اپراتورهای تلفن همراه و ثابت کشور در اقدامی هماهنگ با تفکیک اینترنت داخلی از بین المللی و کاهش تعرفه اینترنت داخلی گام مهمی در اجرایی شدن فاز سوم شبکه ملی اطلاعات که قراراست درآینده ای نزدیک راه اندازی شود برداشتند و سهم خود را ایفا کردند.
رهبر معظم انقلاب شهریورماه 1394 به هنگام انتصاب اعضای جدید شورای عالی فضای مجازی، تسریع در راه اندازی شبکه ملی اطلاعات پس از تصویب طرح آن در شورای عالی و نظارت مستمر و موثر مرکز ملی بر مراحل راه اندازی و بهره برداری از آن را به عنوان یکی از مطالبات اصلی از آنان مطرح کردند.
** چیستی شبکه ملی اطلاعات
مرحله نخست پیاده سازی شبکه ملی اطلاعات که از مهمترین دستاوردهای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در دولت یازدهم به شمار می آید، از اسفند 84 در دستور کار قرار گرفت و پس از فراز و نشیب های بسیار به عنوان یکی از تکالیف وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در برنامه پنجم توسعه کشور تعریف شد.
دولت یازدهم وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نسبت به بازتعریف، طراحی و پیاده سازی این زیرساخت کلیدی کشور پرداخت تا با تکیه بر آن برای اقتصاد مقاومتی در فضای مجازی بسترسازی کند و تسهیل و مدیریت صحیح گردش اطلاعات در کشور، توسعه کسب و کارها، رشد اقتصادی بیشتر و زمینه چینی برای گسترش دولت الکترونیکی را رقم بزند.
دی ماه 1392 شورای عالی فضای مجازی با تصویب تعریف و بایسته های شبکه ملی اطلاعات، آن را از قالب برنامه توسعه ای خارج کرد و به صورت سازوکاری دایمی درآورد.
مطابق این مصوبه شبکه ملی اطلاعات به عنوان زیرساخت ارتباطی فضای مجازی کشور، شبکه ای مبتنی بر قرارداد اینترنت به همراه سوییچ ها و مسیریاب ها و مراکز داده است تا درخواست های دسترسی داخلی برای اخذ اطلاعات موجود در مراکز داده، به هیچ روی از خارج کشور مسیریابی نشود و امکان ایجاد شبکه های اینترنت خصوصی و امن داخلی در آن فراهم آید.
رییس جمهوری بیستم اردیبهشت 1393 در جلسه شورای عالی فضایی مجازی تاکید کرد، اجرای طرح شبکه ملی اطلاعات و ارایه خدمات و سرویس های مورد نیاز جامعه بر بستر این شبکه موجب استفاده آسان تر مردم از فضای مجازی می شود و مردم می توانند با امنیت خاطر بیشتری از فضای مجازی داخلی استفاده کنند.
همچنین با راه اندازی این شبکه برای فعالیت در فضای مجازی نیازی به انتقال اطلاعات و ارتباطات داخلی به خارج از کشور نیست .
«محمود واعظی» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، دهم مهرماه 95 در آیین رونمایی از پروژه های ارتباطی اپراتور دوم تلفن همراه کشور درباره بهره برداری از مرحله نخست شبکه ملی اطلاعات گفت: بحث راه اندازی این شبکه سالها پیش مطرح شد، اما سرانجام در دولت یازدهم عملیاتی شد.
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به عنوان مجری شبکه ملی اطلاعات با هدف ترغیب کاربران ایرانی برای مراجعه به سایت های داخلی و برطرف کردن نیازهای خود از طریق آنها با همکاری کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی طرح جدا سازی ترافیک داخلی از بین الملل را به مرحله اجرا درآورد.
همزمان با تفکیک ترافیک داخل از بین الملل، این کمیسیون اپراتورهای ارائه دهنده اینترنت و بسته های اینترنتی را ملزم کرد برای ترغیب کاربران ایرانی به استفاده از سایت های داخلی 50 درصد تخفیف برای کسانی که به آدرس های اینترنتی داخلی مراجعه می کنند ، اعمال کند.
اکنون کاربران ایرانی می توانند با مراجعه به بیش از 200 آدرس داخلی از 50 درصد تخفیف بهرمند شوند.
