بهتازگی سایت اینترنتی «سکه ثامن» که دارای نماد اعتماد الکترونیکی کسب وکارهای مجازی (اینماد) بود، از مردم کلاهبرداری کرد. در پی این اتفاق کمیته ارتباطات کمیسیون صنایع و معادن مجلس بررسی وضعیت قانونی و اجرای «اینماد» را از هفته پیش در دستور کار قرار داده و کماکان این بررسیها در مجلس ادامه دارد. در پی این اتفاق «ایران» درباره بررسی «اینماد» با نمایندگان مجلس، معاون مرکز توسعه تجارت الکترونیکی و فعالان کسب و کارهای مجازی به گفتوگو نشست که فعالان کسب و کارهای مجازی در این گفتوگو نبود نظارت را بزرگ ترین خلأ نماد اعتماد الکترونیکی اعلام کردند.
بررسی «اینماد» و پیشگیری از کلاهبرداری
در حالی که معاون مرکز توسعه تجارت الکترونیکی بررسی وضعیت قانونی و اجرای نماد اعتماد الکترونیکی کسب وکارهای مجازی در مجلس را بهدلیل کلاهبرداری سایت سکه ثامن با وجود داشتن این نماد رد می کند، رمضانعلی سبحانی فر عضو کمیته ارتباطات کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره علت بررسی وضعیت قانونی و اجرای نماد اعتماد الکترونیکی به «ایران» گفت: این کمیته بعد از اتفاق سکه ثامن بهدنبال بررسی وضعیت قانونی و اجرای اینماد است. به عبارتی بهدنبال چرایی این نوع اتفاقها هستیم و میخواهیم فرآیند ارائه این نماد را بررسی کنیم. سبحانی فر افزود: در حال پیگیری سوءاستفادههایی که از نماد اعتماد الکترونیکی میشود، هستیم. به هر حال وقتی لوگو نماد اعتماد الکترونیکی (اینماد: نشانهای است که بهعنوان تأییدیه به فروشگاههای اینترنتی و کسب وکارهای مجازی داده میشود. این نشان با هدف ساماندهی، احراز هویت و صلاحیت کسب وکارهای اینترنتی و موبایلی از سوی مرکز توسعه تجارت الکترونیکی صادر و به این کسب و کارها اعطا میشود.) در سایتهای کسب و کارهای مجازی درج میشود، مردم به آن سایت اعتماد و خرید میکنند دقیقاً همان اتفاقی که در سایت سکه ثامن افتاد. مردم با دیدن لوگو اینماد به این سایت اعتماد و پول خود را در این بخش سرمایهگذاری کرده بودند که از آنها کلاهبرداری شد.
نماینده مردم سبزوار گفت: شواهد امر نشان میدهد که خلأهایی جدی در ارائه اینماد به کسب و کارهای مجازی وجود دارد در همین راستا تصمیم گرفتهایم خلأها را به کمک مسئولان و فعالان بخش خصوصی کشف کرده و در صورت نیاز قوانین جدیدی را وضع یا قوانین موجود را اصلاح کرده یا شیوه نامههایی را تدوین کنیم. بهنام امیری معاون مرکز توسعه تجارت الکترونیکی ضمن رد بررسی اینماد از سوی مجلس به دلیل تخلف سایت سکه ثامن که دارای اینماد بود، به «ایران» گفت: مجلس بهدنبال این است که بازوهای نظارتی را که دیگر دستگاهها در اینماد درگیر هستند مشخصتر تعریف و کمک کند تا ابهامات و مشکلات برطرف شود.
