مدیرکل سرویسهای رادیویی رگولاتوری گفت: برخی پزشکان کشور ما عادت کردهاند همچون عوام صحبت کنند و معمولا سندی دال بر تحقیقات و مطالعات صورت گرفته در زمینه ادعاهایشان ندارند.
عظیم فرد در گفتوگو با تسنیم، درباره برخی نگرانیهای رایج و ایجاد شده در سطح جامعه پیرامون آسیبرسان بودن امواج دستگاههای رادیویی مخصوصا تشعشعات وایفای اظهار کرد: توان تشعشعی امواج وایفای بسیار پایینتر از گوشیهای تلفن همراه است و لذا زمانیکه دنیا درباره آسیبرسان بودن امواج رادیویی آنتنهای موبایل هنوز به قطعیت نرسیده و آنها را در محدوده مجاز میداند، امواج وایفای که دیگر بماند.
وی ادامه داد: تکلیف امواج وایفای با توان کمتر از 10db مشخص است و اظهارات بیمورد پیرامون آسیبرسان بودن امواج این توان فرکانسی، جای تعجب دارد.
مدیرکل سرویسهای رادیویی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با بیان اینکه یک پنجاهم سطح خطرناک امواج را به عنوان حد استاندارد امواج رادیویی آنتنهای موبایل در دنیا معرفی کردهاند که نشان از ایمن بودن تمامی تشعشعات فرکانسی دارد.
او افزود: سطح استاندارد امواج وایفای که توان بسیار کمتری از تشعشعات موبایل دارند نیز به مراتب پایینتر از سطح استاندارد امواج رادیویی آنتنهای تلفن همراه است. حال اگر ایستگاههای پایه فرستنده امواج وایفای حوالی ما باشد که توان آن بسیار ناچیزتر از حدود دیگر میشود.
فرد در ارتباط با اظهارات برخی پزشکان و کارشناسان که معتقدند امواج وایفای باعث ایجاد عارضه در بدن نظیر سردرد، خشکی بافتهای بدن، تبخیر آب سلولهای و در موارد شدیدتر تأثیر بر جنین زنان باردار میشود نیز گفت: این کارشناسان و پزشکانی که میگویید گاهی چنین اظهاراتی ارائه میکنند اما هیچ سند و حتی گزارش مستندی در ارتباط با اظهاراتشان ندارند.
وی تصریح کرد: برخی پزشکان کشور ما عادت کردهاند همچون عوام صحبت کنند و معمولا سندی دال بر تحقیقات و مطالعات صورت گرفته در زمینه ادعاهایشان ندارند. تا زمانیکه حرفی مستند و مبتنی بر تحقیقات علمی نباشد و نتوان صحتسنجی آن را انجام داد، نباید باور کرد.
مدیرکل سرویسهای رادیویی رگولاتوری با تأکید بر اینکه انسان هیچگاه نباید در اموری که علم ندارد، چشم را بسته و دهان را باز کند، گفت: متأسفانه این موضوع رویه کاری برخی از مثلا متخصصان و کارشناسان کشور ما شده است در حالیکه من هم میتوانستم با پستی که دارم و مطالعات گستردهای که در این حوزه انجام دادهام به راحتی وارد مقوله سلامت شوم اما هیچگاه این اجازه را به خودم ندادم.
فرد با بیان اینکه هیچ مطالعه مستندی در دنیا آسیبرسان بودن امواج رادیویی آنتنهای تلفن همراه را تأیید نکرده است چه برسد به امواج وایفای، گفت: از هر پزشک و کارشناسی که ادعاهای عجیب میکند باید سند خواست. اینکه یک نفر با توهمات ذهنی خود موجب ایجاد رعب و وحشت در جامعه شود و همه را پای حرف خود جمع کند و هیچ کس از او مستنداتی علمی برای اثبات ادعاهایش طلب نکند، خیلی عجیب است.
این مدیر رگولاتوری در پاسخ به این سوال که چرا سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی جلوی اظهارات بیمورد برخی از پزشکان که تنها موجی از وحشت را در جامعه ایجاد میکنند، نمیایستد؟ گفت: این کار تکلیف ما نیست بلکه سازمان انرژی اتمی میتواند در این زمینه مدعی باشد و از طریق روال حقوقی اظهارات بیمورد را پیگیری کند.
وی با بیان اینکه رسانهها به عنوان نماینده افکار عمومی نباید به هر کسی که ادعا میکند، تریبون دهند و باید رسالت کاری خود را حفظ کنند، ابراز کرد: رسانهای که توجهی به آثار یک خبر غیرموثق ندارد و با انتشار آن موجب ایجاد رعب و وحشت در جامعه میشود به رسالت کاری خود پی نبرده است؛ لذا رسانهها همواره باید برای انتشار اخبار به سراغ افراد مطمئن که برای تمامی اظهاراتشان سند و مدرک دارند، بروند.
او افزود: بنده با توجه به مسئولیتی که در سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی دارم و به شکل مداوم با گزارشها و نمایندگان بینالمللی در ارتباط هستم، بار دیگر تأکید میکنم تا حال حاضر به گزارشی مستند در ارتباط با آسیبرسان بودن امواج غیر یونیزه رادیویی که در آنتنهای موبایل و… کاربرد دارد، برنخوردهام.
فرد این را هم گفت که اگر هر چیز زیاد مورد استفاده قرار گیرد شاید موجب صدمه شود؛ مثلا آشامیدن آب بیش از حد نیاز بدن موجب لطمه به بافتها و سلامت افراد میشود لذا اشعشعات امواج رادیویی هم اگر از یک حد بیشتر شود و از سطح استاندارد بالاتر رود، ممکن است در بلند مدت باعث صدمه شود.
وی تصریح کرد: هر چند توان تشعشعی آنتنهای تلفن همراه یک پنجاهم حد خطرناک است اما کسی که این رنج را به عنوان حد استاندارد انتخاب کرده، شخصی فهمیده و عالم بوده است. فناوری در حال حرکت به سمت استفاده از توانهای کمتر برای ارسال سیگنالهای بهتر است.
مدیرکل سرویسهای رادیویی رگولاتوری با بیان اینکه نسبت به 15 سال پیش توان گوشیها و برجهای ارتباطی پایینتر آمده است، عنوان کرد: این موضوع تنها به منظور صرفهجویی در برق نیست بلکه حرکت دنیا به سمت انرژیهای سبز و آسیب کمتر به محیط زیست است.
این کارشناس حوزه ارتباطات با بیان توصیهای به مردم گفت: بهتر است مردم خیلی در برابر امواج رادیویی قرار نگیرند و مثلا اگر به گوشی نیازی ندارند، آن را بالای سر خود هنگام خواب نگذارند. این موارد جزو "توصیههای پزشکی" هستند تا اگر زمانی برای جامعه جهانی ثابت شد که این امواج برای بدن مضر است، افراد کمتر در معرض آن قرار گرفته باشند.