جلسه ماهانه کمیسیون ICT اتاق بازرگانی با بررسی تاثیر افزایش نرخ ارز بر صنعت فاوا با حضور نمایندگان سازمان توسعه تجارت، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، وزارت فرهنگ و تشکلهای بخش خصوصی حوزه فاوا برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی فدراسیون ICT اتاق بازرگانی در این جلسه، محمد رضا طلایی رییس کمیسیون فاوا اتاق بازرگانی ایران در خصوص مشکل نبود ارز برای فعالان حوزه فاوا ابراز داشت: بانک مرکزی اعلام کرده که در کار سامانه نیما دخالت نمیکند و از محل فروش نفت ارزی را اختصاص نمیدهد و دلیل مشکلات ارزی و نبود ارز نیز به همین مساله برمیگردد. به همین منظور قصد داریم جلسهای را با حضور نمایندگان بانک مرکزی برگزار کنیم تا دغدغههای موجود در این حوزه را به آنها انتقال دهیم.
وی در ادامه از برگزاری پاویون ملی جمهوری اسلامی ایران در جیتکس در دهه سوم مهر ماه خبر داده و گفت: تلاش ما بر این بوده که باتوجه به شرایط اقتصادی تا حد امکان هزینهها را کاهش دهیم و سازمان توسعه تجارت هم اعلام کرده بخشی از مبلغی را که شرکتکنندگان پرداخت میکنند پس از پایان نمایشگاه به آنها عودت میدهد.
خطر انحصارگرایی در حوزه سیمکارت
بابک عابدین عضو کمیسیون فاوا اتاق بازرگانی در این جلسه در خصوص این که گفته میشود قرار است واردات سیمکارت به خاطر حمایت از تولیدکنندگان داخلی محدود شود گفت: این مساله خیلی پیچیده است و من فکر میکنم در شرایط کنونی ما اصلا نباید زیر بار این برویم که با انحصارگرا شدن یک محصول که صنایع زیردستی زیادی به آن وابسته هستند واردات آن محصول را محدود کنیم. توجه داشته باشید که برای تولید این سیمکارتها مرکبهای بسیار خاص مورد نیاز است؛ همچنین چیپهایی که در برخی از موارد برای تولید سیمکارتها لازم است توسط تولیدکنندگان خارجی تامین میشود و استانداردهای خاصی را برای بدنه سیمکارتها باید حتما رعایت شده باشد. علاوه بر این PVC مورد نیاز برای این سیمکارتها در حال حاضر در کشور موجود نیست و آنچه تولید میشود مناسب چاپ این محصول نیست.
عابدین ادامه داد: از سوی دیگر تامین مرکبهای لازم برای سیمکارت در حال حاضر به شدت دشوار شده و شرکتهایی که این مرکبها را تولید میکردند، فروش مستقیم به ایران را قطع کردهاند و ما الان برای تامین مواد لازم جهت تولید سیمکارتها با مشکل مواجه شدهایم. لذا اگر آن میزان کم واردات سیمکارتی که امکان ورود دارد را محدود کنیم با چالش مواجه خواهیم شد. من به عنوان تولیدکننده و چاپکننده این سیمکارتها معتقدم در شرایط فعلی نمیشود صنایع زیردستی و وابسته را محدود کرد و طبیعتا با ایجاد انحصار و تعرفههای صد در صدی برای یک کالا اتفاق خوبی نخواهد افتاد و چنین تصمیمهایی اشتباه است. لذا امیدواریم با همکاری تشکلهای مرتبط و نهادهای مربوطه جلساتی برای حل این مشکل برگزار شود تا راهکار مناسبی برای حل آن پیدا کنیم.
امتیازات ویژه برای شرکتهای خلاق
مهدی فقیهی دبیر ستاد توسعه فناوری اطلاعات، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز در این جلسه ضمن تاکید بر شناخته شدن برخی شرکتها به عنوان شرکتهای خلاق و جزییات این مفهوم ابراز داشت: معاونت علمی در راستای وظایف حمایتی خود، از آنجایی که خیلی از شرکتها در حوزه دانشبنیان نمیگنجنیدند و نمیتوانستند از مزایای دانشبنیان بودن بهره ببرند لذا مفهوم جدید شرکتهای خلاق را ایجاد کرد. شرکتهای خلاق درواقع شرکتهایی هستند که یک نوآوری دارند که نمونههای آنها میتواند در حوزه فضای مجازی، بازیها و یا در حوزههای دیگر باشد.
وی با اشاره به مزیتهای در نظر گرفته شده برای شرکتهای خلاق ادامه داد: بیش از 20 مزیت برای شرکتهای خلاق در نظر گرفته شده و رایزنیهایی انجام شده که این مزایا به شرکتهای خلاق تعلق گیرند؛ وجه افتراق این شرکتها با شرکتهای دانش بنیان نیز در خصوص معافیت مالیاتی است. اما در زمینه تخفیف بیمه تامین اجتماعی، بحث خدمت سربازی که برای شرکتهای دانش بنیان لحاظ میشده برای شرکتهای خلاق نیز در نظر گرفته شده است. ایجاد سایت جهت ثبتنام شرکتهای خلاق در برنامههای ما قرار گرفته اما تا پیش از راهاندازی سایت نیز متقاضیان میتوانند به صورت مکاتبهای درخواستهای خود را به ستاد توسعه اطلاعات فضای مجازی اعلام کرده و یا جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه ثبتنام با شماره 88604175 تماس بگیرند.