امیری درباره انتقاد فعالان حوزه کسب و کارهای مجازی مبنی بر نبود نظارت گفت: اینکه گفته میشود اینماد ابزار نظارتی ندارد، کاملاً اشتباه است چون قرار نیست که کل وظایف دیگر دستگاهها را اینماد و وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام دهد. اینماد به این معنا نیست که وزارت صنعت، معدن و تجارت باید کل مسئولیت تمام دستگاههای دولتی را بر عهده بگیرد. در حوزه اینماد تعریف شده است که نظارت را باید خود دستگاههای مربوطه انجام دهند. بهعنوان مثال اگر کسب و کار مجازی در حوزه پزشکی مجوز گرفته و اینماد دریافت کرده است، وزارت بهداشت باید بر آن نظارت کند. ولی اگر گفته میشود دولت و حاکمیت بحث نظارت را بدرستی انجام نمیدهد موضوع دیگری است که باید در بحث کلان بررسی شود. وی افزود: اینماد یک نشان فضای مجازی است و بهجای اینکه تمام دستگاهها در حوزه فعالیت کسب و کار در فضای مجازی (بهداشت، کشاورزی، نرم افزاری، خدمات و…) هرکدام یک نشان ارائه دهند، قرار شد یکجا و بهصورت متمرکز یک نشان ارائه شود ولی این به معنای نظارت متمرکز مرکز توسعه تجارت الکترونیکی بر تمام کسب و کارهای مجازی نیست.
امیری گفت: از سوی دیگر نظارت صددرصدی نیست. نمیتوان گفت که آقای پلیس شما که در خیابانها حاضر هستید پس چرا باز تخلف رخ میدهد. البته ما نیز در حال تلاش هستیم تا نظارت صورت بگیرد. باید ضعفها به ما و دیگر دستگاهها اعلام شود تا بتوان آنها را برطرف کرد.
تعدد مجوز و نبود نظارت
افشین کلاهی رئیس کمیسیون جوانان، کارآفرینی و کسب و کارهای نوین دانش بنیان مشکل اصلی وقوع کلاهبرداری در سایتهای کسب و کارهای مجازی را تعدد مجوز و نبود نظارت عنوان کرد و گفت: برای راهاندازی کسب و کارهای مجازی، وزارت صنعت، معدن و تجارت خود دو مجوز صادر میکند که یکی از این دو همان «اینماد» است و باید به این مجوزها، مجوزهایی که از سوی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، سازمان نظام صنفی رایانهای، اتحادیه کسب و کارهای مجازی و… صادر میشود، افزود.
کلاهی با اشاره به اینکه ما مخالف صدور مجوز برای کسب و کارهای مجازی نیستیم، گفت: ولی باید مجوز در یکجا و یک مرکز آن هم بهصورت بسیار ساده و نه سختگیرانه صادر شود و سپس نظارت صورت گیرد دقیقاً اتفاقی که در سایر کشورهای دنیا رخ میدهد. کلاهی در ادامه گفت: کاری که باید دولت و مجلس انجام دهد این است که تعداد مجوزها را کم کرده و بر نظارت بیفزاید. دولت نباید بعد از ارائه مجوز به کسب و کارها، آنها را رها کند باید انرژی و نیرویی را که برای ارائه مجوز میگذارد روی نظارت بر فعالان اقتصادی بگذارد. رئیس کمیسیون جوانان، کارآفرینی و کسب و کارهای نوین دانش بنیان در ادامه افزود: وقتی مسئولان و نمایندگان ما میخواهند موضوعی را بررسی کنند اولین موضوعی که به نظرشان میرسد سفت و سخت کردن ارائه مجوز است.
آنها فکر میکنند با اضافه کردن قوانین میتوانند مشکلات را حل کنند در صورتی که دریافت مجوز دلیلی بر تخلف نکردن نیست. میلاد جهاندار یکی از فعالان کسب و کارهای مجازی نیز به نبود نظارت اشاره کرد و گفت: وقتی سایتی یا کسب و کاری نماد اعتماد الکترونیکی را با عبور از خوانهای بسیاری دریافت ولی بعد از مدتی خلافی میکند این نشان میدهد که نظارت وجود ندارد، پس ما خلأ جدی بهنام «نظارت» داریم. جهاندار افزود: بهدلیل نبود نظارت نه تنها مشتریان، بلکه سایتها و کسب و کارهایی هم که بدرستی فعالیت میکنند متضرر میشوند چون عدهای با تخلف باعث خدشه دار شدن اعتبار دیگر کسب و کارها شدهاند پس وقتی حرف از اعتماد به میان میآید باید نظارت هم صورت بگیرد.