در ادامه برنامه ترغیب کاربران ایرانی به استفاده از سایت های داخلی قرار است میزان تخفیف افزایش یابد.
تلاش اپراتور اول کشور
شرکت ارتباطات سیار ایران اعلام کرد: همراه اول تعرفه ترافیک بسته اینترنت برای سایت های پرمراجعه ایرانی را نیم بها کرد.
بر اساس گزارش اداره کل ارتباطات این شرکت ، همراه اول برای اجرای سیاست ها و اهداف شبکه ملی اطلاعات و با هدف رونق محتوای فاخر ایرانی و توسعه کسب و کارهای بومی، که پیش از این تعرفه آزاد اینترنت همراه مشترکان خود در سایت های پر مراجعه داخلی را به میزان 50 درصد کاهش داده بود، حجم بسته های اینترنت را برای استفاده از این سایت ها افزایش داد.
*اپراتوردوم و ارایه ارزان تعرفه
اپراتور دوم تلفن همراه کشور هم با معرفی پیشنهادهای جدید سیمکارت دائمی (آیسیم) از ارزانترین تعرفه سیمکارت دائمی در ایران رونمایی کرد.
«هزینه اشتراک و تعرفه» مکالمه سیمکارتهای دائمی این اپراتور که تا پیش از این 499 ریال در دقیقه بود، به 333 ریال در دقیقه به هر مقصدی در همه خطوط اپراتورهای تلفن ثابت و همراه کشور کاهش یافت.
*اپراتور سوم و کاهش 50 درصدی تعرفه
مشترکان اپراتور سوم( رایتل ) هم در استفاده از ترافیک داخلی اینترنت و در بازدید از وبسایتهایی که میزبانی آنها در داخل کشور است از تعرفه نیمبها برخوردارشدند.
اپراتورهای تلفن همراه کشور با کاهش تعرفه های خود گام عملی برای رونق تولید محتوای داخلی در شبکه ملی اطلاعات برداشتند چرا که تولید محتوای داخلی پاشنه آشیل شبکه ملی اطلاعات به شمار می رود.
پیشتر مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت ایران از تلاش برای بهره برداری از فاز سوم شبکه ملی اطلاعات تاقبل از پایان دولت یازدهم خبرداد و گفت: سرنوشت تفکیک تعرفه اینترنت داخلی از بین الملل تا قبل از بهره برداری فازسوم نهایی خواهد شد.
محمد جواد آذری جهرمی در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: نهایی شدن تفکیک تعرفه ها به رشد تولید محتوا در شبکه ملی اطلاعات می انجامد.
معاون وزیرارتباطات، شبکه ملی اطلاعات را تنها زیرساخت ندانست و افزود: سرویس هایی که روی این شبکه ارائه می شود، در روند شکل گیری و تکامل آن حائز اهمیت است.
آذری جهرمی خاطرنشان کرد: یکی از سرویس های مهم روی شبکه ملی اطلاعات سرویس های ویدئویی است که در شش ماه اخیر رشد فزاینده ای داشته است؛ برخی از شرکت هایی که در عرصه ویدیویی فعال هستند از اسفند ماه پارسال تا آخر اردیبهشت ماه امسال رشدی معادل 300 درصد داشته اند.
مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت ایران رشد شرکت های ویدئویی را رشد تولید محتوای داخلی ارزیابی کرد و تولید محتوای داخلی را از اهداف اصلی شبکه ملی اطلاعات برشمرد.
وی با بیان این که یک چرخش و حمایت از محتوای داخلی درحال شکل گیری است، تصریح کرد: نهایی شدن و پیاده سازی کامل تعرفه ترافیک داخلی و خارجی به رشد تولید محتوا خواهد انجامید.
کلام آخر
اپراتورهای تلفن همراه با کاهش تعرفه های خود گام مهمی در اجرایی شدن فاز سوم شبکه ملی اطلاعات برداشته اند اکنون به نظر وظیفه فعالان تولید محتوا است تا تلاش خود را بیشتر بکار گرفته و با تولید محتوای فاخر ایرانی شبکه ملی اطلاعات را پربارتر از همیشه کنند تا میزان مراجعه مردم به این شبکه داخلی بیش از پیش شود.