اگر ازجمله کسانی باشید که به شما میگویند فیلمباز، یعنی از آن خورههای فیلم باشید که منتظرند فیلمی منتشر شود تا بهعنوان نخستین افراد در این سوی دنیا آن را تماشا کنند، قطعا نام سایت تاینیموویز را شنیدهاید؛ سایتی که سالیان سال است در زمینه دانلود فیلم و سریال یکی از نامهای موثر در این سرزمین است؛ سایتی که در سالهای اخیر با افزودن قابلیتهایی جدید چون دوبله فیلمهای سینمایی بهطور اختصاصی و البته با حضور صداپیشگان معتبر کشور نقش خود را موثرتر هم کرده است؛ سایتی که میشود گفت حرف اول را در این حیطه میزند.
به گزارش شهروند، بله؛ شما اگر فیلمباز باشید حتما در چند روز اخیر متوجه شدهاید که محتوای این سایت در این مدتزمان بهروز نشده است. نکته مهمتر از این اما اینکه در سخنان اخیر جعفری دولتآبادی دادستان تهران به دستگیری ۶ نفر اشاره شده است که «فیلمهایی مبتذل و مستهجن را تهیه و دوبله کرده و در فضای مجازی به فروش میرساندند. تارنمای مورد استفاده باند مذکور بهعنوان بزرگترین مرجع دانلود فیلمها و سریالهای هالیوودی فعالیت غیرمجاز میکرد و ظرف سهسال گذشته ١٨ هزار فیلم و سریال خارجی را پس از دوبله پخش کردهاند که بسیاری از آنها مبتذل و مستهجن بوده است و از این طریق وجوه نامشروع تحصیل کردهاند»؛ اشاراتی که گفته میشود بیارتباط با بسته شدن سایت «تاینیموویز» نیست.
در واقع میتوان نکته را چنین خلاصه کرد که بستهشدن سایت تاینیموویز در ارتباط با پرونده موسوم به «فعالیت باند فساد و فحشا با استفاده از فضای مجازی» اتفاق افتاده است. در اینباره باید به نقل از سایت دیجیاتو اضافه کرد که در حال حاضر لینکهای دانلود و بخش نظرات این وبسایت از کار افتاده و صفحه اینستاگرام رسمی آن نیز غیرفعال شده است. تمامی این شواهد ما را بر این میدارد که صحبتهای دادستان تهران را درباره عاملان و ادمینهای این وبسایت بدانیم.
درباره تعطیلی این سایت، این روزها شایعات زیادی شنیده میشود که البته هیچکدام نه مورد تأیید رسمی قرار گرفت و نه واکنشی داشت. سایت تاینیموویز که تا همین یک ماه پیش رتبه بسیار بالای ٢٨ را در بین وبسایتهای داخلی در الکسا داشت، سایتی رایگان نبود و اشتراک در آن مستلزم هزینه ماهانه ۴٠٠٠ تومان بود. براساس آمارها و شنیدههای غیررسمی به نقل از کافه سینما، تاینیموویز نزدیک به ماهی ٣٠٠ تا ۴٠٠ هزار نفر ثبت نام یا تمدید اشتراک داشت که به این معنا میتواند باشد که گردش مالی زیادی در این سایت وجود داشت که این را میتوان مهمترین دلیل حساسیت روی این سایت به شمار آورد.
گسترش فعالیتهای سایت که دوبله اختصاصی برخی آثار را هم شامل میشود، دلیل دیگر میتواند باشد. جالب اینکه گاه حتی صداوسیما نیز از آثار این سایت در برنامههای خود استفاده میکرد. شکایت شبکهها و سایتهای پخش آنلاین فیلم از این وبسایت که رقیب آنها به شمار میرود، دلیل دیگر تعطیلی تاینیموویز است که دربارهاش زیاد سخن گفته میشود. مسأله قانون کپیرایت هم از حدس و گمانهای دیگری است که توسط برخی کاربران مطرح میشود؛ مسألهای که کاملا دور از ذهن به نظر میرسد، چرا که حداقل تا به امروز، متاسفانه برخلاف قانون جهانی، آرشیو تمامی وبسایتهای رسمی و با مجوز داخلی هم هیچ رگهای از کپیرایت در بخش فیلمهای بینالمللی خود ندارند. خصوصا این واقعیت که تاینیموویز از معدود وبسایتهای دانلود فیلم بود که محصولات داخلی را عرضه نمیکرد، شایعه عدم رعایت قانون کپیرایت را تا حد زیادی کمرنگ میکند.
این اتفاق البته بیسروصدا نبود و اعتراضهایی را باعث شد؛ اعتراضهایی تند که به گزارش فارس چنین شکل گرفته که کاربران فضای مجازی در اعتراض به تعطیلی این سایت در صفحه اینستاگرام وزیر ارتباطات هشتگ اعتراض گذاشتهاند؛ اعتراضهایی که واکنش وزیر را نیز موجب شده و او را وادار به نوشتن این نکته کرده که «این سایت فیلتر نشده و وزارت ارتباطات در تعطیلی آن نیز نقشی نداشته است»: اعتراضاتی در خصوص تعطیلی یک سایت در جریان است. این سایت فیلتر نشده و وزارت ارتباطات در تعطیلی آن نیز نقشی نداشته است. هر چند اعتراض و پیگیری مطالبات حق مردم است اما ادبیات پیگیری مطالبات بسیار مهم و اثرگذار است. از خواندن برخی اظهارنظرها شرمسار شدم. در قرآن، مسلمانان حتی از فحش دادن به بتهای کافران منع شدهاند. رعایت ادب حتما اثرگذاری بیشتری در پیگیری مطالبات دارد …
اما اکنون این سوال پیش میآید که این سایت چرا بسته شده؟ به فرض قانونیبودن بستهشدن این سایت که گفتههای دادستان تهران نیز مبین آن است، چرا بستهشدن آن با وقفهای چندساله همراه بوده است و چرا وزیر آن را کتمان میکند؟ این پرسشها را باید پاسخ داد.