بر اساس مطالعات انجام گرفته توسط پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، حق الامتیاز و تسهیم درآمد اپراتور ماهواره ای و کلیات چارچوب حاکم بر صدور پروانه اپراتور ماهواره ای در کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، در هیئت دولت به تصویب رسید.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، هیئت وزیران به پیشنهاد مشترک وزارتخانه های ارتباطات و فناوری اطلاعات، اطلاعات و امور اقتصادی و دارایی و به استناد ماده واحده قانون اجازه تعیین و وصول حق امتیاز فعالیت بخش غیردولتی در زمینه پست و مخابرات (مصوب 1392)، حق الامتیاز صدور اپراتور ماهواره ای را 90 میلیارد ریال تصویب کرد.
همچنین در این مصوبه هیئت وزیران، مبلغ تسهیم درآمد خدمات موضوع پروانه به صورت عمده فروشی سه درصد است. در صورتی که کارور (اپراتور) ماهواره ای طبق تأیید سازمان فضایی ایران، موفق به ثبت و قرارگیری ماهواره در موقعیت مداری به نام کشور شود، از یک درصد کاهش در تسهیم درآمد و در صورت استفاده از تولیدات و توانمندی های داخلی از یک درصد کاهش دیگر در تسهیم درآمد بهره مند خواهد شد.
علاوه بر این تسهیم درآمد ناشی از ارایه خدمات خرده فروشی در داخل کشور نیز مشابه تسهیم درآمد تعیین شده در پروانه ارایه خدمات انتقال داده ها از طریق ماهواره (SAP) و یا پروانه های جایگزین آن تعیین شد.
بنا بر این گزارش، کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات ، با هدف توسعه و انسجام فعالیتهای بخش خصوصی در استفاده از ماهواره ها، حفظ و توسعه امتیازات مدار- فرکانسی، تسریع در توسعه خدمات ماهواره ای درکشور از طریق اپراتور داخلی ماهواره ای و حرکت در جهت حذف وابستگی کشور در حوزه ارتباطات ماهواره ای، کلیات و چارچوب حاکم بر صدور پروانه اپراتورهای ماهواره ای را تصویب کرد. اپراتورهای ماهوارهای به عنوان بخش سرمایهگذار در حوزه ارتباطات ماهوارهای و همچنین در جایگاه سفارش دهنده پروژههای ساخت و پرتاب ماهواره، نقش تعیینکنندهای در جهتگیری فناوری و بازار هدف ایفا مینمایند.
این گزارش حاکی است، این مصوبه حاصل مطالعات انجام گرفته در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، تحت عنوان "امکانسنجی و تعیین چارچوبهای راهبردی برای راهاندازی اپراتورماهوارهای در ایران از نظر فنی، اقتصادی و قانونی" است. در این پروژه که به سفارش معاونت بررسیهای فنی و صدور پروانه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی انجام گردید، مطالعه تطبیقی گستردهای بر روی تعداد قابل توجهی از اپراتورهای ماهوارهای از منظر فنی و تجاری انجام گرفت، و رفتار سازمانهای بینالمللی و کشورهای صاحب امتیاز استفاده از نقطه مداری در برابر اپراتورهای ماهوارهای از نظر تنظیم مقررات و سیاستگذاری بررسی شد. در ادامه با توجه به مطالعات بازار ارتباطات ماهوارهای و پیشبینی پهنای باند مورد نیاز کشور، طرح تجاری اولیه یک اپراتور ماهوارهای برای اولین بار در ایران تدوین شد و چالشهای راهاندازی اپراتور ماهوارهای در ایران از این نظر مورد بررسی قرار گرفت.
علاوه بر این، مبتنی بر پرسشنامههای جامعی در سه محور مطالعات فنی، اقتصادی و حقوقی و با برگزاری جلسات متعدد هماندیشی با خبرگان و صاحبنظران، راهبردهای توسعه و راهاندازی اپراتور ماهوارهای در ایران شامل چشم انداز، اهداف کلان، اهداف خرد، سیاستگذاری پشتیبان و راهبردها و اقدامها تدوین شد. لازم به ذکر است که در این پروژه پیشنویس اصولحاکم بر پروانه اپراتور ماهوارهای نیز تهیه شده است.
شایان ذکر است براساس مطالعات انجام گرفته انتظار میرود، ایجاد اپراتور ماهوارهای در کشور منجر به توسعه و انسجام فعالیتهای بخش خصوصی در تصاحب و به کارگیری ماهوارهها، گسترش و تجاریسازی موقعیتهای مدار- فرکانس متعلق به جمهوری اسلامی ایران، رشد و توسعه صنعت مخابرات ماهوارهای بومی و حذف تدریجی وابستگی کشور در این زمینه شود.