لبه تکنولوژی

May 6, 2018
20:21 یکشنبه، 16ام اردیبهشتماه 1397
کد خبر: 90390

ساخت ربات بدون سنسور با قابلیت جراحی از راه دور

نوشت: گروهی از محققان موسسه آموزش عالی زند شیراز بدون استفاده از سنسور، رباتی برای جراحی از دور طراحی کردند.
 
دکتر ایمان جم‌نژاد، عضو هیات علمی موسسه آموزش عالی زند شیراز و از محققان این طرح با اشاره به طراحی و ساخت ربات "شبیه‌ساز دست انسان"،‌ گفت: اساس طراحی این ربات پردازش تصویر حرکات دست انسان است؛ از این رو بدون دارا بودن سنسورهای حرکتی بر روی بازو، قادر به تشخیص حرکات دست انسان است.
 
وی ادامه داد: این ربات می‌تواند از طریق پردازش‌هایی که انجام می‌دهد، اطلاعات مربوط به حرکات دست انسان را به کنترلری که وظیفه تغییر زاویه بازو را بر عهده دارد، ارسال کند.
 
جم‌نژاد با تاکید بر اینکه بازوی این ربات در محورهای X، Y و Z قابلیت تغییر جهت دارد، اظهار کرد: این قابلیت موجب شده است که این ربات هر درجه‌ای را به بازوها بدهد و بازو را به آن نقطه مورد نظر حر کت دهد.
 
این محقق هدف اصلی از طراحی و ساخت این ربات را ساخت بازویی دانست که بتواند از راه دور عملیات جراحی را انجام دهد و یادآور شد: این امر موجب می‌شود متخصصان جراح بتوانند بدون حضور در اتاق‌های عمل، جراحی‌های مورد نیاز را اجرایی کنند، ضمن آنکه دانش‌آموختگان این حوزه نیز از تخصص آنها بهره ببرند.
 
وی در خصوص عملکرد این ربات توضیح داد: این ربات از طریق پردازش تصویری که توسط دوربین‌های نصب شده در آن صورت می‌گیرد و همچنین سنسور IR (مادون قرمز)، حرکت 3 نقطه اصلی دست یک شخص که شامل "شانه"، "آرنج" و "مچ دست" می‌شود را تشخیص می‌دهد و با پردازش تصویری که انجام خواهد داد، زاویه‌هایی را که دست نسبت به بدن و موقعیت قبلی دارد، محاسبه و منتقل می‌کند.
 
عضو هیات علمی موسسه آموزش عالی زند شیراز ادامه داد: پزشک با ایستادن در برابر دوربین‌های این ربات حرکات را انجام می‌دهد و این حرکات از طریق بستر اینترنت به بازوی موجود در اتاق عمل ارسال می‌شود و از این طریق عمل جراحی انجام خواهد شد.
 
این محقق در خصوص کاربردهای این ربات یادآور شد: این ربات علاوه بر کاربرد در اتاق‌های جراحی، در اکثر صنایعی که خطراتی برای انسان به همراه دارد و تاثیرات منفی برای سلامت آنها دارد، قابل بهره‌برداری است.
 
وی عدم استفاده از سنسور ثابت را از جمله مزایای این ربات دانست و گفت‌: این ویژگی موجب شد هر شخصی می‌تواند در هر شرایطی از این بازو استفاده کند.
 
ایده اصلی طراحی این ربات از سوی داود جوکار بوده و همکاران این طرح نیز سمانه شاکری، علیرضا شاکری و دکتر ایمان جم‌نژاد بوده‌اند.
 
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.