پای ورود اپراتور خارجی به پروژه فیبر نوری ایران بار دیگر به یکی از نشستهای خبری حوزه ارتباطات باز شد و این بار رئیس نظام صنفی رایانهای کشور صراحتاً اعلام کرد که اپراتور خارجی به پروژه فیبر نوری وارد نخواهد شد.
مراسم اعطای پروانههای جدید ارتباطات ثابت آبانماه سال جاری توسط سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در سالن همایشهای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد که طی آن 7 پروانه جدید به فعالان حوزه اینترنت سابق در راستای تجمیع پروانههای قدیمی اعطا شد.
در حالیکه توسعه فیبر نوری یکی از برنامههای دیده شده در پروانههای جدید ارتباطی برای فعالان بخش خصوصی بود اما وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در همان جلسه خبر از تمدید انحصار اپراتور چهارم با نام تجاری «ایرانیان نت» به مدت سه سال داد و با این حساب گارانتی اپراتور مولی توسعه فیبر نوری کشور تا سال 99 تمدید شد.
درحالی این خبر یکباره تعجب دریافت کنندگان پروانههای FCP و حتی شخص معاون وزیر ارتباطات و ریاست سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی را برانگیخت اما محمود واعظی «وزیر ارتباطات» با اشاره به بندی درپروانه اپراتور چهارم اظهار کرد: بنده خودم در جریان بندهای پروانه اپراتور فیبر نوری هستم و نیازی به تذکر ندارم.
به دنبال این موضوع تسنیم گزارشی در ارتباط با تمدید انحصار «ایرانیان نت» و ارتباط آن با اپراتورMTN داد و در ان گزارش احتمال حضور این اپراتور چند ملیتی در ایران و مشارکت با اپراتور فیبرنوری داد. در سناریویی که آن گزارش به صورت مبسوط به آن اشاره کرد آمد با توجه به اینکه شرکت ارتباطات زیرساخت سهامدار طلایی شرکت ایرانیان نت است، دولت میخواهد با تمدید انحصار پروانه این اپراتور ارزش سهام خود را به حداکثر میزان رسانده و آن را به اپراتور خارجی MTN واگذار کند.
حال جدای از موضوعات مرتبط با اهلیت و امکان چنین کاری، تسنیم این موضوع را از مدیرعامل اپراتور چهارم نیز جویا شد که محسن باقری چناری تمدید یکباره انحصار این اپراتور را صراحتاً رد کرد و گفت: ما در اردیبهشت ماه سال جاری جلسهای را با اعضای کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات داشتیم و در قالب 21 مورد مشکلی که در ارتباط با پروانه ما و وضعیت ارتباطات کشور وجود دارد، آنها را مجاب کردیم تا انحصار پروانهمان را افزایش دهند.
مدیرعامل «ایرانیان نت» همچنین به تسنیم گفت که شرکتهای اینترنتی و FCP های کنونی در جریان تمدید انحصار ما بودند و اکنون جای هیچ گله و شکایتی نیست زیرا با توجه به شرایط پروانههایشان را امضا کردند.
این اظهارات در حالی مطرح شد که اغلب مدیران اینترنتی و دارندگان پروانه FCP عنوان کردند در جریان چنین موضوعی نبوده و تمدید انحصار به نوعی ایجاد فضای ضد رقابتی و محدود کردن فعالیتهای پروانههای جدید ارتباطات ثابت است.
درحالی مدیران مختلفی به این موضوع اعتراض کردند صبح امروز ناصرعلی سعادت نایب رئیس هیئت مدیره شرکت کنسرسیوم توسعه ارتباطات پاسارگاد آریان در نشستی که پیرامون دریافت پروانه جدید ارتباطی این شرکت برگزار شد، در پاسخ به سوال تسنیم مبنی براینکه با تمدید انحصار اپراتور فیبر نوری باز هم شرکتهای کمپانی اینترنتی میتوانند به ارائه خدمات در این حوزه امیدوار باشند، گفت: قرار بود اپراتور خارجی وارد پروژه فیبرنوری ایران شود. بلکه درخواست دارنده پروانه «ایرانیان نت» این بوده تا کار را با شریک خارجی پیش برند.
وی درباره تمدید انحصار اپراتور چهارم نیز گفت: حکایت حال ایرانیان نت را باید این چنین تصور کرد که نتوانسته در موعد زمانی مقرر به برنامههای تکلیف شده در پروانهاش جامه عمل بپوشاند و از این حیث درخواست تمدید گارانتی کرده است.
سعادت با تأکید گفت: در حال حاضر هیچ مصوبهای برای افزایش انحصار این اپراتور وجود ندارد یا حداقل بنده مصوبهای روی سایت سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی نمیبینم.
وی که ریاست سازمان نظام صنفی رایانهای کشور را نیز عهده دار است، با بیان مثالی گفت: وضعیت اپراتور «ایرانیان نت» را باید این طور در نظر بگیریم که مانند دانش آموزی که امتحان کلاسی را نادیده گرفته اما زمانی که موعد آن فرا میرسد سعی براین دارد تا به نوعی امتحان را عقب بیاندازد.
وی تصریح کرد: اگر تمدید انحصار ایرانیان نت صحت داشته باشد قطعا صنف فناوری اطلاعات و ارتباطات اقدامات لازم را انجام خواهد داد و از صنف به این موضوع معترض خواهند شد زیرا در حال حاضر هیچ مصوبهای برای تمدید انحصار «ایرانیان نت» وجود ندارد.
او افزود: اگر چنین موضوعی به سرانجام برسد میشود به مصوبات سازمان تنظیم مقررات نیز معترض شد.
این موضوعات درحالی مطرح میشود که پیش از این مدیرعامل اپراتور فیبر نوری خبر آمدن کمپانی ارتباطی خارجی به این پروژه را تأیید کرده و گفته بود که به محض مشخص شدن شرایط پساتحریم، این شرکت وارد همکاری تجاری با ایران میگردد.