«گِرگوری راکوزی» که اتومبیل ون خود را در یکی از خیابانهای مریلند پارک و در آن استراحت میکرد ناگهان متوجه شد شش افسر پلیس اطراف او را محاصره کردهاند. ماجرا از این قرار بود که یک مأمور پلیس نام وی را در گوگل جستوجو کرد و پس از مشاهده تصویر تمامرخ او، با خواندن توضیحات تکمیلی متوجه شد راکوزی بهعنوان یک جنایتکار معرفی شده است. ولی اصل ماجرا به این صورت بود که او هیچ تخلفی انجام نداده بود.
برای روشن شدن قضیه «راکوزی» توسط مأموران پلیس دستگیر و به مدت 20ساعت در زندان به سر برد. زمانی که آزاد شد در نخستین اقدام نام خود را در گوگل جستوجو کرد و دریافت به خاطر تخلفی که 15 سال پیش انجام داده و جزای آن را هم پرداخت کرده است، تصویر او هماکنون در سایت اینترنتی Mugshots.com بهعنوان یک تبهکار منتشر شده است. عبارت «ماگشات» در اصل به تصاویر تمامرخ افراد گفته میشود که معمولاً در ادارههای پلیس برای شناسایی مظنونین مورد استفاده قرار میگیرد و سایت اینترنتی که با همین نام راهاندازی شده است و از طریق گوگل منبع اطلاعاتی خود را تکمیل میکند، به سازمان پلیس فدرال امریکا (FBI) کمک میکند آسانتر متخلفان را دستگیر کند. ولی این طور که روزنامه گاردین در تازهترین گزارش خود نوشته است، پلیس امریکا به کمک ماگشات و اطلاعات گوگل گمراه شده و مشکلاتی را برای مردم به وجود آورده است.
چرا ماگشات؟
پانزده سال قبل «راکوزی» مدیریت یک شرکت را برعهده داشت که در آن تجهیزات صوتی-تصویری را در منازل نصب میکرد. پس از گذشت مدتی مشخص شد او نام یک برند خاص تلویزیون را برای مشتریان تبلیغ میکند و در نهایت یک برند دیگر را برای آنها نصب میکند. این مسأله یک پرونده قضایی برای او بهدنبال داشت و «راکوزی» در دادگاه اعلام کرد از این اتفاق بیخبر بوده و مشکل مذکور به خاطر اشتباه شرکت توزیعکننده تجهیزات الکترونیکی صورت گرفته است. با همه این توضیحات راکوزی متخلف شناخته شد و جریمه پرداخت کرد. در این پرونده قضایی 90 دستگاه تلویزیون با مارک اشتباه فروخته شده بود که راکوزی همه آنها را تعویض کرد و البته به مدت 5 سال از انجام فعالیت مشابه محروم شد. ولی همین پرونده قضایی باعث شد نام او بار دیگر بهعنوان متخلف و تبهکار معرفی شود.
او سپس از سایت Mugshots.com خواست عکسش را هرچه سریعتر حذف کند و سایت اینترنتی مربوطه برای انجام چنین کاری درخواست 400 دلار پول نقد کرد. او مجبور شد مبلغ مذکور را بپردازد و با وجود این چند روز پس از این اتفاق متوجه شد آنها هنوز ماگشات او را حذف نکردهاند و راکوزی مجبور شد دوباره با آنها تماس بگیرد.
راکوزی یکی از هزاران نفری محسوب میشود که این روزها با این مشکل مواجه شدهاند و بر این باورند که قانونگذاران و موتورهای جستوجوگر اینترنتی به جای آنکه به امنیت کمک کنند، مردم را دچار مشکل کردهاند و ماگشات هماکنون یک دردسر بزرگ برای تمام افرادی شده است که در گذشته تخلفی را انجام دادهاند.
به هرحال باید اعتراف کرد این یک مبحث پیچیده است که سؤالات فراوانی را در مورد ذخیره اطلاعات عمومی افراد در عصر دیجیتال مطرح میکند و در این میان پلتفرمهای بزرگی چون گوگل هم مسئولیت چنین اتفاقاتی را به عهده نمیگیرند.
ماه گذشته صاحبان سایت اینترنتی Mugshots.com بهعنوان یکی از دهها سایتی که تصاویر مردم را در خود ذخیره میکند و برای حذف کردن آنها پول دریافت میکند به اتهام اخاذی، پولشویی و سرقت هویت دستگیر شدند. با وجود این سایت مذکور همچنان فعال است و این تصاویر را در نتیجه جستوجوهای گوگل بهعنوان متخلفان سابقهدار منتشر میکند تا پلیس امریکا هم بر همین اساس افراد مذکور را ردیابی کند.
