با مهلت یک هفتهای سازمان حمایت برای خوداظهاری قیمت کالای وارداتی با ارز دولتی، عمدهفروشان و واردکنندگان موبایل نمایش دروغ فروش گوشی با دلار 4200 تومانی را برای سندسازی به راه انداختهاند.
پس از ضربالاجل یک هفتهای سازمان حمایت تولیدکنندگان و مصرفکنندگان به دریافتکنندگان ارز دولتی برای خوداظهاری قیمت واقعی کالاها، اتفاقات عجیبی در بازار موبایل در حال وقوع است.
اخیرا برخی فعالان بازار موبایل از کاهش قیمت گوشی توسط برخی عمدهفروشها خبر دادهاند، آنها اعلام میکردند ترس جریمه دو تا پنج برابری علاوه بر پرداخت مابه التفاوت گرانفروشی، عمدهفروشان را به فکر سندسازی برای تظاهر به ادامه روند عادی فروش با قیمت ارز دولتی کرده است. فارس دیروز در خبری با عنوان «شگرد جدید گرانفروشان و محتکران موبایل برای دستبه سرکردن تعزیرات» به این موضوع پرداخته است.
در تازه ترین خبرها از بازار، شنیده شده برخی متخلفان در ادامه سندسازی برای ارائه به سازمان حمایت در نمایشی دروغ تظاهر میکنند در حال فروش موبایل با دلار ۴۲۰۰ تومان به مردم هستند.
در بازارهای موبایل پشت ویترین برخی مغازهها که مدعی فروش موبایل 4200 تومانی هستند جداولی از قیمت های آیفونها با دلار دولتی اعلام شده است.
گوشی آیفون |
قیمت براساس دلار دولتی(میلیون تومان) |
X/ 64GB |
6150t
|
X /256GB |
7080t
|
64GB /8 |
4330t |
8/ 5030t
|
256GB |
چند روزی است در بازار موبایل علاءالدین چند شرکت عمدهفروش آیفون به مردم اعلام می کنند که آیفون را با دلار ۴ هزار و ۲۰۰ تومان و به مصرفکننده فقط یک عدد با ارائه کارت ملی میفروشند، این شرکتها از صبح مردم را مقابل مغازه جمع کردند و با وعده مکرر شروع فروش از یک ساعت دیگر، تا بعدازظهر این نمایش را ادامه دادند. نتیجه این نمایش خندهدار و زشت، صف فشرده و طویلی از افراد منتظر برای خرید آیفون 7 میلیون تومانی است.
یکی از افراد در صف که دو روز برای خرید آیفون به علاء الدین آمده در این باره میگوید: «روز اول که ظهر آمدم گفتند گوشیها تمام شده است و فردا بیاید؛ دیروز از صبح رفتم و نفر ششم صف بودم، میگفتند گوشی ۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان را ۶ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان با ۲ میلیون تومان زیرقیمت بازار میفروشند که تقریباً معادل دلار ۵ هزار و ۱۰۰ میشد.
به افرادی که در صف بودند تاکید شد که فقط یک گوشی روی هر کارت ملی فروخته می شود و اگر کسی کپی کارت ملی را ندارد، برود کپی بگیرد و گفتند به همکار فروخته نمیشود و مخصوص مصرف کننده است و باید هر کس گوشی خرید همانجا باز و اکتیو کند؛ از صبح که صف تشکیل شد ابتدا اعلام کردند که ساعت ۱۱ فروش شروع میشود، سپس گفتند یک ساعت دیرتر فروش انجام میشود، بعد گفتند ساعت ۱۲ میفروشند و همان طور که در صف بودیم دو خانم از راه رسیدند و فروشنده اعلام کرد که خانمها درست نیست در صف بایستند و خارج از صف آنها را به داخل مغازه بردند.
خرید آن 2 خانوم 1 ساعت طول کشید و سپس با آیفون X بیرون آمدند، فروشنده اعلام کرد که آیفون X نداریم و فقط هر کس آیفون ۸ و ۸ پلاس میخواهد بایستد؛ دیگر ساعت 1 و نیم شده بود و هنوز فقط 2 عدد آیفون به مردم فروخته شده بود اما مردم همچنان تا ساعت ۴ در صف بودند و هیچ گوشی دیگری فروخته نشد، درنهایت نیز فروشنده به مردم در صف اعتراض کرد که چون شلوغ کردهاند و صف را رعایت نمیکنند اصلا دیگر نمیفروشد و از فردا صبح دوباره میفروشد. سپس همسایههای این مغازه با این بهانه که طبقه شلوغ شده مردم را متفرق کردند و کمک کردند که فروشنده کرکره مغازه را پایین بکشد. علیرغم اینکه صفی دیگر وجود نداشت کمی آنجا ماندم و دیدم پس از آن هر کس که جدید میآمد و سراغ آیفون دلار ۴ هزار و ۲۰۰ را میگرفت به او میگفتند دیر آمدهای و تمام شده است. »
در شخص دیگری که به برای خرید آیفون به بازار موبایل مراجعه کرده بود، مشابه این اتفاق را تجربه کرده بود. این جوان گفت: چند فروشنده در بازار موبایل ایران اعلام کردند که آیفون را با دلار 4200 می فروشند؛ ابتدا قرار بود ساعت ۱۲ فروش را شروع کنند، سپس گفتند ساعت ۱ میفروشند، سپس وعده ساعت ۲ را دادند و درنهایت هم گفتند فردا فروخته میشود.
مشابه این اتفاق در پاساژ موبایل چارسو نیز رخ داده است.
وقتی سازمان حمایت پس از شناسایی شرکت مشکوک و متهم به تخلف به جای برخورد سریع و موثر به شرکت 48 ساعت مهلت میدهد اسناد بیاورد یا به دیگران یک هفته برای ارایه خوداظهاری قیمت مهلت میدهد، واضح و مشخص است یک شرکت با چند هزار میلیاردتومان سرمایه اگر سند موثقی داشته باشد نیاز به جستوجو و تهیه سند ندارد و اگر سندی ندارد حتی یک روز زمان برای سند سازی چند هزار میلیاردتومان پول برای کسانی که برای گرفتن و خرج دلار 4200 تومانی هزار راه بلندند به آسانی آب خوردن است.
همچنان که برای اولین شرکتی که بازرسی شد و 5 هزار گوشی در انبار داشت، جور کردن 5 هزار کارت ملی برای تظاهر به فروش گوشیها و پنهان کردن از بازرسان کاری نداشت؛ فقط کافی بود زمان داشته باشد.
شواهد حاکی از سندسازی گسترده گرانفروشان و محتکران در بازار گوشی است. همچنان که مردم عادی و خبرنگاران می توانند به مغازههای مدعی فروش گوشی با دلار 4200 تومانی مراجعه کنند امکان حضور برای بازرسان و گشت تعزیرات نیز فراهم است؛ اما قطعا این شیوه فریب تنها یکی از شگردهای متعدد متخلفان است که تعزیرات میتواند با دقتنظر و جدیت در برخورد مانع از موفق شدن آنها شود.