معاون فناوری مرکز ملی فضای مجازی، اینترنت اشیاء را فناوری مدرنی دانست که در آن برای هر موجودی اعم از انسان، حیوان یا اشیاء، قابلیت ارسال داده از طریق شبکههای ارتباطی، فراهم میشود.
عباس آسوشه با بیان این مطلب افزود: در این فناوری، اشیاء پیرامون ما قادرند از محیط اطراف خود دادههای مفیدی را از طریق حسگرهای مختلف جمعآوری کرده و آنها را برای پردازش و اتخاذ تصمیمات لازم به یک سیستم مرکزی منتقل کنند.
وی تاکید کرد: اینترنت اشیاء که از آن به عنوان "انقلاب صنعتی جدید" نیز یاد میشود، به دلیل تغییری که در شیوه زندگی، کار، سرگرمی و مسافرت مردم ایجاد کرده است، تعاملات بین دولتها و دنیای پیرامونشان را با دنیای مجازی و تکنولوژی، دگرگون میسازد.
او افزود: مدیریت هوشمند حملونقل، بهداشت و سلامت، کشاورزی، انرژی، صنایع دفاعی، صنعت بیمه، صنایع نفتوگاز، معادن، شهرها و اماکن عمومی، امور بانکی، هتلداری و هزاران کاربرد دیگر، مهر تاییدی بر اهمیت اینترنت اشیاء است.
آسوشه با اشاره به اینکه اینترنت اشیاء برای نخستین بار در سال 1999 توسط " کوین اشتون " مورد استفاده قرار گرفت، اظهار داشت: عبارت اینترنت اشیاء، جهانی را توصیف میکند که در آن هر چیزی، از جمله اشیاء بیجان، برای خود هویت دیجیتال داشته باشند و به کامپیوترها اجازه دهند تا آنها را سازماندهی و مدیریت کنند.
وی اضافه کرد: در واقع فناوری اینترنت اشیا، دریافت، ذخیرهسازی و ارسال اطلاعات از محیط به منظور تحلیل آنها و در نهایت ارایه خدمات بهتر و هوشمندتر به کاربر نهایی است، یا به عبارتی اینترنت اشیاء را میتوان به عنوان تکامل بُعدی از اینترنت دانست که به عنوان یک جهش بزرگ، توانایی جمعآوری، تحلیل و توزیع دادها را داراست.
معاون فناوری مرکز ملی فضای مجازی تعاملی که اینترنت اشیاء بین عناصر و اشیاء متنوع ایجاد کرده است را مورد توجه قرارداد و گفت: فناوریهای اینترنت اشیاء مختص یک صنعت و یا زنجیره تامین خاصی نیست و این موضوع روابط پیچیدهای را باعث میشود که تعداد زیاد بازیگران آن، از زمره این روابط است و میتوان با استفاده از مفهوم اکوسیستم اینترنت اشیاء، این شرایط پیچیده را سامان بخشید.
او اضافه کرد: به عنوان نمونه، اکوسیستم پیشنهادی شرکت IDC برای اینترنت اشیاء عبارت است از دستگاهها، اتصالات، پلتفرمها، برنامههای کاربردی، تجزیه و تحلیل دادهها، حریم خصوصی و امنیت، خدمات و سرویسها به مصرف کننده، حکومت – دولت یا سرمایهگذاری.
آسوشه با تاکید بر اینکه اینترنت اشیاء، ارتباطات ماشین به ماشین، وب فیزیکی و فناوریهای متعدد شبکههای ارتباطی و تکنولوژیهای تجمیع و تحلیل دادهها، عملا یک هدف ثابت را دنبال میکنند، گفت: هدف، بکارگیری هوشمند دادههای تولیدی از ابزارهای متصل به شبکه و سابقه قبلی اتصال آنها، با هدف ارائه سرویس بهتر به مشتریان انتهایی است.
وی افزود: معماری اصلی این سرویسها را میتوان به بخشهای سختافزار، شبکه مخابراتی ارتباطی، بستر ابری و برنامههای کاربردی تقسیمبندی کرد که هر کدام نقش به سزایی در این فناوری ایفا میکنند.
معاون فناوری مرکز ملی فضای مجازی با اشاره به اینکه استفاده از خدمات متنوع اینترنت اشیاء، کاربر نهایی را با مشکل مواجه میکند، اظهار داشت: با توجه به اکوسیستم اینترنت اشیاء و تعدد سازمانهای بینالمللی و نهادهای فعال در این حوزه و به تبع آن وجود استانداردهای مختلف و متعدد در بخشهایی همچون ارتباطات بیسیم، فنی، کاربرد و کیفیت سرویس، میبایست استاندارد واحدی ایجاد شود تا حریم خصوصی و امنیت تجهیزات و ارتباطات را بیش از پیش تضمین کند.