«پائولو چیریو» یکی از فعالان حقوق بشر که طی چند سال گذشته تلاش فراوانی برای حذف ماگشات مردم از روی اینترنت انجام داده است در این خصوص میگوید: این اتفاق بسیار خوبی است که دولت امریکا سرانجام علیه سایتهای اینترنتی که هویت شخصی مردم را بهصورت عمومی ذخیره میکنند اقدامهایی را انجام داده است و مدیران این سایت اینترنتی را دستگیر کرده است. ولی باید اعتراف کرد که این اقدام مانند یک قطره از دریا است و به نوعی باید گفت این سایتها بهصورت گسترده در حال گسترش و فعالیت هستند.
گفتنی است راکوزی که هماکنون به حرفه نویسندگی مشغول است پس از اتفاق مذکور تاکنون سه بار دیگر دستگیر شده است و هر بار یک مأمور پلیس پس از جستوجو در گوگل متوجه شده است که او یک فرد تبهکار است و اداره پلیس باید هرچه سریعتر او را دستگیر کند. راکوزی که به تازگی نوشتن نخستین رمان خود را به پایان رسانده است در مصاحبه اخیر خود گفت: من فردی هستم که با افراد زیادی سر و کار دارم و باید در نخستین برخورد نام خودم را معرفی کنم. ولی این روزها واهمه زیادی دارم که مبادا بهدنبال معرفی نامم باعث شوم که مجدداً پلیس من را دستگیر کند.
اثبات بیگناهی به اینترنت
ماگشاتها در سطح فعالیتهای دولت فدرال امریکا نوعی اطلاعات عمومی محسوب نمیشوند و از آنها بهعنوان یک حمله غیرقانونی به حریم شخصی مردم یاد میشود. با وجود این از اوایل دهه 2000 میلادی سازمانهای محلی مربوط به اجرای قوانین قضایی در هر ایالت تصاویر دیجیتالی موجود در پایگاه داده خود را با یکدیگر به اشتراک گذاشتند و آنها را بهعنوان یک اطلاعرسانی عمومی روی سایت اینترنتی خود منتشر کردند.
به گفته «ایومی لی» یکی از پروفسورهای دانشگاه کالیفرنیا، این تغییر رویه باعث شده است ماگشاتهای مربوط به مردم عادی در قالب اطلاعات عمومی در دسترس همگان قرار بگیرند و پروندههای قضایی بسته شده بار دیگر مطرح شوند تا مراکز مختلف برای سودجویی و درآمدزایی از این تصاویر استفاده کنند.
سایت اینترنتی مراکز قضایی بسیاری از ایالتهای امریکا به گونهای طراحی شده است که محتویات آنها در گوگل نمایش داده نمیشود و پس از بهروزرسانی هم موتورهای جستوجوگر نمیتوانند محتویات آن را شناسایی کنند. با وجود این سایتهایی مانند Mugshots.com، Arrests.org و حتی سایتهای دولتی مثل Florida.arrests.org اطلاعات و تصاویر خود را با قابلیت شناسایی در گوگل و دیگر موتورهای جستوجوگر منتشر کردهاند و همین مسأله تعداد زیادی از مردم را دچار مشکل کرده است. این سایتها، ماگشات مربوط به میلیونها امریکایی و غیرامریکایی را در اختیار دارند تا پلیس بتواند تکتک آنها را شناسایی و دستگیر کند.
این قبیل سایتها معمولاً از تکنیک بهینهسازی موتورهای جستوجو بهره میبرند تا محتویات آنها در پلتفرمی مثل گوگل براحتی شناسایی شود و از این طریق تعداد کلیکهای صورت گرفته روی سایت افزایش یابد. این مسأله باعث بروز اشتباهات فراوان شده است و پلیس فدرال امریکا این روزها بدرستی نمیداند چه اقدامی را باید انجام دهد.
آنگونه که روزنامه گاردین به نقل از منبع معتبر خود اعلام کرده است، سایت اینترنتی Mugshots.com دست کم اطلاعات 5 هزارو 703 امریکایی را منتشر کرده و تاکنون بیش از 2.4 میلیون دلار از آنها پول گرفته است. دولت فدرال امریکا هماکنون میکوشد با وضع قوانین جدید جلوی فعالیت سایتهای مشابه را بگیرد تا بر این اساس گزارشهای اطلاعاتی اشتباه به دست سازمان FBI نرسد.