فرمانده نیروی انتظامی اعلام کرد: ناجا در صورت دریافت مجوز قضایی می تواند سامانه اعلام اسامی افراد ممنوع الخروج را تا یک ماه آینده راه اندازی کند.
سردار حسین اشتری در توضیح عدم راه اندازی سامانه ای که به موجب آن متقاضیان خروج از کشور از وضعیت ممنوع الخروجی خود مطلع می شوند، گفت: افراد متقاضی خروج از کشور می توانند با کارت شناسی خود (کارت ملی) به دفاتر پلیس مراجعه و اطلاعات لازم در مورد ممنوع الخروجی را دریافت کند.
محدودیت اعلام ممنوع الخروجان روی سایت برخط
فرمانده نیروی انتظامی تصریح کرد: طبق مصوبه کارگروه مرز شورای امنیت کشور سامانه ای برخط برای درج اسامی اشخاص ممنوع الخروج باید راه اندازی شود تا همه به صورت مستقل بتوانند اطلاعات را از آن دریافت کنند اما با توجه به محدودیت درج سوابق برخی افراد هنوز عملیاتی نشده است.
راه اندازی سامانه منوط به دریافت مجوز قضایی
وی افزود: راه اندازی سامانه مذکور علاوه بر تامین زیرساخت های لازم نیازمند دریافت مجوز قضایی است، نیروی انتظامی از مجلس و قوه قضاییه نیز درخواست کرده تا اجازه راه اندازی این سامانه را بدهند تا افراد برای دریافت اطلاعات محدودیتی نداشته باشند.
بر اساس مصوبه کارگروه مرز شورای امنیت کشور، نیروی انتظامی از دی ماه سال 96 ظرف مدت حداکثر سه ماه با همکاری وزارت اطلاعات و وزارت امور خارجه نسبت به راه اندازی و مدیریت سامانه ای بر خط برای درج اسامی اشخاص ممنوع الخروج با ذکر علت ممنوع الخروجی و همچنین آدرس و شماره تلفن های مراجع صلاحیت دار برای پیگیری شهروندان اقدام می کردند.
این سامانه باید به گونه ای طراحی و اجرا شود که شهروندان بتوانند با ورود اطلاعات شخصی درخواست شده از آخرین وضعیت امکان خروج از کشور یا عدم امکان آن، آگاه شوند.
پلیس متهم به کم کاری نشود
در همین رابطه رییس پلیس مهاجرت و گذرنامه ناجا نیز با بیان امکان استعلام ممنوع الخروجی افراد از طریق مراجعه افراد به این پلیس، گفت: نظر کارشناسی پلیس این است که در پی راه اندازی «سامانه استعلام ممنوع الخروجی» ممکن است افشای برخی اطلاعات محرمانه و شخصی افراد صورت بگیرد.
به گزارش پایگاه خبری پلیس سرهنگ مجید صمدی، رییس پلیس مهاجرت و گذرنامه ناجا در تشریح اقدامات نیروی انتظامی در روند اطلاع رسانی اسامی افراد ممنوع الخروج، اظهار داشت: روند اطلاع رسانی و استعلام درباره وضعیت ممنوع الخروجی افراد از سال های گذشته توسط این پلیس صورت می گیرد و هر فردی با مراجعه به پلیس مهاجرت و گذرنامه در استان تهران و رده های تابعه در سایر استان ها می تواند از وضعیت ممنوع الخروجی خود مطلع شود.
سرهنگ صمدی تصریح کرد: در واقع در چنین فرایندی، موضوع از طریق سامانه پیامکی این پلیس به فرد متقاضی اعلام می شود؛ البته تحقق این مهم منوط به این است که فرد متقاضی صرفا شماره شخصی خود را اعلام کند و در صورت واگذاری خط، حتما مراتب را به این پلیس اعلام کند.
این مقام انتظامی یادآور شد: بر اساس بند 5 مصوبه شورای عالی اداری در سال 74، تمام دستگاه های صلاحیت دار، زمانی که فردی را به هر دلیلی ممنوع الخروج می کنند موظف اند مراتب را به فرد مذکور اطلاع رسانی کنند.
وی در بخش دیگری از سخنانش عنوان کرد: نظرکارشناسی پلیس این است که در پی راه اندازی سامانه استعلام ممنوع الخروجی، ممکن است افشای برخی اطلاعات محرمانه و شخصی افراد صورت بگیرد و به نوعی این مهم در این میان مغفول مانده است.
رییس پلیس مهاجرت و گذرنامه ناجا تصریح کرد: معتقدیم که با راه اندازی این سامانه، هر فردی با در اختیار داشتن اطلاعات شخص فرد دیگری ( مشخصات فردی، کد ملی و …) می تواند به این اطلاعات دست یابد که آیا فرد مورد نظرش ممنوع الخروج هست یا خیر؟ بنابر این پیش از راه اندازی این سامانه به دنبال رفع نقایص و معایب هستیم.
وی افزود: از طرفی نیروی انتظامی در تحقق این مهم و راه اندازی سامانه استعلام ممنوع الخروجی، صرفا مجری است و دستگاه های متولی دیگری باید بسترهای راه اندازی این سامانه را با در نظر گرفتن ملاحظات محرمانگی اطلاعات اشخاص مهیا کند.
هر چند روند اجرایی راه اندازی سامانه استعلام ممنوع الخروجی از سوی مراجع مسئولی چون وزارت اطلاعات، امورخارجه، کشور و پلیس در حال پیگیری است و جلسات کارشناسانه مستمری با حضور نمایندگان دستگاه های متولی برگزار شده و تداوم دارد، اما به نظر می رسد که نیروی انتظامی در این حلقه در ایستگاه پایانی و نقش مجری را داراست و لازم است که بستر های لازم برای راه اندازی این سامانه ابتدا توسط دستگاه ها و نهادهایی که در خط مقدم و ابتدایی هستند فراهم شود و درباره علت تعلل در راه اندازی این سامانه، نیروی انتظامی متهم به کم کاری نشود.