با پرداخت بدهیهای مخابرات در روز چهارشنبه بیستودوم دیماه، مچاندازیای دیگر بر سر بلوک مخابرات ختم بخیر شد.
"مچاندازی بر سر بلوک 50 درصد بعلاوه یک سهم مخابرات در سالجاری"، البته پیشتر هم در سال گذشته سازمان خصوصی سازی با خریدار مخابرات "مچاندازی دیگری" را بر سر بلوک 4.78 درصدی اخابر داشت که ختم بخیر شد.
حالا هم شنیده می شود مچاندازی دوم نیز با پرداخت بدهی خریداران به خصوصی سازی ختم بخیر شده است. این خبر را تازگیها مدیر روابط عمومی شرکت مخابرات ایران داده و گفته بدهیهای مخابرات در روز چهارشنبه بیستودوم دیماه پرداخت شده است و با این تفاسیر انتظار میرود بحث فسخ قرارداد این شرکت که پیشتر از سوی سازمان خصوصیسازی مطرح شده بود منتفی شود.
بر این اساس نگاهی به شروع داستان پرحاشیه ورود مخابرات ایران به بورس و آغاز واگذاری سهام این شرکت نشان میدهد با بازگشایی نماد معاملاتی مخابرات با قیمت پایه هر سهم 337 تومان و 9 ریال در روز 5 مهر 1388 یکی از بزرگترین واگذاریهای دولتی و نیز معاملات تاریخ بورس در حالی رقم خورد که شاید کمتر کسی آن روزها فکر میکرد این واگذاری بزرگ حاشیههای بزرگی نیز به دنبال داشته باشد.
با این وجود در آن روز هر سهم این شرکت با سی ریال افزایش به قیمت 340 تومان و 9 ریال از سوی کنسرسیوم اعتماد مبین خریداری شد. در این معامله که از ساعت 11و 15 دقیقه روز پنجم مهرماه سال 88 آغاز و در ساعت 11 و 45 دقیقه همان روز به پایان رسید، 22 میلیارد و 936 میلیون و 827 هزار و 827 سهم شرکت مخابرات به ارزش تقریبی 7800 میلیارد تومان توسط کنسوسیوم اعتماد مبین از طریق کارگزاری بهمن به صورت 20 درصد نقد و بقیه اقساط 8 ساله در قالب 16 قسط با فاصله زمانی 6 ماهه معامله و قرار شد، خریدار در مدت 30 روز کاری بالغ بر یک هزار و 560 میلیارد تومان بابت بخش نقدی و 20 درصدی معامله پرداخت و هر شش ماه یکبار 484 میلیارد تومان بابت اقساط به حساب دولت واریز کند.
اما با انجام این معامله همه چیز به خوبی و در آرامش پیش می رفت و اقساط هم سر موقع پرداخت می شد، تا این که در یک روز بهاری، سازمان خصوصی سازی اعلام کرد به دلیل عدم وصول مطالبات و معوقه شدن بدهیها قصد دارد به وکالت از سوی شرکت توسعه اعتماد مبین بلوک 4.78 درصدی و 2 میلیارد و 190 میلیون و 762 هزار و 354 سهمی شرکت مخابرات ایران را در روز 25 خرداد سال 94 در بورس اوراق بهادار عرضه کند.
البته این اطلاعیهای خصوصیسازی بیجواب نماند و در آن روزها سخنگوی شرکت مخابرات ایران اعلام کرد با پرداخت قسط اردیبهشت ماه از سوی توسعه اعتماد مبین با 25 روز تاخیر، فروش بلوک 4.78 درصدی مخابرات از سوی سازمان خصوصی سازی لغو شده است و بدین ترتیب، با پرداخت اقساط معوق این حاشیه و البته مچاندازی اول بر سر بلوک مخابرات ختم بخیر شد.
با این وجود اما این معامله، مچاندازی دوبارهای هم داشت و این بار در یک روز پاییزی سازمان خصوصی سازی دوباره با انتشار اطلاعیهای فوری و مهم در روز 23 آذر امسال عنوان کرد در چارچوب مفاد قرارداد منعقده با خریدار بلوکی سهام شرکت مخابرات ایران و نظر به عدم ایفای تعهدات قراردادی مزبور از جانب خریدار، قرارداد معامله تاریخی مخابرات را فسخ شده اعلام میکند.
پس از اطلاعیه خصوصیسازی مبنی بر فسخ قرارداد واگذاری بلوک 50 درصد بعلاوه یک سهم مخابرات شرکت مخابرات ایران نیز سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر در بازار سرمایه بلافاصله با صدور اطلاعیهای از مدیران مخابرات و سهامدار عمده (توسعه اعتماد مبین) خواهان ارایه توضیحات فوری درباره ترکیب سهامداری شد.
در ادامه نیز مدیرعامل شرکت توسعه اعتماد مبین طی نامهای به مدیرعامل شرکت مخابرات ایران در خصوص نامه سازمان بورس توضیحاتی ارایه داد و اعلام کرد: اطلاعیه سازمان خصوصی سازی مبنی بر فسخ قرارداد واگذاری سهام کنترلی و مدیریتی شرکت مخابرات ایران، اعتبار قانونی نداشته و چنانچه فروشنده سهام موضوع و واگذاری ادعایی نیز داشته باشد باید مطابق مقررات، ادعای خود را از طریق هیات داوری پیگیری کند.
در ادامه نیز سازمان خصوصیسازی با صدور اطلاعیه ای دیگر اعلام کرد این سازمان به موجب مفاد قراردادی فی مابین از جمله ماده 11 و تبصره ذیل آن، دارای حق فسخ قرارداد به دلیل عدم ایفای تمام یا بخشی از تعهدات از سوی خریدار بوده و به اعتبار همین حق مبادرت به فسخ قرارداد نموده است. البته خریدار حق داشته که در صورت شکایت یا هر گونه اعتراض به اقدام سازمان خصوصی سازی به هیات داوری مراجعه نماید.
سرانجام هم کار به محکمه هیات داوری کشیده شد تا این که در جلسه فوق العاده مورخ 95.10.2، هیات داوری ضمن اعلام موافقت با تقاضای صدور دستور موقت، قرار توقف کلیه اقدامات سازمان خصوصی سازی در مورد نقل و انتقال سهام شرکت مخابرات ایران را صادر کرد.
با این وجود خریداران بلوک 50 درصد بعلاوه یک سهمی مخابرات به رای هیات داوری اکتفا نکردند و طی دیداری با حسن روحانی خواستار حل این معما توسط رئیس جمهور شدند که بر این اساس روحانی نیز تا 20 دیماه مهلتی را برای تسویه اقساط و بدهیهای خریداران مخابرات اعلام کردند که البته این موعد بعدها تا 22 دیماه تمدید شد.
حالا با اظهارنظر مدیر روابط عمومی شرکت مخابرات ایران مبنی بر پرداخت بدهیهای مخابرات در روز چهارشنبه بیستودوم دیماه، مچاندازی دوم هم بر سر بلوک پر حاشیه مخابرات ختم بخیر شده است …