لبه تکنولوژی

January 18, 2018
16:38 پنجشنبه، 28ام دیماه 1396
کد خبر: 87355

ارتباطات و فناوری اطلاعات در هفته‌ای که گذشت/ از رفع فیلتر تلگرام تا تغییر و تحولات در حوزه مخابرات


مهم‌ترین خبر حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات برای مخاطبان در هفته‌ای که گذشت، رفع فیلتر تلگرام بود که پس از کش‌وقوس‌های فراوان انجام شد. همچنین وزیر ارتباطات اعلام کرد ضرر کسب‌وکارها از فیلترینگ بررسی می‌شود.

در حالی که در روزهای اخیر فیلتر پیام‌رسان تلگرام به یکی از دغدغه‌های مردم در حوزه ارتباطات تبدیل شده بود، در نهایت در اولین روز هفته با نظر رئیس‌جمهور رفع فیلتر شد. حوالی ساعت ۲۱:۳۰ شنبه شب (۲۳ دی) برخی کاربران اعلام کرده‌اند که دسترسی آن‌ها به «پیام‌رسان تلگرام» از طریق اینترنت خانگی و بدون استفاده از فیلترشکن، ممکن شده است. برخی کاربران نیز خبر دادند که دسترسی آن‌ها به «تلگرام» از طریق اینترنت سیمکارت نیز بدون استفاده از فیلترشکن امکان‌پذیر شده و دقایقی بعد از اعلام اولیه نیز مشترکان سیمکارت‌های مختلف نیز از برقراری این دسترسی خبر دادند.

در نهایت مدیر روابط عمومی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در پاسخ به پیگیری‌ها، از طریق تلگرام به خبرنگاران اعلام کرد: خبر رفع فیلتر تلگرام صحیح است.

تودیع و معارفه هیات مدیره مخابرات

همچنین مراسم تودیع و معارفه هیات مدیره شرکت مخابرات ایران و ارتباطات سیار، سه‌شنبه ۲۶ دی ماه برگزار شد و مجید صدری -مدیر عامل جدید شرکت مخابرات ایران- با بیان اولویت‌های این شرکت اظهار کرد: اولویت ما بعد از توسعه و تقویت منابع انسانی مخابرات به عنوان بزرگترین ثروت این شرکت، مساله توسعه مبتنی بر کیفیت شرکت مخابرات است.

وی با بیان اینکه خانواده مخابرات ایران از قدیمی‌ترین مجموعه‌های اقتصادی کشور است که فرهنگ سازمانی و نیروی انسانی متخصص آن همواره زبانزد تمام سازمان‌هاست، افزود: توسعه کمی و کیفی و مشتری‌مداری از دیگر اولویت‌های مدیریت جدید شرکت است، به نحوی که با ادامه مسیر توسعه، ضمن حفظ سهم بازار کنونی به دنبال افزایش آن در بازار متکثر ICT کشور هستیم.

رسول سراییان -رئیس سازمان فناوری اطلاعات- نیز اظهار کرد: در حوزه تلفن همراه که همیشه سودآوری صعودی داشته است، روند خوبی داشته‌ایم اما در حوزه تلفن‌های ثابت مشکلاتی در حوزه سودآوری وجود دارد که بعضی از موارد آن خارج از حوزه مدیریتی بوده، اما خوشبختانه از سال ۱۳۹۵ این مسیر به سیر طبیعی خود برگشته و در حال بهتر شدن است.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر احتمال ادغام همراه اول و شرکت مخابرات نیز بیان کرد: بهتر است از منظر تکنولوژیک و منافع بازار به این مساله نگاه کنیم؛ امروز همه اپراتورها به این سمت حرکت می‌کنند که تمام خدمات مورد نیاز مشتریان را در قالب یک بسته به مشتریانشان ارائه کنند. این بسته شامل یک بسته ارتباطات ثابت و اینترنت و در کنار آن ارتباطات موبایلی است.

وحید صدوقی – مدیرعامل سابق همراه اول – نیز به ارائه آمارهایی از عملکرد ۱۲ ساله خود در این مجموعه پرداخت و با بیان این‌ که در ۱۲۳۱ شهر کشور شبکه ۴G راه‌اندازی شده است، گفت: طی چهار سال گذشته چیزی حدود ۲۰ هزار سایت راه‌اندازی شد که تقریبا بسیاری از رکوردها را شکست. غیر از چین، همراه اول اولین اپراتور در زمینه راه‌اندازی سایت‌ها است.

وی با بیان این‌که میانگین عمر تجهیزات شبکه همراه اول دو تا سه سال است، گفت: در چهار سال گذشته حدود ۱۴۰۰ ترا در دیتا رشد داشته‌ایم که از این نظر در کشور مقام اول را داریم و علی‌رغم رشد ۱۰۰۰ برابری ترا، درآمد ما ۲۰ برابر شده است.

صدوقی با بیان این‌که در این چند سال درآمد ما هر سال در حوزه دیتاها دو برابر شده است، اظهار کرد: امسال نیز احتمالا ۳۶۰۰ میلیارد تومان درآمد در بخش دیتا خواهیم داشت. در حال حاضر همچنین ۹۳.۵ میلیون سیم‌کارت همراه اول واگذار شده است، که از این تعداد ۵۰ میلیون سم کارت فعال است. این آمار در حالی است که در سال ۱۳۸۴ تنها ۸.۵ میلیون سیم‌کارت رجیستر شده بود.

