رفع انحصار توسعه خدمات نسلهای اینترنتی تلفن همراه، گسترش کاربران اینترنت پرسرعت، کاهش هزینههای ارتباطی در عین افزایش کیفیت، توسعه خدمات الکترونیکی روستایی، شبکه ملی اطلاعات و خدمات دولت الکترونیک و تولید بیش از ۱۰۰ هزار نرمافزار موبایلی، بخشی از اقدامات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است.
دسترسی آزاد به اطلاعات، کاهش شکاف دیجیتالی شهر و روستا، ایجاد فضای رقابتی سالم و حق انتخاب آزاد اپراتور به مردم، شبکه ملی اطلاعات و خدمات دولت الکترونیک، توسعه کاربردی فناوریهای فضایی و همچنین توسعه فضای کسبوکار ایجاد اشتغال از جمله رویکردهای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در دولت یازدهم اعلام شده است.
دسترسی آزاد به اطلاعات
دسترسی آزاد به اطلاعات یک مطالبه عمومی و حقوق شهروندی محسوب میشود، همچنین وجود شبکههای اجتماعی و فضای مجازی، ایجاد گفتمان بین شهروندان با یکدیگر و همچنین دولتها را ایجاد کرده و فضایی است که در آن مردم امکان اعتراض و نقد دولت را دارند.
در حال حاضر مردم جامعه برای بسیاری از کارهای روزمره خود از جمله مسیر حرکت و بررسی ترافیک، هواشناسی، ایجاد ارتباط با دیگران و بسیاری کارهای دیگر از فضای مجازی، اپلیکیشنهای متعدد و شبکههای ارتباطی استفاده میکنند. در صورتی که تا پیش از این به دلیل نقایصی در شبکههای زیرساختی کشور این امکان وجود نداشت.
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برای فراهمکردن فضای مناسب سه سیاست ارائه خدمات نسل سوم و چهارم تلفن همراه، توسعه زیرساختهای ارتباطی و کاهش هزینه ارتباطات برای مردم را اتخاذ کرده است.
در حالی که در ابتدای دولت خدمات نسل سوم تلفن همراه دارای انحصار بود و این انحصار به ارائهی خدمات برای همه شهروندان لطمه میزد، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با حذف این انحصار و ارائه خدمات نسلهای اینترنتی برای همه اپراتورها فضای رقابتی ایجاد کرد. در حال حاضر امکان استفاده از اینترنت پرسرعت از طریق موبایل برای پنل اپراتورها وجود دارد و در بیش از ۱۵۰۰ شهر اینترنت نسل سه و ۳۰۰ شهر اینترنت نسل چهار ارائه میشود.
توسعه زیرساختهای ارتباطی از دیگر سیاستهای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بود و تعداد کاربران اینترنت از ابتدای دولت یازدهم تاکنون با افزایش بیش از ۱۰ درصد از ۳.۵ میلیون نفر به حدود ۳۷ میلیون نفر رسیده است و این موضوع با اجرای پروژههای متعدد و همچنین تکیه بر توان داخلی و بومیسازی فناوری رخ داده است.
بنا بر اعلام وزارت ارتباطات، کاهش هزینه ارتباطات برای مردم نیز با افزایش کیفیت همراه بوده است. در حالی که یک بسته اینترنت نسل دو در سال ۱۳۹۲، ۱۰ هزار تومان بود، در حال حاضر همان بسته با کیفیت و پهنای باند نسل سه یا چهار یعنی سرعت بیش از ۱۰ برابر با همین قیمت ارائه میشود.
کاهش شکاف دیجیتالی شهر و روستا
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات همچنین اعلام کرده که در دولت یازدهم در راستای کاهش شکاف دیجیتالی شهر و روستا به اجرای طرح توسعه روستایی اقدام کرده و طی سه سال اخیر بیش از ۲۵ هزار روستای کشور به اینترنت پرسرعت تجهیز شدهاند و طبق وعدههای داده شده تا پایان دولت نیز تمام روستاهای بالای ۱۵ خانوار کشور به شبکه اینترنت متصل خواهند شد.
