وزیر ارتباطات گفت: سابقه خوبی از همکاریهای فضایی بینالمللی نداریم و پس از خلف وعده از سوی اروپاییها در مورد ماهواره مصباح، نباید منتظر پرتاب ماهوارههایمان از سوی آنها باشیم.
خبرنگاران و نمایندگان رسانههای جمعی امروز از دستاوردها و کاربردهای فناوری فضایی در محل پژوهشگاه فضایی ایران بازدید کردند. محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در حاشیه این بازدید در جمع خبرنگاران در زمان تقریبی پرتاب ماهوارههای پایم و دوستی گفت: وزارت ارتباطات تنها مسئول توسعه صنعت فضایی و برای قرار دادن ماهوارهها در مدار وزارت دفاع همکاری دارد و باره زمان پرتاب باید وزارت دفاع پاسخگو باشد.
وی تأکید کرد: ماهوارههای پیام و دوستی با پرتابگر داخلی پرتاب خواهند شد.
وی همچنین درباره وضعیت ماهواره مصباح که در سالهای گذشته با همکاری ایتالیاییها ساخته شد گفت: سابقه خوبی از همکاریهای فضایی بینالمللی نداریم و پس از خلف وعده ایتالیاییها در پرتاب این ماهواره نباید معطل پرتاب ماهوارههایمان از سوی دیگر کشورها باشیم.
وی با اشاره به آخرین وضعیت ماهواره مصباح گفت: این ماهواره در کشوری نگهداری میشود که با وجود کاربردهای مخابراتی و صلحآمیز آن هیچ همکاری بینالمللی برای پرتاب آن نمیشود و از سال 80 در یک کشور اروپایی منتظر پرتاب است.
جهرمی تأکید کرد: ماهواره مصباح به دلیل خلف وعدهها اروپاییها از رده خارج شد و عمر مفید آن سپری شده است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تأکید کرد: با توجه به خلف وعده اروپاییها دیگر برای پرتاب دو ماهواره پیام و دوستی معطل دیگر کشورها نمیشویم و کسانی که ادعا میکنند ایران نباید در زمینه فناوری صلحآمیز فضایی توسعه یابد، حرف بیربط میزنند.
وی درباره پرتابگرهای داخلی ماهوارههای پیام و دوستی، گفت: ماهواره دوستی در ارتفاع 250 کیلومتری زمین توسط ماهوارهبر سفیر قرار خواهد گرفت و پرتابگر سفیر پیش از این در دهه 80 آزمایش شده است و ماهواره پیام نیز با پرتابگر سیمرغ پرتاب خواهد شد که این پرتابگر نیز پیش از این تست شده است، اما در نهایت مسئولان دفاعی کشور باید درباره پرتاب ماهوارهها و پرتابگر آن تصمیم بگیرند.
جهرمی همچنین با اشاره به همکاریهای بینالمللی فضایی ایران گفت: با وجود تجربه ناموفق همکاری بینالمللی در زمینه مصباح اما پیشنهاد ساخت ماهواره مشترک با کشور آذربایجان را مطرح کردیم که مورد استقبال قرار گرفته است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره آخرین وضعیت ماهواره پیام توضیح داد: پیام تمامی شاخصهای کیفی موردنیاز را با موفقیت پشتسر گذاشت و آزمایشها صورتجلسه شد و ماهواره پس از اتمام قرارداد تحویل سازمان فضایی شده است.
وی افزود: سازمان فضای ایران آماده ایجاد داشبورد پایش سطوح زیرکشت با استفاده از تصاویر ماهوارهای است و کسبوکارهای فضاپایه میتوانند از اطلاعات ماهوارههای سنجشی استارتآپهایی در حوزه آب، کشاورزی و موضوعات مختلف راهاندازی کنند.
جهرمی از امضای نخستین تفاهمنامه فضاپایه برای حفاظت از منابع طبیعی با سازمان محیط زیست و استانداری گلستان خبر داد و گفت: به زودی در سفر رئیس جمهور به استان گلستان این تفاهمنامه با موضوع حفاظت از پارک ملی گلستان از طریق دادههای فضایی منعقد میشود که در نتیجه آن دادههای فضایی در کنترل آتشسوزیهای جنگل ملی گلستان و به سود محیط زیست این منطقه به کار گرفته خواهند شد.
جهرمی گفت: همچنین به دلیل اینکه ممکن است دسترسی به اینترنت و پایداری ارتباطات به دلیل اثرات تحریمی آمریکا دچار مشکلاتی شود توافقی چند جانبه با چند کشور منطقه و همسایه برای ایجاد ارتباط دو جانبه برقرار کردهایم که هدف آن توسعه پایدار ارتباطات و بهبود ارتباطات در زمان تحریم است.
وی ادامه داد: بر این اساس با کشورهای ترکیه، آذربایجان، ارمنستان، عمان و عراق مذاکره کردهایم تا با ایجاد ارتباط دو جانبه از اثرات تحریم که شاید شامل روابط اپراتورها و شریکهای بینالمللی شود بکاهیم زیرا احتمال دارد در نتیجه تحریم برخی تامین کنندگان خارجی در مسائل مالی نتوانند همکاری خود را با اپراتورهای ایرانی ادامه دهند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پاسخ به سؤالی درباره تصمیم سازمان صدا و سیما برای خرید ماهواره برای پخش تصاویر تلویزیونی گفت: صدا و سیما پیگیر داشتن ماهواره خود در فضا و قصد دارد به تنهایی این موضوع را پیش ببرد که معتقدیم بودجه صدا و سیما باید در حوزه محتوا هزینه شود نه خرید ماهواره و بنابراین این موضوع را در شورای عالی فضایی پیگیری خواهیم کرد.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به رشد بودجه بخش فضا پیشبینی میکنیم در زمینه ساخت و طراحی ماهواره امسال بودجه کافی داشته باشیم.