در حالی که بسیاری از شکایات از طرف کاربران و مشترکان در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات به سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی (رگولاتوری) مربوط میشود، ایجاد پروژه ارزیابی میزان رضایتمندی مردم، ارزیابی و رتبهبندی ارائهدهندگان سرویسهای ارتباطی و فناوری اطلاعات و افزایش سرعت عمل سامانه پاسخگویی و رسیدگی به شکایات از جمله اقداماتی است که توسط این سازمان انجام شده است.
به گزارش ایسنا، پاسخگویی و سرعت عمل از جمله خواستهای عمومی است و یکی از سازمانهای متبوع وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات که در این زمینه نقش موثری دارد، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی است و بسیاری از شکایات از طرف کاربران و مشترکان هم به این سازمان ارجاع میشود.
اما یکی از اقدامات ویژه و راهبردی جهت تأمین حقوق مصرفکنندگان و مشترکین، تغییر مدل در تعرفهها بود. در مصوبه ۲۶۶ کمیسیون تنظیم مقررات، تغییر مدل از فروش حجمی اینترنت به روش مبتنی بر connection که در آن به جای مدل حجمی به مدل مبتنی بر سرعت دسترسی تضمین شده و به صورت غیرحجمی (Connection Based) تغییر پیدا کرد. این مدل و نیمبها بودن اینترنت داخلی و یک چهارم شدن تعرفه اینترنت پیامرسانهای داخلی بستر مورد نیاز برای توسعه کاربریهای با حجم بسیار بالا نظیر گیمینگ و ویدئو استریمینگ را فراهم آورده و بر این اساس و مدلهایی نظیر اسپانسر دیتا تولیدکنندگان محتوا میتوانند بدون نگرانی در مورد هزینه تمام شده کاربر نهایی به توسعه محتوا بپردازند.
البته همچنان ارزیابی عملکرد اپراتورها براساس نظر مردم و کیفیت و قیمت خدمات صورت میگیرد. ارتباط تنگاتنگ وزیر به عنوان بالاترین مقام مسئول در وزارت با مردم در شبکههای اجتماعی منجر به تشخیص سریعتر تخلفات و کلاهبرداریها شده، به طوری که در چندین مورد مبالغ اخذ شده غیرقانونی به مردم بازگردانده و با متخلفین مطابق قانون برخورد شده است.
در حوزه پیامکهای مزاحم، دستهبندی شکایات، احراز متخلفین، اطلاعرسانی درباره خطرات نصب اپلیکیشنهای مخرب و برخورد جدی با کلاهبرداری موجب شده است که ساماندهی در این حوزه تا حد بالایی رخ دهد. البته در این موضوع، تنها مقابله جدی کافی نیست و باید راههای پیشگیرانه و احراز جرائم نیز تهیه شود. به همین جهت، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در حال طی کردن مسیرهای قانونی به منظور تهیه بستر حقوقی مناسب پیگیری و جرمانگاری در حوزه تخلفات VAS، Bulk و… همچنین مقابله است. در مجموع با وجود موثر بودن اقدامات صورت گرفته اما هنوز نیاز به اقدام بیشتری است.
بررسی و پیگیریهای انجام شده نشان میدهد یکی از اقدامات صورتگرفته توسط این سازمان، راهاندازی سامانه اندازهگیری و نمایش برخط سطح تجمعی تشعشعات الکترومغناطیسی در ۷۰ نقطه شهر تهران و ۱۸ نقطه شهر شیراز براساس استاندارد کمیسیون بینالمللی حفاظت در برابر پرتوهای غیریونساز ((ICNIRP) و استاندارد ملی ایران (کد ۸۵۶۷۵) است تا نظارت دقیقی بر رعایت استانداردها صورت بگیرد. طبق وعدهی دادهشده، سایر شهرهای کشور نیز به مرور تحت پوشش این سامانه قرار خواهند گرفت.
ایجاد پروژه ارزیابی میزان رضایتمندی ذینفعان مشتمل بر مردم، دارندگان پروانه و واردکنندگان تجهیزات و احصاء پروژههای بهبود، توسعه ابزارهای نظارتی جهت حمایت از حقوق مصرفکننده و کنترل کیفیت خدمات با بهرهبرداری آزمایشی از سامانه پایش شبکههای تلفن همراه مبنی بر مکاننمای جغرافیایی و سامانههای اندازهگیری کیفیت خدمت (QOS) و کیفیت تجربه (QOE) اینترنت کشور و سامانه پایش خدمات (SL) و ارزیابی و رتبهبندی ارائهدهندگان سرویسهای ارتباطی و فناوری اطلاعات از جمله اقدامات انجامشده توسط این سازمان است.
از طرفی در حالی که در گذشته، تنها یک عضو از نظام صنفی رایانهای در کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات حضور داشته، اعلام شده که در جهت حرکت به سوی حکمرانی خوب، با استفاده از ظرفیتهای قانونی این تعداد به سه نفر ارتقاء خواهد یافت که این موضوع موجب میشود روند پیشگرفته شده در حوزههای آزادسازی، رفع انحصار و حذف مقررات زائد شتاب بیشتری پیدا کند.
از سوی دیگر سامانه پاسخگویی و رسیدگی به شکایات مبتنی بر مکاننمای جغرافیایی (۱۹۵) نیز در راستای پاسخگویی، سرعت عمل خود را نیز افزایش داده است. در پنج ماه ابتدایی سال ۱۳۹۷، ۳۴ هزار و ۴۰۰ مورد درخواست توسط مشترکین حوزه ICT مشتمل بر ۲۸ هزار و ۳۷۱ تماس مستقیم و ۶۰۲۹ صندوق صوتی دریافت شده است که در راستای مطالبه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در بازه زمانی یک ساله دولت دوازدهم میانگین زمان پاسخگویی به استثناء شکایات آنتندهی از ۸ و ۹ روز به سه روز کاهش یافته است که طبق وعدههای دادهشده، با برنامهریزیهای صورت گرفته، این میانگین زمان تا پایان سال ۹۸ به دو روز خواهد رسید.