بر اساس گزارشهای رسیده، فاز مانیتورینگ طرح رجیستری گوشیهای موبایل از روز جمعه آغاز شده است و به گفتهی مسئولان، تا چند وقت دیگر به شکل کامل اجرایی میشود.
طرح رجیستری گوشیهای موبایل برای دومین بار در بازار کشورمان به مرحلهی اجرا میرسد. سالها پیش به بهانه تولید داخل، تعرفه واردات گوشی از ۶ به ۶۰ درصد افزایش یافت و این موضوع پای قاچاق را به بازار موبایل ایران باز کرد؛ بعد از آن مسئولان و دستاندرکاران هرچه تلاش کردند نتوانستند از ورود کالای قاچاق به بازار کشور جلوگیری کنند. حالا پس از حدود ۱۰ سال از ورود کالای قاچاق به بازار موبایل، مسئولان ذیربط اجرای آن را از سر گرفتهاند و پس از امروز و فردا کردن و مسئولیت را به عهدهی سازمان دیگر سپردن، بالاخره میگویند طرح به مرحله اجرایی رسیده است. بنابه گفته معاون بخش فناوری اطلاعات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، طرح رجیستری گوشیهای موبایل حالا در مرحله مانیتورینگ است و تا چند روز آینده به فاز دیگری میرسد.
اما همهی این صحبتها تئوری است و از اجرای طرح روی کاغذ و حرف و حدیثها دربارهی چگونگی اجرا و پیشبینی مدیران و مسئولان در سازمانهای مختلف تا وضعیت حال بازار، کاملا متفاوت است. بر این اساس سری به بازار زدیم تا ببینیم در یکی دو روز پس از اجرایی شدن طرح مذکور وضعیت بزرگترین مرکز خرید موبایل تهران چگونه است.
بازاری پر از هیاهو که حتی در کسادترین روزهایش باز هم رفتوآمد جریان داشت و مردم حتی برای جویا شدن قیمت داخل مغازهها سرک میکشیدند، حالا خلوتتر از همیشه شده است.
حتی ویترین پرزرقوبرق فروشگاهها که چشم هر بینندهای را به دنبال خود میکشید، تقریبا تنک شده و از تعداد گوشیها کاسته شده است. با هر فروشندهای که صحبت میکنیم از کسادی و نبود جنس در بازار مینالد.
افزایش قیمت گوشی
فعالان بازار میگویند از سه هفتهی پیش که زمزمههایی درباره اجرای طرح رجیستری و رجیستر نشدن گوشی قاچاق در بازار شنیده میشد، فروشندگان جنس جدید وارد نکردهاند. بر این اساس رفتهرفته موجودی بازار رو به کاهش گذاشت و این روزها به دلیل نبود جنس در بازار قیمت گوشی به شدت بالا رفته است و برخی از گوشیها کمیاب شدهاند؛ بهطوری که اگر گوشی مورد نظر یافت شود با قیمت بسیار بالایی به فروش میرسد.
در این میان گوشیهای آیفون بهشدت با افزایش قیمت روبهرو شدهاند و حتی در برخی موارد این افزایش قیمت به ۵۰۰ هزار تومان هم میرسد.
این در حالی است که مقامات مسئول وعده داده بودند که قیمت گوشی با افزایش همراه نخواهد بود؛ اما این افزایش قیمت تقریبا شامل حال همهی گوشیها شده است.
کلاهبرداری به بهانهی رجیستری
از دیگر تبعاتی که اجرای رجیستری در پی داشته؛ کلاهبرداریهایی است که در بازار برای رجیستری گوشی صورت میگیرد. در این بین برخی از سودجویان بازار، اقدام به دریافت هزینهای بابت رجیستر گوشیهایی میکنند که کاربران تازه قصد خرید آن را دارند و به آنها گفته میشود درصورتی که هزینه مذکور را نپردازند، گوشیها آنها قاچاق شناخته میشود و از کار میافتد.
البته مبلغ دریافتی از سوی فروشندگان بستگی به میزان سادگی خریدار دارد و این مبلغ از ۲۰ هزار تومان شروع میشود و گاهی تا ۱۰۰ هزار تومان هم میرسد. البته مقصر این موضوع را نمیتوان فقط فروشندگان بازار دانست، بلکه خریداران بیشتر در این زمینه مقصر هستند؛ چرا که اطلاعرسانیهای مختلفی چه در شبکههای اجتماعی و چه رسانهها شده است تا خریداران گول نخورند.
البته نظارت نداشتن دستگاههای اجرایی را نیز نمیتوان در این آشفتگی بازار بیتأثیر دانست؛ درحالیکه این روزها برای جلوگیری از هرج و مرج، لازم است نیروهای نظارتی در بازار حاضر شوند تا از هر گونه کلاهبرداری و افزایش قیمت جلوگیری کنند، برخی مسئولان توصیه میکنند که در صورت درخواست مبلغ اضافه از سوی فروشنده، خریدار فروشگاه مورد نظر را ترک کند.
با همه این تفاسیر الان اوضاع بازار خوب نیست؛ این در حالی است که هنوز طرح به شکل کامل اجرایی نشده و فعلا فقط در فاز مانیتورینگ است، اگر قیمتها به همین شکل افزایش یابد و جنس همچنان در بازار کم باشد، مشخص نیست چه اتفاقی خواهد افتاد. حالا باید منتظر بمانیم و ببینیم طرح رجیستری در فاز بعدی به چه شکلی اجرایی خواهد شد.
بر این اساس توصیه مسئولان ذیربط به مردم، خرید از فروشگاههای معتبر و نمایندگیهای و فروشگاههای اینترنتی مجاز است تا متضرر نشوند.