امنیت

فناوری اطلاعات

April 30, 2018
17:07 دوشنبه، 10ام اردیبهشتماه 1397
کد خبر: 90211

۱۴۲۷ میلیارد ریال کلاهبرداری سایبری در یک سال

رییس پلیس فتای ناجا گفت: در سال گذشته، ۲۹۶ حمله جدی به سامانه ها و زیرساخت های حیاتی و حساس کشور داشته ایم که ۵۰ درصد آنها از سمت آمریکا و چین بوده است.
کمال هادیان فر رییس پلیس فتای ناجا در یک نشست خبری به میزان جرایم سایبری پرداخت و گفت: از سال 1390 تاکنون میزان جرایم 900 درصد افزایش یافته است؛ یعنی به ازای هر 1400 نفر یک فقره جرم به وقوع پیوسته است. 
وی درباره کسب و کار های اینترنتی گفت:  51 هزار نفر متقاضی دریافت فروشگاه های اینترنتی و نماد اعتماد هستند که از این تعداد 31 هزار نفر موفق به دریافت نماد شدند. 
هادیانفر گفت: مردم باید از فروشگاه هایی که دارای نماد اعتماد هستند خریداری کنند، چرا که مالک فروشگاه برای پلیس و اصناف مشخص است و با اعتماد کامل می توان از آنها خرید کرد؛ چرا که اگر مشکلی رخ دهد می توان آن را رصد و پیگیری کرد. 
وی درباره به حملات سایبری نیز گفت: در روز بیش از 6 تا 7 میلیون حمله سایبری در کشور رخ می دهد که درصد زیادی از آن رفع می شود و تاثیری روی سامانه ها و زیرساخت ها و کاربران ندارد. 
وی با اعلام این مطلب که در سال گذشته، 7 هزار و 525 حمله به زیرساخت ها شناسایی شده، اعلام کرد: 296 حمله به صورت جدی به سامانه ها و زیرساخت های حیاتی و حساس وجود داشته که 50 درصد آن از سمت آمریکا و چین، 30 درصد از طرف کشورهای اروپایی همچون هلند و آلمان و مابقی از طرف کشورهای آسیایی بوده است. 
رییس پلیس فتا، هدف این حملات را بانک ها و موسسات پولی و اعتباری، زیرساخت های مخابراتی، زیرساخت های توزیع انرژی برق و گاز، صنابع و بخش فراورده های نفتی و وزارتخانه ها و سازمان ها عنوان کرد و گفت: این حملات، سازمان یافته است و اساسا دنبال اختلال در نظام پولی و مالی و توزیع و پخش و اختلال در زیرساخت هاست. 
وی درخصوص حملات سایبری به بانک ها گفت: از میان 32 بانک 11 بانک بیشترین حمله را به خود اختصاص داده اند که مشخصه این بانک ها این بوده که بیشترین مشتری و چرخش مالی را داشته اند. 
 
 کشف 86 درصد کل پرونده های سایبری
رییس پلیس فتا گفت: در طول 6 سال 120 هزار فقره پرونده تشکیل شده که بیش از 86 درصد پرونده ها کشف و بیش از 70 هزار مجرم سایبری دستگیر شدند که 70 درصد آن آقا و 23 درصد خانم بودند که تحویل مراجع قضایی شدند.
وی گفت: در سال 96 بیش از 39 هزار فقره جرم سایبری در 108 کد و کلاسه پلیسی ثبت شده که بیش از 32 هزار فقره پرونده آن کشف شده است؛ یعنی به طور متوسط 84 درصد پرونده ها کشف شده است.
هادیان فر به رشد نزدیک به 10 برابری جرایم پرداخت و گفت: این بر نگرانی ما می افزاید چرا که هر چه جلوتر می رویم پیچیدگی جرایم بیشتر می شود؛ بیش از 63 مدل پول مجازی در جهان است؛ انواع فیلترشکن ها، ابزارهای پنهان کننده هویت که همه اینها باعث شده که شرایط پیچیده تر شود و میزان قربانیان در حال افزایش باشد.
رییس پلیس فتا ناجا ارزش ریالی پرونده های متشکل در سال 96 پرداخت و گفت: ارزش ریالی پرونده ها ۱۴۲۷ میلیارد ریال براساس رقمی که شکات ادعا کرده و گردش مالی نشان داده بوده است. در پرونده های کشف شده، پولی که از متهمین گرفته شده بالغ بر 931 میلیارد ریال است.
رییس پلیس فتا گفت: ارزش ریالی پرونده ها در سال 96 در مقایسه با 95 افزایش 75 درصدی داشته است که 20 درصد هم پرونده های مکشوفه بوده است.
 