افزایش نرخدلار گریبانگیر صنعت نرمافزار
سعید رسولاف عضو کمیسیون فاوا اتاق بازرگانی در این جلسه با بیان اینکه برخی فکر میکنند افزایش قیمت دلار بر صنعت تولید نرمافزار تاثیر نداشته ابراز داشت: این تصور اشتباه است و افزایش قیمت دلار بر صنعت نرمافزار و اپلیکیشن اثر داشته است.
وی افزود: توجه داشته باشید که یکی از نیازهای شرکتهای نرمافزاری تامین سختافزار لازم جهت تولید است که خیلی از این سختافزارها مصرفی هستند. برای مثال نزدیک به 50 گوشی جهت تست اپهای تولید شده در شرکتهای نرمافزاری متوسط وجود دارد که از آنجایی که همواره این گوشیها به کامپیوتر متصل هستند، در مدت 6 ماه تا یک سال ناکارآمد میشوند و در کنار این، احتمال خراب شدن یا شکستن آنها هم همواره وجود دارد.
وی در خصوص دیگر مشکلاتی که برای شرکتهای حوزه نرمافزار به دلیل گرانی ارز به وجود آمده گفت: سرورهایی که قبل از گرانی ارز با 15 تا 20 میلیون تومان میتوانستیم بخریم حالا در بسیاری موارد این سرورها موجود نیست و در صورت وجود قیمتشان چند برابر شده است و لذا به علت گرانی ناچار میشویم محصول دست دوم بخریم.
رسولاف ادامه داد: در حوزه نرمافزارها هم مشکل خرید لایسنس بسیار جدی است و چون در حوزه اپلیکشن با شرکتهای بزرگ تولیدکننده گوشی و اپراتورهای موبایلی باید کار شود نیاز به خرید لایسنس وجود دارد که قیمت این لایسنسها تا 4 برابر افزایش داشته است. برای دریافت SSL که به مباحث امنیتی مربوط است نیز میبایست هزینههای بین 50 تا 100 هزار دلاری انجام داد. مجموع این شرایط باعث شده تا توسعهدهندگان نرمافزار ترجیح دهند به کشورهای خارجی بروند تا درآمد بیشتری کسب کنند و لذا با کمبود توسعهدهنده نرمافزار در شرکتهای نرمافزاری مواجه شدهایم. از سوی دیگر در حوزه اپلیکیشن قیمتها ثابت مانده و اپهای ایرانی همچنان با قیمتهای 1000 یا 2000 تومانی که مربوط به زمانی است که دلار 4200 تومان بود فروخته میشوند اما امروز با توجه به شرایط، فروش اپ با این قیمت صرفه اقتصادی ندارد و حتی اگر توسعهدهنده یک میلیون نسخه هم بفروشد حتی هزینههای تولیدش را نمیتواند تامین کند.
فاوا راه حل مشکل گرانی
رحیم بنامولایی رییس اتاق بازرگانی البرز در این جلسه خواستار استفاده بیشتر از حوزه فاوا جهت کنترل قیمتها شده و گفت: بیقانونی و عدم استفاده از امکاناتی مثل ایرانکد که هزینههای زیادی برای آن شده به ما ضربه میزند و همین امر باعث شده گاهی تا نیمی از قیمت یک محصول در اختیار واسطهها قرار گیرد.
وی با برشمردن مشکلات قیمت در حوزه فاوا ابراز داشت: در وضعیت فعلی میزان عرضه و تقاضا بالانس نیست که همین امر مانع رشد سرمایهگذاری میشود. در چنین شرایطی سرمایهگذار خارجی نیز تمایلی به ورود به بازار ما پیدا نمیکند. از سوی دیگر تولیدکنندگان حوزه فاوا نیز با مشکلات مربوط به بالا بودن هزینههای بیمه، مالیات و موارد دیگر روبهرو هستند.
مسعود شنتیایی عضو کمیسیون فاوا اتاق ایران نیز در این جلسه با اشاره به این که در کشور ما فرهنگ کار به خوبی جا نیفتاده ابراز داشت: باتوجه به این که قانون کار ما به شکلی تدوین شده که کارمند یا کارگر چه کار با کیفیت و خوب انجام دهد و چه کار بد، در دریافتیاش اثری ندارد و به هر صورت کارفرما ملزم به رعایت پرداختهای قانونی به کارگر است این فرهنگ اشتباه تشدید شده است.
در پایان مقرر شد موارد اعلام شده جهت رفع مشکلات به مجلس شورای اسلامی منعکس شود.