارها به آن، عوامل مهمی هستند که رشد آنها می‌تواند نشان از روند رشد سریع ICT در جهان داشته باشد.
 
آمارهای جدید در این زمینه نشان می‌دهند که رشد تعداد کاربران موبایل و اینترنت موبایل در پنج سال گذشته سریع بوده و این اتفاق به دنبال توسعه شبکه‌های موبایل در کشورهای در حال توسعه و تمایل کاربران به استفاده از ابزارهای موبایل به جای سیستم‌های ثابت اتفاق افتاده است. تا جایی که بر اساس این آمار، در حال حاضر بیش از 95 درصد از جمعیت جهان تحت پوشش شبکه‌های سلولار موبایل (تماس تلفنی و پیام متنی) قرار دارند. با این همه اما روند رشد استفاده از اینترنت پرسرعت همراه (موبایل) بسیار سریع‌تر از رشد استفاده از اینترنت پرسرعت ثابت بوده است. 
 
کارشناسان معتقدند تعداد کاربران اینترنت در جهان تقریبا با سرعت رشد تعداد کاربران موبایل افزایش پیدا کرده است. گزارش اتحادیه جهانی مخابرات نشان می‌دهد که بیش از 40 درصد از جمعیت جهان در حال حاضر از اینترنت استفاده می‌کنند. بر این اساس از هر صد نفر در سطح جهان 8/ 96 نفر به موبایل دسترسی دارند. این در حالی است که میزان استفاده از تلفن ثابت رو به کاهش است تا جایی که در حال حاضر از هر صد نفر مردم جهان، 5/ 14 نفر از تلفن ثابت استفاده می‌کنند. از طرفی ضریب نفوذ اینترنت پرسرعت ثابت به 8/ 10 درصد رسیده و در مقابل ضریب نفوذ اینترنت پرسرعت موبایل یا همراه به حدود 2 /47 درصد رسیده است. در واقع به دنبال توسعه زیرساخت‌ها، افزایش کاربران موبایل‌های هوشمند و تبلت‌ها و البته به طور همزمان کاهش قیمت‌های اینترنت موبایل، میزان دسترسی به اینترنت همراه و استفاده از آن به سرعت رو به افزایش گذاشته است.
 
تعداد کاربران اینترنت جهان هم با روندی ثابت در حال رشد و افزایش است، تا جایی که در حال حاضر ضریب نفوذ اینترنت در جهان به 4/ 43 درصد رسیده است. این در حالی است که ضریب نفوذ اینترنت در میان خانوارها برابر 4/ 46 درصد است. با این اوصاف انتظار می‌رود که شکاف دیجیتال در میان کشورهای توسعه یافته و کشورهای در حال توسعه کمتر و کمتر می‌شود. با این همه اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که همچنان قاره آفریقا بیشترین شکاف دیجیتالی را داشته و در حقیقت کمترین تراکم را برای دسترسی به ICT دارد. در کشورهای در حال توسعه هم همچنان فاصله زیادی میان مناطق شهری و روستایی به اینترنت و موبایل وجود دارد و در این زمینه کمبود امکانات و زیرساخت‌ها احتمالا بزرگ‌ترین عامل و مانع است.
 
از طرف دیگر یکی از نکات جالبی که در این گزارش به آن اشاره شده است شکاف جنسیتی در دسترسی به ICT است که هنوز و همچنان در اغلب کشورهای جهان وجود دارد. در نهایت تلاش‌های زیادی برای کاهش هزینه‌های دسترسی به ICT شده که این موضوع نقش مهمی در افزایش استفاده از مواردی مانند اینترنت و موبایل داشته است. با این حال اما آموزش مهارت‌های ICT در کشورهای در حال توسعه همچنان روند کندی را پشت سر می‌گذارد.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.