همچنین طبق تفاهمنامههایی که بین وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و وزارت درمان و بهداشت صورت گرفته، مقرر است تا پایان دولت خدمات الکترونیک سلامت، بهداشت و بیمه از طریق همین شبکه دسترسی به روستاییان و مناطق کم برخوردار ارائه شود.
حق انتخاب آزاد اپراتور به مردم
اجرای طرحهایی مانند رومینگ ملی، ترابردپذیری شماره تلفن همراه، همکد سازی تلفن ثابت و کاهش تعرفه اینترنت در راستای ایجاد فضای رقابتی بین اپراتورها و در نتیجه ارائه خدمات بهتر به مردم انجام شده است و در حال حاضر امروز مردم با رفع انحصاری که پیش از این وجود داشت، میتوانند اپراتور خود را براساس کیفیت و ارائه خدمات انتخاب کنند و اجباری برای استفاده از یک اپراتور خاص ندارند.
شبکه ملی اطلاعات و دولت الکترونیک
در حالی که مطالبه شبکه ملی اطلاعات از حدود ۱۰ سال پیش آغاز شده بود، اقدام خاصی برای عملی کردن آن انجام نشده بود اما طی سه سال اخیر با ایجاد زیرساختهایی مانند راهاندازی چهار مرکز جهانی ارتباطات اینترنت داخل کشور، هفت مرکز تبادل ترافیک، ۱۹ مرکز داده استانی، افزایش هفت برابری ظرفیت پهنای باند از ۶۲۴ گیگابیت بر ثانیه به بیش از ۴۰۰۰ گیگابیت بر ثانیه فاز اول این شبکه اجرایی شد. در حال حاضر سهم مصرفی محتوای داخلی توسط کاربران از ۱۰ درصد به ۴۰ درصد رسیده است.
شبکه ملی اطلاعات درحقیقت زیرساخت خدمات دولت الکترونیک به مردم خواهد بود و در حال حاضر کشورهای آمریکا، انگلیس، چین و کره جنوبی دارای شبکههای ملی هستند همچنین در سال ۲۰۱۳ تنها ۲۳ روز صلح سایبری وجود داشته است که اهمیت فضای سایبری و حفظ شبکههای زیرساختی کشور با ارائه خدمات عمومی و دولت الکترونیک را آشکار میکند.
همچنین در حوزه خدمات دولت الکترونیک که میتواند بر حفظ محیط زیست، کاهش آلودگی و کاهش هزینههای مردم تاثیر زیادی داشته باشد، از هفت درصد در سال ۱۳۹۲ به ۲۰ درصد رسیده است و همه دستگاههای اجرای به مرکز تبادل خدمات شبکه ملی اطلاعات متصل شدهاند.
توسعه کاربردی فناوریهای فضایی
بنابر اعلام، امروزه کشور در حوزه دانش فضایی از محل تحقیقاتی عبور کرده و در حال ورود به مرحلهی پرتاب و استفاده از محتواهای عملیاتی هستیم. نخبگان و پژوهشگران جوان سازمان و پژوهشگاه فضایی با کمک دانشگاههای کشور توانستند ماهوارههای سنجشی از دور که به صورت عملیاتی و کاربردی قابل استفاده باشد طراحی کند.
توسعه فضای کسبوکار ایجاد اشتغال
در حال حاضر فناوری ارتباطی با عنوان پیشخوان توسعه در همه بخشهای صنعتی تاثیرگذار است. استارتآپها و تولیدکنندگان نرمافزارها و محتوای بومی در طی این سه سال رشد چشمگیری داشتهاند. تولید بیش از ۱۰۰ هزار نرمافزار موبایلی که بعضا در سایر کشورها نیز مورد استقبال قرار گرفتهاند بخشی از اشتغالزایی این حوزه است.