امنیت

فناوری اطلاعات

July 6, 2016
15:04 چهارشنبه، 16ام تیرماه 1395
کد خبر: 78260

از این پس قطع دسترسی به اینترنت نقض حقوق بشر تلقی می شود

کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد، به تازگی قطعنامه‌ای غیر الزام آور به تصویب رساند که بر پایه آن، دولت‌هایی که عمدی و با مقاصد خاص دسترسی کاربران خود را به اینترنت قطع کنند، با عنوان اقدام برای نقض حقوق بشر محکوم خواهند شد.
 
این قطعنامه مبتنی بر بیانیه‌های سابق سازمان ملل متحد در خصوص حقوق دیجیتالی است و تاکید دارد «هرگونه حقوقی که افراد در حالت آفلاین دارند، باید در حالت آنلاین نیز برقرار بوده و صیانت شود»، به ویژه موضوع حق آزادی بیان که ذیل ماده ۱۹ بیانیه جهانی حقوق بشر است.
 
از این پس قطع دسترسی به اینترنت از سوی سازمان ملل نقض حقوق بشر تلقی میشود
 
روز جمعه گذشته، این قطعنامه به اتفاق آرا در کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد به تصویب رسید که البته با مخالفت برخی کشور‌ها از جمله، روسیه، چین و عربستان سعودی، آفریقای جنوبی و هند روبه رو شد. این کشور‌ها خواهان حذف بندی از این قطعنامه بودند که دخالت موثر و مستقیم دولت‌ها برای قطع دسترسی به اینترنت و جلوگیری از انتشار اطلاعات را به شکلی صریح محکوم می‌کند. 
 
البته قطعنامه‌های غیر الزام آور از این دست از قوه قاهره برای اجرایی شدن برخوردار نیستند؛ اما در نوع خود می‌تواند کشور‌ها و دولت‌های ناقض را تحت فشار قرار داده و اعتماد به اجرای قوانین حقوق بشری در سرتاسر دنیا را بیشتر کند. این قطعنامه سازمان ملل در پی اقدامات برخی کشور‌ها برای قطع دسترسی به اینترنت، عامدانه و برای تحت کنترل درآوردن شهروندان است. 
 
برای مثال طی یک ماه گذشته، شبکه‌های اجتماعی به شکلی وسیع در ترکیه و به خصوص بعد از عملیات تروریستی اخیر در فرودگاه آتاتورک تعطیل شده و یا به شدت تحت کنترل درآمده‌اند. همچنین در بحرین و هند نیز اینترنت موبایل به دنبال اعتراضات داخلی به کلی قطع شده است. 
 
بنا بر گزارشی که چندی پیش نهاد Access Now ـ که یک نهاد فعال در حوزه حقوق دیجیتالی است ـ منتشر کرده، تنها در سال ۲۰۱۵ تعداد ۱۵ مورد قطع کلی اینترنت در سراسر جهان صورت گرفته و تا کنون نیز در سال ۲۰۱۶ حداقل ۲۰ مورد از این اقدامات رصد شده است. 
 
 «توماس هاگز» مدیر اجرایی نهاد Article ۱۹ ـ که یک نهاد غیر انتفاعی برای حمایت از آزادی بیان است ـ از این قطعنامه سازمان ملل استقبال کرده و آن را «پاسخی ضروری» برای فشارهای رو به افزایش بر آزادی بیان در فضای آنلاین دانسته است.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.