آسوشه، تضمین امنیت سرویسها و کاربردهای اینترنت را فاکتور بسیار مهمی در ایجاد اعتماد در کاربران و بکارگیری این بستر دانست و اظهار داشت: مبنای ارائه سرویسهای هوشمندتر در اینترنت اشیاء، جمعآوری، تجمیع و پردازش داده است و حجم زیاد اتصالات و پردازش دادهها و تجهیزات متصل به اینترنت، در کاربردهای مبتنی بر اینترنت اشیاء، احتمال آسیپپذیریهای امنیتی را بیشتر میکند، بنابراین تضمین امنیت در سرویسها و محصولات اینترنت اشیاء، جزء اولویتهای توسعه این حوزه است.
معاون فناوری مرکز ملی فضای مجازی، توجه جدی برخی از کشورها از جمله چین، آمریکا، کره جنوبی، انگلیس و هند به اینترنت اشیاء را مورد اشاره قرارداد و گفت: بسیاری از پروژههای منطقه اروپا نیزحاکی از ورود به حوزه اینترنت اشیاء و تکنولوژیها و دانشهای مرتبط با آن بوده و در این راستا چشماندازهایی نیز برای آن تدوین شده است.
وی افزود: رشد ترافیک ناشی از وسایل سیار و ارتباطات بیسیم، قابل توجه بوده و نشان از مهیا بودن زیرساختهای اولیه در حمایت از اینترنت اشیاء است. به عنوان نمونه براساس پیشبینیهای انجام شده، انتظار میرود تا سال 2017 از ارتباطات ماشین با ماشین، لپتاپها، تبلتها، تلفنهای هوشمند، غیرهوشمند و سایر وسایل سیار 11.2 اگزابایت داده، انتقال یابد.
آسوشه با اشاره به اینکه نحوه استفاده از اینترنت در سالهای اخیر بدلیل کاربردهای مختلف شبکههای اجتماعی دچار تغییر اساسی شده است، اظهار داشت: افزایش رشد کاربران شبکههای گوشیهای هوشمند با امکانات پیشرفته، منجر به شکلگیری پدیدهای مشابه شبکههای اجتماعی، در دنیای فیزیکی شده و شبکهای از وسایل متصل بهم شکل میگیرد که مجهز به انواع سنسورهای محیطی با قابلیتهای حسگری در تجهیزات ICT هستند و بدین ترتیب دانش کاملتری نسبت به موقعیت کاربران و سازگاری کاراتر کاربردهای فراگیر با نیازمندیهای کاربران فراهم و زمینه پردازش اجتماعی فراگیر و همگرایی فضای مجازی و دنیای واقعی را موجب میشود.
وی با استناد به نظر تحلیلگران و کارشناسان، دولتها را دومین استفادهکننده و پذیرنده اکوسیستم اینترنت اشیاء در آیندهای نه چندان دور، دانست و گفت: دولتها بیشتر از هر چیزی روی افزایش بهرهوری، کاهش هزینههای جاری و بهبود کیفیت زندگی شهروندی تمرکز کردهاند.
وی افزود: فناوری اینترنت اشیاء نقش بسیار مهمی در دنیای کارآفرینان بازی میکند و کسبوکارهای متعددی بر محور این فناوری راهاندازی شدهاند، این در حالیست که در ابتدای راه خود قرار داشته و هر روز بیش از پیش تغییر و تحولات جدیدی در آن رخ میدهد.
معاون فناوری مرکز ملی فضای مجازی با تشریح وضعیت اینترنت اشیاء در ایران گفت: این فناوری از سالهای گذشته، مورد توجه قرار گرفته است و پروژه "کسبوکار اینترنت اشیاء در کشور" و نیز "طرح ملی اینترنت اشیاء" توسط پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، به منظور تدوین نقشه راه و ارائه برنامه عملیاتی اینترنت اشیاء تهیه شده است.
وی با اشاره به روند شکلگیری نهایی شبکه ملی اطلاعات بعنوان زیرساخت ارتباطی فضای مجازی کشور و تأمیننیازهای ارتباطی انواع ذینفعان این فضا، افزود: این امیدواری وجود دارد تا کارآفرینان و محققین خلاق ایرانی، استفاده از فناوری اینترنت اشیاء را یک فرصت گرانبها تلقی کرده و با بهرهگیری از آن، به بهبود فضای کسبوکار و اشتغالزایی در کشور کمک کنند.