همچنین حمید فرهنگ  -مدیرعامل جدید اپراتور اول-  با تاکید بر ضرورت حرکت از سمت خام‌فروشی دیتا به دیگر حوزه‌ها اظهار کرد: ۱۰ هزار میلیارد تومان در طی پنج سال گذشته در همراه اول سرمایه‌گذاری شده است که به نوعی منابع ملی به حساب می آید که صحیح نیست این منابع صرف ارائه و فروش خام دیتا شود. استفاده از ظرفیت دیگر بخش‌های خصوصی همچون "ام وی ان او"ها باید در کنار برند همراه اول انجام شود.

فرهنگ با بیان اینکه برنامه‌های همراه اول در حوزه‌های مختلف مانند اینترنت اشیاء ادامه پیدا خواهد کرد اضافه کرد: این روند موفق ادامه پیدا نخواهد کرد، مگر با همدلی و تعامل با وزارت ارتباطات چراکه مصرف دیتا رشد کرده است و ما نمی‌توانیم صرفا برروی صوت حساب کنیم. ضمن اینکه در حوزه دیتا هم نمی‌خواهیم که فروشنده دیتای خام باشیم.

بررسی ضرر کسب‌وکارها از فیلترینگ

محمدجواد آذری جهرمی -وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- به اهمیت موضوع تامین مالی کسب‌وکارهای کوچک هم اشاره کرد و گفت: در مدل جدید تامین مالی کسب و کارهای نوپا، تامین مالی جمعی در بورس صورت می‌گیرد. بنا بر این طرح، افراد می‌توانند ایده‌های خود را در بورس عرضه کرده و منابع مالی پروژه را از طریق پول‌های خرد که عموما ۱۰ تا ۵۰ میلیون تومان است تامین کنند و البته در آینده هم افزایش سرمایه صورت می‌گیرد.

وزیر ارتباطات همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر ضرر کسب‌وکارها از فیلترینگ گفت: ضرر کسب‌وکارها را از فیلترینگ بررسی می‌کنیم، اغتشاشات در همه کشورها ممکن است برخی مشکلات را ایجاد کند و حتی کسب و کارهای واقعی را هم تحت‌الشعاع قرار دهد که بر این اساس اغتشاشات اخیر در ایران نیز باعث شد قیمت ارز و سکه بالا رود و بر روند طبیعی کسب‌وکارها اثر بگذارد. البته بازارها به رفتار دراز مدت ما نگاه خواهند کرد.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا شروطی که برای رفع فیلتر تلگرام مطرح شده بود، به نتیجه رسید که این پیام‌رسان رفع فیلتر شد، گفت: به زودی در این زمینه گزارشی را به مردم ارائه می‌دهیم.

آمار گوشی‌های رسمی پس از رجیستری

آذری جهرمی درباره طرح رجیستری تلفن همراه هم گفت: ۶۰ درصد گوشی‌های آیفون اکنون از مجاری رسمی وارد کشور می‌شوند و این آمار قابل قبولی است، در حالی که در گذشته تنها ۵ درصد این گوشی‌ها به صورت رسمی وارد می‌شد. بخشی از گوشی‌های تلفن همراه به صورت مسافری وارد کشور می‌شوند، اما اکنون با اجرای طرح رجیستری ۵ هزار گوشی تلفن همراه غیرفعال شده است که البته همه آن‌ها متأثر از اجرای طرح رجیستری نیستند و ممکن است همراه مسافر وارد کشور شده و همراه او نیز خارج شود.

آذری جهرمی درباره گرانی هفته‌های اخیر گوشی تلفن همراه از رایزنی با وزارت صنعت، معدن و تجارت برای ساماندهی بازار خبر داد و گفت: ما بر روی این مسئله حساس هستیم و بر این اساس با این وزارت‌خانه هم مذاکراتی می‌کنیم البته افزایش نرخ ارز تأثیر بسزایی در گرانی گوشی‌ها داشته ضمن اینکه حذف ارز مبادله ای نیز بازار را متأثر کرده است. محدودیت تعداد واردکنندگان گوشی تلفن همراه از دیگر دلایل افزایش قیمت است. البته ممکن است کانال واردات محدود باشد و تصدی‌گری در این رابطه مشاهده شود که البته رقابت کافی را از بین می‌برد و وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز در این رابطه در حال تدوین دستورالعملی است که تعداد وارد کنندگان متنوع شوند و این در مراحل آخر کار است.

تضمینی برای فعالیت کسب‌وکارهای نوپا

وزیر ارتباطات همچنین اظهار کرد: در دولت این تصمیم گرفته شد که شکایت بدنه دولت از کسب‌وکارهای نوپا قبل از مطرح شدن در مراجع قضایی، در کمیته‌ای به مسوولیت معاونت حقوقی ریاست جمهوری و عضویت نمایندگان وزارت ارتباطات، وزارت کار و معاونت علمی ریاست جمهوری بررسی شود و سپس به دستور قضایی ارجاع شود. این تصمیم می‌تواند تضمینی برای فعالیت کسب‌وکارهای نوپا باشد.

وی خاطرنشان کرد: با موافقت رییس‌جمهور بنا شد ۵۰۰ میلیارد تومان در دو سال پیش‌رو، برای توسعه خدمات کسب و کارهای نوپا که در زمینه شبکه ملی اطلاعات فعالیت می‌کنند، در نظر گرفته شده است که این منابع می‌تواند مستقیم به این بنگاه‌ها داده شود یا به صندوق سرمایه‌گذاری‌های خطرپذیر تزریق شود. در سه هفته آینده وزارت ارتباطات با مرکز ملی فضای مجازی در این زمینه به جمع‌بندی نهایی می‌رسد.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.