لبه تکنولوژی

June 5, 2017
21:04 دوشنبه، 15ام خردادماه 1396
کد خبر: 83462

هوش مصنوعی نتایج انتخابات ریاست جمهوری را پیش بینی کرده بود

همه چیز را همگان دانند. این نه یک ضرب المثل قدیمی، که بیانیه تئوری خرد جمعی است. پروفسور مارکوس دو ساتوی از دانشگاه استنفورد، در یک آزمایش ، تعداد 4510 آب نبات را در یک ظرف بزرگ می ریزد و از 160 نفر در مورد تعداد آب نبات های داخل ظرف سوال می کند. از این 160 نفر تنها 4 یا 5 نفر تعدادی نزدیک به عدد واقعی را حدس می زنند، اما نه آن قدر نزدیک که بتوان به آن اعتنا کرد. دو ساتوی تمام اعداد حدسی را با هم جمع می زند و بر تعداد افراد حدس زننده تقسیم می کند، عدد به دست آمده 4514 است! تنها 4 عدد اختلاف با تعداد واقعی. او می گوید، به عنوان یک فرد، حدس های ارایه شده فقط یک حدس هستند، اما اعدادی که از حدس های یک گروه به اندازه کافی بزرگ به دست می آیند، چیزی فراتر از حدس هستند: خرد جمعی.
 
یک شنبه 24 اردی بهشت 1396 فراخوانی با عنوان مسابقه هوش مصنوعی پیش بینی نتایج انتخابات ریاست جمهوری در هزاران گروه مختلف تلگرامی دست به دست می شد. طی سه روز، افراد متعدد از شهرهای مختلف ایران با تحصیلات مختلف برای شرکت در این مسابقه ثبت نام کردند. سه شنبه همان هفته، 330 تیم آماده شروع مسابقه ای بودند که هم در تاریخ فناوری اطلاعات و هم در تاریخ سیاسی کشور بی سابقه بوده است.
 
مجید زرین، ایده پرداز مسابقه هوش مصنوعی پیش بینی نتایج انتخابات ریاست جمهوری، با اعلام اتمام مهلت ثبت نام تیم ها، ارایه داده های مورد نیاز تیم ها برای برنامه نویسی و تحلیل را آغاز می کند. داده هایی که شرکت نت ماین به عنوان مجری برگزاری مسابقه، با خزش در بیش از 48هزار کانال تلگرامی دارای بیش از هزار عضو جمع آوری کرده است و با توجه به استمرار داشتن تبلیغات نامزدها، داده های جدید هم به صورت متناوب در اختیار شرکت کنندگان قرار گذاشته می شد. هر تیم باید بر پایه الگوریتم های هوش مصنوعی، کد برنامه ای را بنویسد و نتایج انتخابات ریاست جمهوری را که عبارت است درصد آراء هر نامزد، پیش بینی و تا ساعت 11 صبح روز برگزاری انتخابات؛ جمعه 29 اردی بهشت 96، به تیم برگزاری مسابقه ارایه کند. 
 
از 330 شرکت کننده، 36 نفر موفق می شوند در مهلت تعیین شده، کد برنامه و نتیجه ای را که به دست آورده اند به تیم برگزاری مسابقه تحویل دهند. 
 
 
مدیرعامل نت ماین به همین جا بسنده نمی کند، طی 6 ساعت، مجید زرین بر مبنای مدل خرد جمعی، برنامه ای می نویسد و نتایج به دست آمده توسط سایر تیم ها را تحلیل می کند و یک پیش بینی نهایی به دست می آورد. نتیجه ای که کمتر از 24 ساعت بعد مشخص می شود با انحراف باور نکردنی تنها 0/7 درصدی با نتایج واقعی انتخابات اختلاف دارد.
 
 مجید زرین که افتخارات علمی و موفقیت های کاری قابل قبولی دارد در این باره می گوید: در زمان انتخابات ریاست جمهوری امریکا، اکثر نظرسنجی ها نشان دهنده پیروزی هیلاری کلینتون در انتخابات بودند، اما یک سیستم هوش مصنوعی که در بمبئی هندوستان برنامه نویسی و تولید شده بود، پیش بینی کرد که دونالد ترامپ برنده نهایی انتخابات خواهد بود. این سیستم که MogIA نام دارد و در سال 2004 تولید شده، تا کنون توانسته 3 انتخابات بزرگ را به درستی پیش بینی کند. مقام اول ایران در مسابقات هکاتون جهانی (Angel hack) می گوید سانجیو رای، بنیان گذار استارت آپ Genic.ai که این سیستم هوش مصنوعی را ساخته است برای پیش بینی انتخابات اخیر امریکا 20 میلیون داده ورودی را از بسترهایی عمومی مانند گوگل، فیس بوک و توئیتر جمع آوری و تحلیل کرده است. اما در ایران، این نخستین بار است که هوش مصنوعی از دامنه کاربردهای تجاری فراتر رفته و وارد اجتماع و حوزه سیاست و پیش بینی نتایج انتخابات می شود. 
 
 
استقبال قابل توجهی که از این مسابقه به عمل آمد، می تواند نویدبخش روزهای خوبی برای حوزه هوش مصنوعی در کشور و استارت آپ های فعال در این زمینه باشد. 
تجارت، فرهنگ، اجتماع و سیاست ایران همه می توانند از دستاوردهای این حوزه که در لبه فناوری های نوین جهان قرار دارد منافع بی شماری ببرند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.