 جرایم اصلی فضای مجازی
وی درباره 5 جرم اصلی در فضای مجازی در سال 96 گفت: برداشت های غیرمجاز از حساب های بانکی با افزایش 61.5 درصدی در مقایسه با سال گذشته، مزاحمت های اینترنتی با 60 درصد افزایش، کلاهبرداری های یارانه ای با 55 درصد افزایش، هتک حیثیت و نشر اکاذیب با 31 درصد افزایش و همچنین انتشار فیلم های خصوصی و خانوادگی با 22 درصد از جمله موارد جرم مطرح در سال 96 است.
 
  فیشینگ در دکان های کنار جاده
وی گفت: افراد باید به این دقت کنند اگر در کنار جاده یک دکه ای ایجاد شده یا فردی از سوی وانت بار اجناسی را با قیمت نازل می فروشد هدف فروشنده فروش نیست و می تواند دسترسی به اطلاعات کارت بانکی کاربر از سوی دستگاه پوزی که در اختیار دارد.
هادیان فر ادامه داد: مواردی داشته ایم که افراد با خرید از این دکه های اجاره ای و وانت بارها حساب بانکی شان خالی شده چرا که مجرمان این فضا با ضبط اطلاعات 16 رقمی کارت و پسوردی که خریداران به راحتی در اختیار فروشنده قرار می دهند می توانند به کلاهبرداری اقدام کرده و با موجودی حسابشان خرید گسترده اینترنتی انجام دهند؛ افرادی بوده اند که 200 میلیون تومان از حسابشان به این روش برداشت شده است.
 دسترسی ویژه برای پلیس فتا
رییس پلیس فتا با تشکر از وزیر ارتباطات اعلام کرد: با هماهنگی و دسترسی که به پلیس فتا داده شده ما می توانیم 80 درصد از فیشینگ ها را قبل از آسیب رساندن به مردم حذف کنیم.
 
 نیمی از جرایم بر بستر تلگرام رخ می دهد
هادیان فر اعلام کرد: بیشتر جرایم فضای مجازی در تهران بزرگ، خراسان رضوی، فارس، اصفهان و آذربایجان شرقی به وقوع می پیوندد و کمترین جرایم در یزد، لرستان، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، جزیره کیش.
وی گفت: بیش از 49.5 درصد از جرایمی که در فضای مجازی رخ می دهد در بستر تلگرام است.
وی درخصوص فعالیت گروه های تروریستی داعش و القاعده اعلام کرد: اوایل سال 96 گزارش جامعی را در این خصوص به پلیس اینرپل اعلام کردیم. امروز بیش از 300 کانال مربوط به افکار تکفیری و داعشی با یازده زبان منجمله زبان فارسی فعالیت دارند. در حالی که مدیر تلگرام اعتقادی به حذف آنها ندارد و می گوید خشونت را ترویج نمی کند.
رییس پلیس فتا گفت: 30 هزار و 186 کانال و گروه مجرمانه در تلگرام شناسایی شدند که از آن جمله 23 هزار کانال فعالیت ضداخلاقی، 4753 کانال فعالیت تروریستی و داعشی و 650 کانال نیز فعالیت ضددین، اسلام و قرآن 
دارند.
وی اعلام کرد: 23 هزار و 184 کانال و گروه مجرمانه از سوی پلیس فتا شناسایی شده و قالب آنها مسدود شده اند، اما متاسفانه در کمتر از 10 دقیقه با تغییرات جزیی دوباره به تلگرام برمی گردند. 
وی گفت: 51 هزار پیج اینستاگرامی نیز تحت شناسایی داریم؛ موارد ابتذال و فیلم های مستهجن نیز تحت بررسی است. 
هادیانفر گفت: نیمی از جرایم در فضای مجازی مرتبط با تلگرام است که 40 درصد آنها در حوزه هتک حیثیت و انتشار تصاویر، 20 درصد مزاحمت اینترنتی، 15 درصد حوزه عفت و اخلاق و مابقی نشر اکاذیب و غیره است.
رییس پلیس فتا گفت: همچنین سال گذشته با بیش از 668 سایت و کانال در حوزه قمار برخورد شد؛ همچنین 3395 سایت و کانال شناسایی شدند که بیش از 200 میلیارد تومان چرخش مالی داشتند. 
وی به هماهنگی با بانک مرکزی و قوه قضاییه در روزهای پایانی سال 96 پرداخت و گفت: بیش از 141 درگاه بانکی مسدود شدند. 
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.