وی با اشاره به اینکه اینماد خود را متولی و متصدی کسب و کارهای فضای مجازی میداند ولی از ابزار نظارتی کارآمدی برخوردار نیست، افزود: مرکز توسعه تجارت الکترونیک بهجای آگاهی دادن به مردم درباره اینکه چگونه خرید کنند، چگونه هنگام خرید تحقیق انجام دهند و سپس به مبادله مالی اقدام کنند، آنها را اشتباه راهنمایی میکند بهصورتی که به مصرفکنندگان القا میکند که چون این سایت اینماد دارد پس میتوان با اعتماد به آن، خرید کرد این در حالی است اگر مصرفکنندهای خسارت ببیند صاحبانی که مجوز را به این سایتها دادهاند، مسئولیت نمیپذیرند.
نظارت مکانیزه بر کسب و کارها
علی نیکویی یکی دیگر از فعالان کسب و کارهای مجازی نیز معتقد است ارائه مجوزهای متعدد و تصویب قوانین جدید کار درستی نیست بلکه باید با ارائه حداقل مجوزو مقررات زدایی به کسب و کارها اجازه فعالیت بدهند اما بهصورت مکانیزه بر آنها نظارت صورت گیرد دقیقاً مانند آنچه بانک مرکزی در زمینه پرداختها انجام میدهد. این فعال کسب و کار مجازی با بیان اینکه اینماد کارکردی ندارد، افزود: اگر مصاحبههای مسئولان را درباره کارکرد اینماد از گذشته تاکنون مرور کنیم به این نتیجه میرسیم که عملاً کارکردی نداشته است. بهعنوان نمونه مسئولان اینماد ادعا میکردند که این لوگو از مصرفکننده حمایت میکند ولی وقتی این مصرفکننده متضرر میشود هیچ کس پاسخگو نیست.
وی در ادامه گفت: اگر بعد نظارتی مکانیزه بر کسب و کارها شکل بگیرد و مانند دنیا در ارائه مجوزها به کسب و کارهای مجازی سختگیری نشود، بسیاری از کسب و کارهایی که بهدنبال ارائه خدمت درست به مردم هستند میتوانند فعالیت کنند در حالی که بسیاری از آنها بهدلیل اینکه موفق نمیشوند مجوزهای لازم را دریافت کنند از گردونه فعالیت خارج میشوند و فضا به دست کسانی میافتد که با هر ترفندی مجوزهای لازم را دریافت کرده ولی با نبود نظارت کارهای دیگری انجام میدهند. این فعال کسب و کار مجازی گفت: اگر مجلس و مرکز توسعه تجارت الکترونیک بهدنبال بررسی فرآیند اینماد است باید روی فرآیند نظارت مکانیزه کسب و کارهای مجازی متمرکز شود نه اینکه مجوزی را به مجوزها یا قانونی را به قوانین موجود بیفزاید.
رضا الفت نسب سخنگوی اتحادیه کسب و کارهای اینترنتی نیز گفت: مجلس بهدنبال این است که در ارائه ساز و کار اینماد تغییراتی ایجاد کرده و بهسمت رتبهبندی سایتها برود. الفت نسب با بیان اینکه بهنظر من باید تغییرات ابتدا بهسمت تغییر نام این لوگو برود، افزود: اینماد کلمه «اعتماد» را یدک میکشد و مردم با دیدن آن فکر میکنند چون دولت آن را تأیید کرده پس میتوانند خرید کنند و در صورت زیان دیدن دولت پاسخگو خواهد بود. در صورتی که این لوگو چنین کارکردی ندارد و مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در صورت زیان دیدن مشتریان پاسخگو نبوده و زیانی را متقبل نمیشود.