اپلیکیشن

امینت

تلفن همراه

February 13, 2019
14:38 چهارشنبه، 24ام بهمنماه 1397
کد خبر: 97704

آیا اپلیکیشن‌ها از آیفون جاسوسی می‌کنند

به تازگی اخباری منتشر شده که اپل را در مظان اتهام قرار داده است؛ گزارش‌ها حاکی از آن است که برخی از اپلیکیش‌های نصب شده روی گوشی آیفون قادر به ضبط فیلم از صفحه این دستگاه هستند.
 
سایت تک‌کرانچ مطلبی منتشر کرده مبنی بر اینکه بسیاری از اپلیکیشن‌های آیفون، به شکل مخفیانه از صفحه‌نمایش کاربران فیلم‌برداری می‌کنند. اما آیا چنین ادعایی ممکن است صحت داشته باشد؟ 
 
این گزارش‌ها باعث شده که اپل اقدام به تحقیق و بررسی در این باره کند. بر این اساس بسیاری از کارشناسان در این باره نظریه‌هایی ارایه کرده‌اند که برخی از آنها امکان این عملیات را تا حدی ممکن و برخی کلا این امکان را رد می‌کنند. 
 
بسیاری ادعا می‌کنند که اپلیکیشن‌های آیفون و آیپد، قادر به ضبط تمامی فعالیت‌های دستگاه نیستند و فقط می‌توانند فعالیت‌های داخل صفحات خود را ضبط کنند.
 
برخی از اپلیکیشن‌ها همانند Expedia امکان ضبط همه حرکات و لمس‌ها و تغییرات داخل منوهای خود را دارد بنابراین همه عملیات کاربر توسط این اپل ضبط می‌شود. اما بعد از خروج از اپ، امکان ضبط فعالیت‌های کاربر غیرممکن می‌شود؛ بنابراین بسیاری از کارشناسان معتقدند که فقط خود کاربر می‌تواند تمام فعالیت‌های خود را دستی ضبط کند.
 
حقیقت چیست؟
بسیاری از شرکت‌ها قابلیت رصد توسعه نرم‌افزار را درون اپلیکیشن‌های خود قرار می‌دهند اما باید بدانید که هیچ اپلیکیشنی امکان ضبط فعالیت‌های نرم‌افزار دیگری را ندارد، مگر اینکه اپلیکیشن مذکور به منظور جاسوسی طراحی شده باشد.
 
بنابراین اپلیکیشن‌های مختلف امکان نظارت بر فعالیت کاربران را دارند، متن‌های نوشته شده را نیز ضبط کرده و حتی میزان زمان صرف شده در صفحه را نیز محاسبه می‌کنند. این اپ‌ها همچنین می‌توانند متن‌های نوشته و پاک شده را نیز ضبط کنند؛ بنابراین همه فعالیت‌ها به نوعی ضبط و ثبت می‌شوند.
 
بنابراین بسیاری از این فغالیت‌ها بدون اطلاع کاربر ضبط می‌شود؛ بر این اساس اپل در تلاش است تا از قضیه رصد فعالیت‌های کاربر و ضبط عملکردهای وی را که توسط اپلیکیشن‌ها انجام می‌شود، جلوگیری کند.
 
البته بد نیست بدانید که قابلیت ضبط فعالیت کاربران فقط مختص اپلیکیشن‌های آیفون نیست، بلکه سایت‌ها نیز این کار را انجام می‌دهند.
 
با این حال ضبط فرآیند فعالیت کاربر در اپلیکیشن حتی می‌تواند شامل میزان استفاده کاربر از اپلیکیشن نیز بشود و برخی از اپلیکیشن‌ها شامل کدی هستند که این عملکرد را نیز ردیابی کند. از سوی دیگر فعالیت‌هایی همچون لمس کردن، کشیدن منو‌ها و نیز نوشتن متون شامل این قابلیت می‌شود.
 
به این ترتیب می‌توان اینطور تحلیل کرد که ثبت و ضبط فعالیت کاربران در اپلیکیشن‌های مختلف به نوعی برای بررسی عادات رفتاری کاربران صورت می‌گیرد.
 
اما یک سری از ا‌پ‌ها همچون Air Canada اطلاعات کارت‌های اعتباری و شماره حساب کاربران را نیز ضبط می‌کند که دسترسی به این اطلاعات توسط افراد خاطی می‌تواند به شدت برای کاربر مشکل‌ساز باشد.
 
قوانین سختگیرانه اپل
اما نکته‌ای که در این زمینه وجود دارد، در توضیحات اپلیکیشن‌ها هیچ اطلاعاتی درباره عملیات ضبط و ثبت فعالیت کاربران ذکر نمی‌شود یا اگر اطلاعاتی در این زمینه هم به شکل سربسته وجود داشته باشد، معمولا بسیاری از کاربران زمانی برای مطالعه این اطلاعات صرف نمی‌کنند. 
 
بر این اساس اپل قوانین سختی را در این رابطه اعمال کرده است و درصدد است تا توسعه‌دهندگان اپلیکیشن‌ها را وارد به اجازه از کاربران کند تا در زمینه هر نوع فعالیتی از کاربران کسب اجازه کنند.
 
در بیایه اپل آمده است که اپلیکیشن‌ها باید رضایت تمام و کمال کاربر را برای انجام هر نوع فعالیت جلب کنند. همچنین قرار است علایمی برای هشدار به کاربر در درون اپلیکیشن‌ها قرار گیرد تا در هر موردی کاربر آگاهانه هر فعالیتی را انجام دهد.
 
کلام آخر
تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده حکایت از آن دارد در صورتی که فعالیت‌های کاربر توسط برخی از اپلیکیشن‌ها ضبط شده باشد، فقط تیم توسعه دهنده آن اپلیکیشن امکان مشاهده فعالیت را داشته و این اطلاعات به بیرون درز نکرده است.
 
اپل درحال‌ ورود به این قضیه است و از توسعه‌دهندگان می‌خواهد درباره رخدادهای ضبط صفحه‌نمایش کاربران هیچ گونه پنهان کاری صورت نگیرد. به‌هرحال، اپلیکیشن‌ها حتی اگر برای فعالیت خود از کاربر کسب اجازه کنند، باز هم قادر به ضبط فعالیت‌های زیادی هستند. البته، شاید توسعه‌دهندگان همه آن اطلاعات را جمع‌آوری یا فیلم فعالیت‌های شما را ضبط نکنند؛ اما بسیاری از فعالیت‌ها را بررسی خواهند کرد.
 
باید یادآوری کنیم که سیستم‌عامل iOS نیز به‌صورت پیش‌فرض اطلاعات کاربری کاربرانش را ذخیره و برای اپل ارسال می‌کند. این رویکرد تقریبا واضح است و عموم کاربران از آن اطلاع دارند. اما ضبط‌ کردن فعالیت‌ها به ‌وسیله اپلیکیشن‌ها که مدت زیادی از کاربران مخفی مانده بود، شاید موضوع تازه‌ای است که قطعا اپل اقدامات لازم در این زمینه را انجام می‌دهد و جای نگرانی برای کاربران باقی نمی‌ماند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.