دومین اپراتور بزرگ مخابراتی حوزه بیسیم امریکا (AT&T Mobility) اولین آزمایش واقعی شبکه تلفن همراه مبتنی بر فناوری نسل پنجم موبایل (۵G) برای استفاده مشتریان تجاری در آمریکا را آغاز کرد.
این خدمات با همکاری شرکت اریکسون و اینتل در شهر آستین مرکز ایالت تگزاس ارائه می شود، برای شروع در حال حاضر تنها یک سایت با شعاع پوشش ۳۰۰ متر راه اندازی شده است.
تلاشهای فنی در این زمینه از یک ماه قبل آغاز شده است. درحالحاضر این اپراتور برای شروع با همکاری شرکت اریکسون یک سایت با شعاع پوشش ۳۰۰ متری در شهر آستین مرکز ایالت تگزاس راه اندازی کرده است.
در همین رابطه شرکت اریکسون در حال آزمودن سرعت شبکه های نسل پنجم با بهکارگیری تجهیزات سخت افزاری خود در همکاری با AT&T است.
اینتل نیز ازجمله شرکتهای همکار این اپراتور است که در حال تحقیق گسترده در مورد فناوریهای مرتبط با ۵G است و برخی تجهیزات شبکهای موردنیاز برای ارائه این خدمات را تولید کرده است. کوالکام هم تولید برخی تراشه های موردنیاز در این صنعت را آغاز کرده است، این شرکت علیرقم نبود استانداردی مدون در این زمینه پیشتر از طراحی نخستین مودم ۵G خود (درباند فرکانسی ۲۸GHz) خبر داده بود.
ظاهراً AT&T نیز همچون اکثر اپراتورهای فعال در این زمینه از باند میلی متری (طول موج ۱ الی ۱۰ میلیمتر با فرکانس ۳۰ الی ۳۰۰ گیگا هرتز) استفاده کرده است.
در مورد دلیل اینکه چرا AT&T از این باند فرکانسی استفاده میکند، به اعتقاد یکی از مدیران این شرکت، دلیل ساده ای دارد: “این چیزی است که میتوانیم به آن برسیم و در حقیقت میتوانیم با آن شروع کنیم؛ با توجه به تجهیزات موجود در دسترس در این فرکانس عمل میکنند و بنابراین ما نمیخواستیم تا آن زمان صبر کنیم”.
به گفته AT&T ، ارائه این خدمات برای ویدیوهای ۴K هدفگذاری شده است اما تست خدمات دیگری همچون VoIP، دسترسی به اینترنت و یا استفاده از سایر اپلیکیشن های ارتباطی نیز مدنظر میباشد.
هنوز مشخص نیست سرعت نهایی تبادل داده از طریق این شبکه تا چه حد خواهد بود. اما به گفته “ایتی اند تی” این شرکت در تلاش است تا سرعت حدودی ۱۴ گیگابیت در ثانیه را ارائه دهد.
با توجه به اهمیت ویدئو در آینده صنعت موبایل و اختصاص ترافیک ۷۰ درصدی اینترنت به پخش ویدئو، ارائه ویدئوهایی با کیفیت ۴K یکی از زمینههای اصلی پروژه AT&T است.
طی ماههای گذشته شتاب توسعه نسل پنجم شبکههای مخابراتی ۵G توسط شرکتها و اپراتورهای مخابراتی رو به افزایش بوده است اما اکثر این آزمایشها تحت فرکانسهای بالا (نظیر ۲۰ گیگاهرتز و..) انجامشده که چندان مناسب استفاده در فضاهای باز نبوده و نیاز به ایجاد زیرساختهای کاملاً جدیدی دارند.
از جمله معدود اپراتورهایی که موفق به انجام سناریو ۵G خارج از محیط آزمایشگاهی در شرایط واقعی وتحت فرکانس های پایین ۴٫۵ گیگاهرتز شده اند دوکوموی ژاپن بوده است.
فعالیتهای تحقیقاتی شبکه ۵G در کشورهای مختلف تا اگوست ۲۰۱۶
اولین اپراتور چه میکند!
رقیب اصلی AT&T در آمریکا، اپراتور Verizon است که ازجمله پیشگامان ارائه خدمات نوین مرتبط با حوزه بی سیم است، این شرکت خبر اجرای اولین تحقیقات میدانی ۵G در ایالات متحده را در ژوئن اعلام کرده بود. این شرکت در این زمینه تنها نبوده و شرکتهای نوکیا، کوالکام، سیسکو، اریکسون،ال جی، اینتل و سامسونگ در این زمینه با ورایزن همکاری داشتهاند.
ورایزن پیشازاین وعده داده بود که اینترنت ۵G را زودتر از سایر اپراتورهای دیگر در جهان راهاندازی خواهد کرد.
با این حال تاکنون استاندارد رسمی رادیویی برای فناوری ۵G تدویننشده است؛ مشخص کردن مشخصات رادیویی و تعیین این چهارچوبها، یک گام بسیار مهم برای نزدیکتر شدن به مرحله تعیین مشخصات و دستورالعملهای کلی اینترنت ۵G و راهاندازی این شبکه است.